Itt az új magyar szőlőfajta?

A szőlő alanyfajtát a MATE Georgikon Campus cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telepén megrendezett Szőlészeti-Borászati szakmai nap keretén belül mutatták be, derült ki az Agrárszektor cikkéből.

Állami elismerést kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusán nemesített Georgikon 10EE szőlő alanyfajta.

Mint írják, Dr. Szabó Péter egyetemi adjunktus, a Georgikon Campus főigazgató-helyettese bemutatta a nemesítő műhely alanynemesítési előzményeit, miszerint a Georgikonon már az 1800-as évek végétől foglalkoztak az alany- és filoxéra kérdéssel, Deininger Imre vezetésével.


Fotó: pixabay

A főigazgató helyettes kiemelte Dr. Bakonyi Károly munkáját, akinek nevéhez a Georgikon 28-as alanyfajta állami elismerése kötődik - írja közleményében az egyetem. 

Az új, Georgikon 10EE fajtát Dr. Kocsis László nemesítette 2004-től, a Georgikon 28 x Börner keresztezésével, 2019-ben került bejelentésre a NÉBIH felé, s 2023-ban kapta meg az állami elismerést.

A közleményből az is kiderül, hogy az új alanyfajta erős növekedésű, sok hajtást nevel és érlel be, illetve kiváló a szárazság- és mésztűrése, melyet ültetvényben a ráoltott Olasz rizlinggel kölcsönhatásban is igazolt. Külön kiemelték a fajta kiváló adaptációs képességét és kompatibilitását.

 


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.