Kiváló évjáratúak lehetnek az idei borok

A szüret a napokban indult el. Jó évre számítanak a szőlősgazdák, ugyanakkor abból a szempontból nem örülnek a bő termésnek, hogy túlkínálat van borból a világpiacon, és ez Magyarországon is érezteti a hatását.

Az Agrárminisztérium idén először zöldszüretre is adott támogatást azoknak a gazdáknak, akik éretlenül leszüretelték szőlőjüket. Az intézkedéssel megpróbálja a tárca visszafogni a terméshozamot, és valamelyest kárpótolni a gazdákat.
– Jelenleg minden adott ahhoz, hogy kiváló évjárat legyen az idei – jelentette ki Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában. Elmondta, az érésdinamika szempontjából az Irsai Olivér, a Csabagyöngye és a Néró szőlőfajták esetében a mustok analízise szép aromaprofilú, és jó savszerkezetű borokat mutat.

– Zöldszüretre eddig azért nem volt szükség, mert az utóbbi tíz évben 1,5 millió hektoliter és 3 millió hektoliter között volt az évente leszüretelt szőlőkből előállított alapborkészlet – mondta el Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke. A tavalyi év ugyanakkor kicsit változtatott a helyzeten, ugyanis 3,6 millió hektoliter került be szűrésre, erre azonban senki sem számított, így felkészületlenül ért mindenkit.

Európában azonban egy normál évjárat volt a tavalyi, Olaszország, Spanyolország és Franciaország együttesen például csaknem 100 millió hektoliter bort állított elő. Font Sándor hozzátette, a számok azt mutatják, hogy nem Magyarország diktálja a vezető szerepet az európai borpiacon, de a 3,6 millió hektoliter csúcstermésnek számít hazánkban.


Arról is beszélt, hogy tavaly az exportpiacon egyfajta „lökdösődés” kezdődött el, amelyben a tőkeerő és a helyismeret számít, mert ez dönti el, hogy ki maradhat talpon. Magyarország szempontjából itt egyfajta visszaesés történt, a versenytársak ugyanis erősebb piaci kapcsolatokkal rendelkeznek. Az úgynevezett tömegbor vagy lédig bor például alacsonyabb szintet ütött meg, mint 2017-ben.

Ez egyfajta készletfelhalmozódást okozott, ezért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa megkérdezte a 25 legnagyobb magyarországi szőlőfelvásárló pincészetet, hogy idén milyen mennyiségben tervezik a szőlőfelvásárlást.

– A válaszok alapján kiderült, hogy körülbelül 60–70 százalékról van szó, ezért volt szükség a zöldszüret bevezetésére – magyarázta Font Sándor.

Brazsil Dávid szerint a zöldszüret hatását bel- és külpiac esetében külön kell vizsgálni. A belpiac szempontjából ennek stabilizáló hatása van, de ez egy rövid távú intézkedés volt. Ha a szüretnek vége, a hosszú távú intézkedések veszik át a szerepet, és a magyar szőlő-bor ágazat beindításán kezdenek dolgozni, valamint az új piacok kialakításán. Hangsúlyozta, ezek a folyamatok lesznek azok, amelyek hosszú távon, minőségi fejlesztéseken keresztül az ágazat fenntartható működését és a jövedelmezőség javítását biztosítani tudják.

Forrás: Agrárminisztérium

Forrás: Store Insider


Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.
Megvan az idei Év Fagylaltja

Megvan az idei Év Fagylaltja 

2025. május 24-én a hajdúszoboszlói Szent István parkban rendezték az Év fagylaltja verseny döntőjét.
Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.