Világvége: újratervezés

Hiába várták oly sokan, a maják által megjövendölt világvége a tavalyi év vége felé, december 21-én minden előzetes hírverés ellenére elmaradt. Még a határidő lejárta előtt jártunk a helyszínen, ahol kiderült, nem a maják gerjesztették a világméretű hisztériát, ellenben ők azok, akik őszintén örültek az állítólagos próféciának köszöhetően a Yukatán-félszigetre özönlő turistáknak.

Hetven dollárba kerül egy éjszakára a kétágyas szoba a dzsungelben, a maja romváros, Chichén Itza közvetlen közelében. A Hotel Okaanba egyébként rossz ötlet éjszaka érkezni, mert a félősebbek könnyen megijedhetnek az őserdő hangjaitól…

Hotel a négy égtáj felé

A hajnal és a reggeli ébredés viszont annál csodálatosabb: igazi ökoszálloda ez, természetbarát anyagokból és úgy megépítve, hogy a négycsillagos szálloda különböző egységeit szétszórták a fák között. (KIEMELÉS) A bejáratnál, külön épületben van a recepció, fagerendákból, szalmatetőből és vászonárnyékolókból áll az étterem, a szobák pedig egy háromszintes épületben kaptak helyet, amelynek tetején kilátó van, rálátással a maja piramisra.

A maják szerint a világ…

A maják szerint a világ mágikus hely, a földet a mennyekkel az isteni szikra köti össze. Szent könyvük, a Popol Vuh szerint jelen világunk a negyedik teremtés eredménye, és ez pontosan a 4 Ahan 8 Cumku napján történt: keresztény időszámítás szerint i. e. 3114. augusztus 13-án. A többi közép-amerikai néphez hasonlóan a maják is hittek az idő ciklikus jellegében – szerintük egy világ tizenhárom baktunból áll, és épp ez jár le december 21-én. Azonban ettől még nincs vége a világnak, indul a következő ciklus. Mi is kidobjuk általában a tavalyi naptárat az év első munkanapján, szilveszter éjszakája mégsem világvége-hangulatban telik.

Világvégés póló? Az nincs

A maják földjén egyébként egyáltalán nem téma a világvége, sőt láthatóan zavarja őket, hogy az összes külföldi erről érdeklődik. Annak viszont örülnek, hogy jól fogynak a maja szuvenírek – becsületükre váljon, hogy világvégés pólóval, hűtőmágnessel vagy egyéb ilyen jellegű csecsebecsékkel nem lovagolták meg a tömeghisztériát. (KIEMELÉS) A különféle népművészeti dolgok között nézelődve a magyar szemnek feltűnik, hogy a maja nők hagyományos hímzett fehér ingjén valahonnan ismerős minták fedezhetők fel: az élénk színű, kanyargós virágok kísértetiesen emlékeztetnek a kalocsaira…

Csempészek paradicsoma

A Yukatán-félsziget Karib-tenger által nyaldosott partszakaszát a mexikóiak maja riviérának nevezik. A nép egykori birodalma jóval nagyobb volt, mint a félsziget: Mexikó egyéb államai mellett Guatemala, Belize, sőt a mai Honduras egy részét is lakták a legjelentősebb ősi amerikai civilizáció képviselői. Manapság csaknem hétmilliónyian élnek, ebből a Yukatánon 1,2 millió ember beszéli még ősei nyelvét.
A száztizenötmilliós lélekszámú Mexikót nem tartja biztonságosnak a világ, és erre jó oka van: a világ tíz legveszélyesebbnek tartott városa közül ötöt itt találunk meg. Vannak területek, ahol megszűnt a központi hatalom, és a szabályokat a különféle drogkartellek emberei írják. Hivatalosan hatvanezer áldozata van a hat éve kitört háborúnak a hatóságok és a csempészek között, és jelenleg ez utóbbiak állnak nyerésre.

A turista védett árucikk

Szerencsére ennek nyomát nem látni a riviérán: a világ egyik legkedveltebb turistaparadicsoma hatalmas bevételt hoz, ezért a bűnözők is vigyáznak a turistákra. Jó okuk van rá: egyrészt az itteni szórakozóhelyekbe fektetik be a drogkereskedelemből származó dollármilliárdokat, másrészt itt mossák tisztára a pénzt. Azért néha itt is hallani, hogy elhagyott helyeken lefejezett holttesteket találtak, de az áldozatok nem turisták, hanem a különféle bandák háborújának áldozatai.

Fergeteges show

Miután vendéglátóim megnyugtatnak, hogy Playa del Carmenben tényleg biztonságban vagyok, engedek a csábításnak, és elmegyek velük a Coco Bongo nevű szórakozóhelyre. Csütörtök este van, a bejárat előtt százméteres sorban állnak a fiatalok – jellemzően 21 év alatti amerikaiak –, akik azért is előszeretettel látogatnak Mexiba, mert itt korlátozás nélkül fogyaszthatnak alkoholt. Szóval hatalmas a sor, pedig ötvenöt dollárba kerül a legolcsóbb belépőjegy, és ezért még egyetlen pohár italt sem adnak. Pontban tizenegykor elkezdődik a show, amely hajnali háromig tart, és olyan látványban van részem, amelyet korábban még szuperkoncerten sem tapasztaltam. Húsz táncos és tíz légiakrobata gondoskodik a házat zsúfolásig megtöltő, két-háromezer főnyi közönség szórakoztatásról.
Hollywoodi és Broadway-szuperprodukciók elevenednek meg előttünk, akasztott kalózok lógnak a nézők fölött, az Operaház fantomjának naivája tízméteres uszállyal repked az égben, aztán – más megasztárok mellett – Freddie Mercury, Michael Jackson és Elvis alteregója énekel. Világos, miért tartják a Cogo Bongót a világ egyik legjobb szórakozóhelyének, és miért kell a hét minden napján órákat sorban állni a bejutásért a borsos jegyárak ellenére.

A szupergazdagok is várják a világvégét

A Yukatán igazi földi paradicsom – például a Playa del Carmennel szemben lévő Cozumel szigetnél kezdődik a világ második leghosszabb korallzátonyrendszere, és ez a palackkal merülők, valamint a könnyűbúvárok Mekkája. Néhány ezer forintért csónakkal kivisznek a zátonyhoz, adnak uszonyt, pipát, maszkot is. Ahogy a motorcsónak a háromórás program végeztével visszatér a kikötőbe, megpillantjuk a világ legexkluzívabb hajóját, a The Worldöt is – ezen ugyan egyszerre csak két-háromszáz ember tartózkodik, de vásárlóerejük felér egy kisebb országéval. A 2002-ben megépített luxusóriáson 165 öröklakás található (1,3 milliárd forintba került a legdrágább apartman), és a milliomos lakók szavazással döntik el, hogy mikor hova menjen a minden földi jóval felszerelt óceánjáró. Úgy tűnik, nem véletlen, hogy ők is éppen 2012 decemberére iktatják be a mexikói megállót…


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.