Itt az új magyar szőlőfajta?

A szőlő alanyfajtát a MATE Georgikon Campus cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telepén megrendezett Szőlészeti-Borászati szakmai nap keretén belül mutatták be, derült ki az Agrárszektor cikkéből.

Állami elismerést kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusán nemesített Georgikon 10EE szőlő alanyfajta.

Mint írják, Dr. Szabó Péter egyetemi adjunktus, a Georgikon Campus főigazgató-helyettese bemutatta a nemesítő műhely alanynemesítési előzményeit, miszerint a Georgikonon már az 1800-as évek végétől foglalkoztak az alany- és filoxéra kérdéssel, Deininger Imre vezetésével.


Fotó: pixabay

A főigazgató helyettes kiemelte Dr. Bakonyi Károly munkáját, akinek nevéhez a Georgikon 28-as alanyfajta állami elismerése kötődik - írja közleményében az egyetem. 

Az új, Georgikon 10EE fajtát Dr. Kocsis László nemesítette 2004-től, a Georgikon 28 x Börner keresztezésével, 2019-ben került bejelentésre a NÉBIH felé, s 2023-ban kapta meg az állami elismerést.

A közleményből az is kiderül, hogy az új alanyfajta erős növekedésű, sok hajtást nevel és érlel be, illetve kiváló a szárazság- és mésztűrése, melyet ültetvényben a ráoltott Olasz rizlinggel kölcsönhatásban is igazolt. Külön kiemelték a fajta kiváló adaptációs képességét és kompatibilitását.

 


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.