A boros szakma legnagyobb elismerését, a Pannon Bormíves Céh tagságát az Alföldről elsőként megszerző szakember a Délmagyarországnak elmondta: jövőre lesz húsz éves a borászata, amely eddig hét hektárról szüretelt és évi 20-25 ezer palackot állított elő. A probléma gyökerei szerinte húsz évre nyúlnak vissza, akkoriban 130 ezer hektárról szüretelt az ország ez mostanra 60 ezerre apadt. Hozzátette: „Azt hittük, amikor a nagyüzemek megszűntek, és tőke nélkül, de felvettük a kesztyűt a több százéves francia és portugál nagybirtokokkal, hogy a jó bor is kell”. Nem így lett, az ipari mennyiségű bor felé ment a világ – állapította meg.
Somodi Sándor családi ültetvényére a 2002-es téli fagy mért döntő csapást, azóta csak a veszteséget termelte. A szakember azonban nem kesereg, borász marad, szőlő nélkül. Több szőlész kollégájával közösen termelik meg a szükséges mennyiséget. Eddig is vásárolt szőlőt a Mátrából, Badacsonyból és a csongrádi borvidékről. Ezekből készíti majd a szőlő természetes szépségére, a tájra, a fajtára, az évjáratra jellemző borokat – közölte a borász.