Új neve lesz az olaszrizlingnek?

Közös pályázatot írt ki Magyarország egyik legelterjedtebb fehérszőlőfajtája, az olaszrizling szinonimanevére csütörtökön a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizlinggeneráció.

A Balatoni Kör által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény felidézi: a február közepén megrendezett 7. Olaszrizling Szerintünk kóstoló szakmai vacsoráján ismét felvetődött az a kérdés, hogy milyen módon lehet az elsősorban külföldi látogatók és ügyfelek számára nehezen magyarázható ellentmondásokat kiküszöbölni az olaszrizling nevéből, a három szakmai szervezetek képviselői ezért arról döntöttek, hogy pályázatot írnak ki a fajta, illetve a belőle készült bor szinonimanevére.

A csütörtökön közzétett kiírás szerint a javasolt név nem sugallhat félreértést azzal, hogy továbbra is a fajta Olaszországgal, illetve a Riesling (rajnai rizling) fajtával való kapcsolatát feltételezi, nem lehet továbbá egyike sem a fajtára a szomszédos országokban vagy máshol jelenleg is használt neveknek: vlassky rizling, grasevina, Welschriesling, riesling italico.

Utalhat ellenben hangzásában, jelentésében az olaszrizling karakterére (például könnyed eleganciájára), földrajzi elterjedtségére (Kárpát-medence, Osztrák-Magyar Monarchia). Az új névnek könnyen ejthetőnek és jól megjegyezhetőnek kell lennie, előny továbbá, ha hangzásában emlékeztet az olaszrizling név hangzására.


Az augusztus 30-ig beküldendő javaslatnak a néven kívül rövid indoklást is tartalmaznia kell.

A beérkezett javaslatokat a három borászszervezet képviselői fogják előminősíteni, majd az általuk kiválasztandó öt jelöltet a borpiac szereplőinek (termelők, kereskedők, szakírók és fogyasztók) bevonásával tesztelik.

A győztes név kiválasztásáráról végül a három szervezet tagsága és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöksége fog dönteni. A választott szinonimanevet ezt követően a HNT bevonásával bejegyeztetik Magyarország és az EU illetékes hatóságainál, hogy a fajtamegjelölésnél szabadon választható alternatívát nyújtson.

A győztes pályázat benyújtója 60 palackból álló olaszrizling-válogatást nyer, amelyet október 8-án Budapesten, az Olaszrizling Október nagy kóstoló helyszínén adnak át.


Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.