A kör négyszögesítése 

Fiatalos elemek, igazi friss színvilág keveredik a tradicionális retroformákkal, anyagokkal, alakzatokkal. A lágyabb, fakóbb színek ideje következik. És az is tiszta szerencse, ha fellelünk a szekrény mélyén néhány régebbi, elnyűtt farmert…

Firenzei faloda 

A firenzeiek, ahogy minden olasz, odavannak a piacozásért. A szombat szent számukra: ez a piacozás napja. Ráadásul imádott nagyvásárcsarnokuk jól megközelíthető, a város szívében található, ahová bárki könnyűszerrel eljuthat.

Mint(h)a hotel 

A falakon körben a tágas, fényűzően elegáns, múlt századi angol zárt férfiklubok hangulatát idéző fekete bőrbútorok, öblös fotelek, gyönyörű sötét ébenfa asztalok kísérőjeként megannyi fényes díj sorakozik díszes vitrinekben, a hatalmas kandalló tetején és az apróbb fali beugrókban. Rajtuk évszám, pontos helyszínnel megjelölve, amikor az esemény történt. Nyilván a derék klubtagok nyerték a világ különböző pontjain ezen elismeréshegyeket, gondolja magában a nézelődő. Pedig egyáltalán nem…

Startvonalnál a siófoki medical hotel 

Startvonalnál a siófoki medical hotel

Új szálloda a balatonfenyvesi kikötőben 

Új szálloda a balatonfenyvesi kikötőben

Hampuk Zsolt fine dining éttermet nyitott 

Hampuk Zsolt fine dining éttermet nyitott

Alakul a Ritz-Carlton Budapesten 

Alakul a Ritz-Carlton Budapesten

Menekültügy: lemondják a budapesti utakat a turisták, pedig hazánk biztonságos 

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagirodáinál a menekültügyi helyzet miatt külföldi csoportok és egyéni utasok mondják le magyarországi látogatásaikat. A szervezet attól tart, hogy a következő napokban még több lemondás érkezhet, ami jelentős bevételkiesést okozhat - tudatta a MUISZ pénteken az MTI-vel.

IATA: nőtt az utasforgalom júliusban 

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint júliusban csökkent a légiáru-forgalom, az utasforgalom ugyanakkor bővült 2014 júliusához képest.

Érintésmentes bankkártyás fizetés a menő 

Érintésmentes bankkártyás fizetés a menő

Robotokkal nyitottak meg egy éttermet Amerikában 

Robotokkal nyitottak meg egy éttermet Amerikában

Kacsazsírral bekent, jótét lélek vezérigazgató 

Kacsazsírral bekent, jótét lélek vezérigazgató

Utasforgalmi rekord Ferihegyen 

Minden eddiginél több, 1 millió 86 ezer utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren augusztusban.

Természetes képződmények, vagy emberkéz alkotta őket? 

Semir Osmanagić bosnyák származású amerikai üzletember, amatőr régész a Szarajevó közelében fekvő Visoko település határában kilenc hatalmas piramisra talált. A felfedezést a régész- és geológusszakma túlnyomó része kételkedve fogadja. A közelmúltban a 2005-ben elkezdett ásatásokon járt munkatársunk.

Gyémántüzlet nyílt a Dorottya Palotában 

Európa legimpozánsabb gyémánt- és ékszerpalotája, a Caprice Dorottya Diamond Palace nyitotta meg kapuit a Pollack Mihály által tervezett 19. századi épületben.

Félig üres vagy félig tele? 

A nyári hónapokban sorra jelentek meg a magyarok utazási szokásait firtató kutatások. Bár a felmérések általában csupán 1200 ember megkérdezésével készültek, az eredmények általában összhangban vannak, és az derül ki belőlük, hogy csak minden második magyar tudott elmenni nyaralni az idén, közülük is csak minden második jutott el külföldre.

Amerikai cégek vezetik a légitársasági toplistát 

Amerikai cégek vezetik a légitársasági toplistát

25 éves a német egység 

Tavaly ünnepelte Németország a berlini fal leomlásának 25. évfordulóját. Az ország újraegyesítése a német turizmus szempontjából egyértelmű sikertörténet. 2014-ben 75,6 millió vendégéjszakát töltöttek el a külföldi vendégek Németországban, míg 1993-ban ennek alig több mint a felét. Húsz év alatt 37,2 millióval nőtt a külföldi vendégéjszakák száma, ebből 24,4 millió „a régi tartományokba”, 12,8 millió „az új tartományokba” érkezett.

Füstös életmódmúzeum 

Van egy különleges hely Budapesten, a Ráday utca egyik mellékutcájában, a neve Skanzen, ahogyan meghatározza önmagát: „közösségi tér”. A betérők maguk csapolnak magyar kézműves söröket, és az amszterdami „barna kocsmák” hangulatát idéző miliőben, a Dohánymúzeum kihelyezett „műtárgyai” között, dohányozva fogyaszthatják el azokat. A hely magánlakás, a dohányzási tilalom bevezetése után három nappal indult, és akkoriban gyorsan felhívta magára a média és a hatóságok figyelmét. A hely (lakás) tulajdonosával, Tóth Imre kultúrantropológussal beszélgettünk.

Kézműves sörözőt nyitott a Marriott Hotelben az Élesztő tulajdonosa 

A népszerű, kézműves söröket kínáló Élesztő egyik üzemeltetője nyitott társaival új sörházat a Marriott Hotelben szeptember 4-én: az ígéretes koncepció a marionettszínházak világát idézi. Tóth Imre azonban egy másik rendhagyó ötletét is megvalósította: a közösségi térnek aposztrofált Skanzen egy olyan hely, ahol a vendégek maguknak csapolják a sört, és még dohányozni is lehet.

Jól szerepeltek az utazásszervezők 

Július közepén fokozott ellenőrzést tartott az utazásszervezők vagyoni biztosítékára vonatkozóan a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH). Az ellenőrzésnek köszönhetően negyedmilliárd forinttal emelkedett az utazási irodák vagyoni biztosítéka – közölte a hivatal.

Új szabályozás lépett életbe 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) weboldalán adott tájékoztatást a szakmai tevékenységért felelős személyre vonatkozó szabályozás szeptember 2-i módosításáról.

„Fejlesztéseink a turizmus fellendítését szolgálják” 

Ekképp zárta válaszait Belváros-Lipótváros önkormányzata, amikor a buszbehajtási korlátozások tapasztalatairól, előkészületeiről faggattuk. Az utazási szakma máshogy látja a kérdést.

Lovas túra a Balaton Riviéráján 

A fürdés, a vitorlázás és a kerékpározás mellett manapság már lóháton is fel lehet fedezni Alsóörs és környéke látnivalóit.

Rekordnyár a fürdőkben 

A hőségriadók a fürdőkbe terelték idén nyáron a lakosságot, a nyári meleget csak a feszített víztükrű medencék és természetes vizeink mellett lehetett kibírni. A hazai fürdőkben dolgozó szakemberek örök érvényű igazsága, hogy „jó időnél nincs jobb reklám”, mely az idei szezonban bizonyítást nyert.

Ezek a legkedveltebb balatoni strandok 

Az augusztus 19-én zárult osztályozás eredményét a nemzeti ünnepen, Gyenesdiáson ismertette a versenyt kiíró Balatontipp főszerkesztője, Győrffy Árpád a vendéglátók, Gál Lajos polgármester és Czankáné Szalóky Szilvia, a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület elnöke társaságában. Az idei főszezon végén a balatongyöröki Községi strand nyert.

Hol állunk a nemzetközi versenyben? 

A Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma öt év alatt 45%-kal nőtt, de az egy főre jutó fajlagos turisztikai mutatók továbbra is alacsonyak, van tér a további növekedésre. A Roland Berger tanácsadó cég 13 európai város turisztikai teljesítményét összehasonlító tanulmánya szerint akár egymilliárd eurós bevételnövekedés érhető el Budapest számára három–öt éves távon. A kulturális és éjszakai élet felpezsdülése, az éttermek fejlődése, az egyre gyakoribbá váló filmforgatások, illetve a közösségi szállásmegosztás előretörése mind hozzájárul a magyar főváros turisztikai fejlődéséhez.

Miért érdemes az éttermeknek befektetni okostelefonos vásárlókba? 

A hazai étteremtulajdonosok számára elengedhetetlen, hogy tisztában legyenek a felhasználói elvárásokkal, melyekre a saját okostelefonos ételrendelő alkalmazások adnak választ. Akár úgy döntenek, hogy megkerülik ezzel a Netpincért, akár nem.

Novo2 

A változó trendek megfigyelése alapján a Novotel márka bemutatta a gasztronómiai élvezeteknek dedikált bár és étterem egyesítésének innovatív koncepcióját. Az új koncepció július 1-je óta Magyarországon is elérhető.

Újraindult a szakmai párbeszéd 

Öt év kihagyás után június 23-án hivatalos formában is újraindult a párbeszéd a szakma képviselői és az államigazgatás között, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium összehívta a Nemzeti Turisztikai Fórumot.

Felhívás az MSZÉSZ 2015. őszi közgyűlésének megrendezésére 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2015-ös őszi Közgyűlését az alábbi időpontokban és feltételekkel tervezi megrendezni vidéki vagy fővárosi helyszínen.

Látta már Győrt madártávlatból? 

A színház, az Ipari Park és a vasútállomás is feltűnik H. Szabó Sándor légifotóin.

Csődvédelmet kért a SkyGreece Airlines 

Miután határidőre nem tudta teljesíteni a kanadai közlekedési felügyelet által támasztott feltételeket, csődvédelmet kért maga ellen a SkyGreece Airlines.

Szürkemarha Vigadalom a Vajdahunyadvárban 

Szürkemarhából készült ételek kerülnek - a pörkölttől a frissensülteken át a "szürkeburgerig" - a középpontba szeptember 11. és 13. között a Szürkemarha Vigadalomban a budapesti Vajdahunyadvárban.

Így válthatja vissza nemzetközi vonatjegyét a MÁV-nál 

A MÁV-START Zrt. pénztári folyamatainak átalakításával 2015. szeptember 4-én 10 órától értékhatár nélkül lehetővé teszi a fel nem használt nemzetközi menetjegyek azonnali visszatérítését. A menetjegyek visszatérítése során a vasúttársaság kezelési költséget nem számít fel, a menetjegyek értékét forintban fizeti ki.

Kiderült: az eltűnt maláj gépről származik a megtalált roncsdarab 

Bebizonyosodott, hogy a repülőgéproncs-darab, amelyet az indiai-óceáni Réunion szigetén találtak a nyáron, a Malaysia Airlines légitársaság azon Boeing 777-es típusú repülőgépéről származik, amely 2014 márciusában tűnt el 239 emberrel a fedélzetén az Indiai-óceán felett - közölte csütörtökön a francia igazságszolgáltatás.

3 édes nap, ezúttal diétázóknak is! 

Idén az év legédesebb hétvégéjén, szeptember 18, 19 és 20-án nem csak a szokásos szakmai és szórakoztató programokat élvezhetik látogatók, hanem olyan fontos kiegészítő bemutatók és előadások lesznek, mint például a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének előadásai, aminek mottója “az édességek helye a táplálkozásban”.

Fine dining a Szepsy családnál 

A Tokaji Ősz idén 12. alkalommal várja a prémium borok és a fine dining kedvelőit. Az év borgasztronómiai eseményét egy Szepsy apa-fia borvacsora indítja. Magyarország Michelin-csillagos éttermei is képviseltetik magukat és itt debütál a világhírnévre pályázó RIEDEL furmint pohár is.

Mitől barnul be a sült hús, és miért ég oda a pirítós? 

A válaszok ismeretében nem fogunk jobban főzni, de megértjük, miért imádtuk mindig is pörkölt kávé friss illatát.

Van egy hely, ahol még a profi séfek is tanulhatnak 

Idén ősszel ismét folytatódik a Coninvest „Séfműhely” elnevezésű szakmai programsorozata. Ezúttal Várnagy Attila séf tart főzőbemutatót.

Ha majd a tojásárgája is fehér lesz... 

A Japan Times beszámolója szerint a felkelő nap országában egyre híresebbek a fehér sárgájú tojások. A Fox News írása.

Milánóban nyit új bázist a Ryanair 

Ezzel 73. bázisát nyitja meg a légitársaság.

Gyönyörű kolostor újult meg Majkon 

Elkészült az Európa-szerte kuriózumnak számító, majki Kamalduli Remeteség kolostorépületének és környezetének műemléki felújítása. A megújult, barokk műemlékegyüttes új kiállítása bemutatja a remeteség XVIII. századi történetét, a néma szerzetesek életmódját, megemlékezik II. Rákóczi Ferenc és a kamalduli rend kapcsolatáról, valamint megjeleníti azt az időszakot is, amikor az épület az Esterházy-család grófi ágának vadászkastélya volt. Az összesen 885 millió forintos európai uniós támogatással megvalósított fejlesztést Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptember 2-án adta át. A műemléket üzemeltető Forster Központ évente 37 ezer látogatót vár Majkra.

Irodák Viadala: Elindult a szavazás 

Már lehet szavazni az Amadeus által meghirdetett Irodák Viadala első fordulójának résztvevőire.

A Rudas fürdő és az Egerszeg Fesztivál is Magyar Termék Nagydíjas lett 

Az idén 54 cég 57 pályázata nyerte el 21 kategóriában a Magyar Termék Nagydíjat, az elismerést és a különdíjakat csütörtökön adták át a Parlamentben.

Magyar onlinemarketing-szakember igazolt az Emirates-hez 

Agárdi Péter az Emirates-nél folytatja a pályafutását. 

Arisztotelész, Szent Demeter és Nagy Sándor Thesszalonikiben 

Nyárvég ide vagy oda, az észak-görögországi Thesszalonikiben még javában tart az idegenforgalmi főszezon.

Étkeztetés a falusi szálláshelyeken: higiéniai útmutató készül 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztálya Zoltai Anna osztályvezető koordinálásával megalakított egy munkacsoportot, melynek fő feladata a falusi szálláshelyek étkeztetési és falusi vendégasztal-szolgáltatók higiéniai útmutatójának kidolgozása.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!