Élettel töltik meg a hajdúböszörményi népi mesterségek házát

Népi kismesterségeket lehet tanulni a három hete átadott hajdúböszörményi központban. A Hajdúsági Népi Mesterségek Háza és Képzési Központ az öt alföldi paraszt porta, a tájházak szomszédságában épült. 

A 18. század végén, a 19. század elején épült vályogházak megjelenéséhez hasonlít kívülről az újonnan épült, egyemeletes, tágas, világos ház. A korszerű kialakítású és berendezésű épület földszintjén modern gépekkel és tűzhelyekkel felszerelt tankonyha, kamra, ebédlő, szociális helyiségek kaptak helyet, az emeleten kézműves műhelyek és kiállító terem.

A ház építésével egy időben zajlottak az első kézműves tanfolyamok hat szakmacsoportban: kovácsmesterséget, bőr-, fa-, textilművességet, kosárfonást tanultak a résztvevők, valamint helyi gasztronómiai különlegességek elkészítését. Közel százan jelentkeztek a tanfolyamokra, a 20 százalékos lemorzsolódás következtében 80 százalékuk fejezte be a tavaly novembertől idén áprilisig tartó képzést.

A népi kismesterségeket művelő helyi oktatók végezték a képzést a saját műhelyükben, az iskola konyháján és önkormányzati bérleményben. A résztvevők tanúsítványt kaptak. Új ismereteket elsődlegesen saját céljukra használják, valamint zárt körben értékesítik a saját maguk által előállított termékeket pld. kosár, szőttes.

Többen tervezik vállalkozás beindítását, az ehhez szükséges műhely, eszközök, valamint értékesítési rendszer kialakítása folyamatban van – tudtuk meg dr. Szarvas-Szabó Katalintól, a „Szabadhajdú” Közművelődési Média és Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.

Mesterségbemutatók

Az új épületben szeretnénk bemutatni, testközelben megtapasztaltatni az érdeklődőkkel a népi kismesterségeket – folytatta az ügyvezető. – Szeretnénk élettel megtölteni a házat, rendezvényeket szervezni. Ősszel már idehozhatjuk a Márton-napi mulatságot, mesterség bemutatót tarthat a kovácsmester és más népi kismesterségek tudói is. Az udvaron álló kemencékben már eddig is sütöttek HÍR védjegyű süteményeket a Civilek a Lakóhelyért Egyesület tagjai, ezzel támogatták a helyi hagyományőrző rendezvényeket. (HÍR: Hagyományok – Ízek Régiók program. )

Norvégiai tanulmányút

A Norvég Alap támogatásával, a helyi önkormányzatok kapacitásfejlesztése a közszolgáltatások minőségének javítása és a helyi gazdaság fejlesztése érdekében pályázaton nyert a Hajdúsági Népi Mesterségek Háza és Képzési Központ terve.

A 276 millió forintból épült központ tevékenységi körének kialakításához jó alapot nyújtott a hajdúböszörményi szakembereknek a norvég Rissa községben tett tanulmányútja. A résztvevők többek között hajóépítő műhelyt, gyógynövénykertet, szövőműhelyt és a népi mesterségek szakiskoláját látogatták meg. 

Turizmusfejlesztés, önfoglalkoztatás

A Hajdúböszörmény Város Önkormányzata tulajdonában lévő épület működtetője a Szabadhajdú Nonprofit Kft. A népi mesterségek megőrzése céljából várják a központba a mesterségek iránt érdeklődőket. A helyi gasztronómia, hagyományos kovácsművészet, famegmunkálás, kosárfonás, s textilművészet és bőrművesség nevű kézművesképzésekre lehet jelentkezni. Az elsajátított ismeretek segítik az önfoglalkoztatást és a turizmusfejlesztést.

A tájházakat is kihasználja a város, nyaranta kézműves gyermekfoglalkozásokat, csapatépítő tréningeket tartanak ott. Paraszt olimpiát rendeznek sor-és váltóversennyel, gólyalábon járással, főzéssel. Az efféle versenyszámokat a felnőttek is kedvelik – mondta Fodor Anikó a Tájház vezetője.


Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.
Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?