A szakács, aki próbál kijönni a függőségéből, és ezt meg is írta

Az élet írja a legjobb forgatókönyveket. Ez a megállapítás különösen igaz, ha valaki olyan érdekes életúttal van megáldva, mint Mógor Attila, az ismert szakács. 

Megjelent Mógor Attila: Szabadulás a függőség poklából című könyve, és az alkalomra szervezett bemutató ugyanolyan rendhagyóra sikerült, mint amilyen véletlenek és sorsszerűségek kísérték a könyv egész történetét.

Egy rendes szakács szakácskönyvet ír. De Mógor Attila több évtizedes, kiemelkedő teljesítményű szakmai pályáját nem ezzel koronázta meg. Ő izolációs és rehabilitációs naplóját tárta a nyilvánosság elé, amit több mint egy éven át, minden nap egy spirálfüzetbe vezetett.

A szerzők nagy napja a könyvbemutató, álmuk megvalósulása. Fogadják a gratulációkat, dedikálják a könyvüket. De Mógor Attila a könyv megjelenésének napján úgy döntött, hogy visszamegy az Emberbarát Alapítvány intézetébe, hogy folytassa és befejezze a terápiát. Előző nap kirúgták a munkahelyéről, a pilisvörösvári Stube étteremből, mert vállalhatatlanul viselkedett. Röviden: visszaesett.

 

Ezen, a szerző nélküli könyvbemutatón a családja, rokonai, barátai, a Séfek séfe műsort követő nézők voltak csak jelen. Körükben mondta el üdvözlő beszédét Kocsis András Sándor, a Kocsis kiadó elnök-vezérigazgatója, aki májusban még némi szkepszissel fogadta a nála a könyv ötletével jelentkező szakácsot, de végül egy emberi szenvedéstörténetet olvasott ki a sorokból. Ennek illusztrálására felolvasta a szenvedélybetegség „levelét”: egy ismeretlen szerző fogalmazta meg, hogyan ejti csapdába áldozatait az ital, a drog – és minden más, ami mértéktelen, kontrollálatlan az életünkben.

Erről beszélt Mógor Attila kezelő szakpszichológusa, Szilléryné Tímea, aki elmondta azt is, hogy a genetikailag meghatározott alkoholizmusból a gyógyulás egy élethosszig tartó folyamat. Az intézetben azt akarják elérni a kliensekkel, hogy az ottani gyakorlatot, a tökéletes absztinenciát, a külső kontrollt belsővé tegyék. Hogy a poharat letevők a kinti életükben tudjanak nemet mondani, önmaguknak is.

Szikora Katalin, a könyv szerkesztője azt emelte ki, hogy a kötet minden betűjét Mógor Attila írta. Aki ugyanolyan szenvedélyesen ír, mint ahogyan főz, és amikor naplóját vezette, tű éles pontossággal fogalmazta meg az elvonás és a tisztulás, a lassú felépülés megrendítő stációit.

Ami nemcsak a szerző jól ismert élethelyzete a szakmában. Testvérként rajongott kollégái, szakácstársai közül senki nem volt jelen a könyvbemutatón, két egykori tulajdonosa, főnöke azonban igen: Tersztyánszky Andor, a már más formában üzemelő Károlyi étterem egykori vezetője, és Magyar Zoltán, aki több mint húsz éve ismeri és mentorálja Mógor Attilát. A legendás újpalotai Mátyás vendéglőben kezdték közösen a pályáját, és bár az útjaik időközben elváltak, a kapcsolatuk megmaradt. Magyar Zoltán azt mondta, a szakmában dolgozók 80 százaléka érezheti találva magát a könyv témájával, mert vagy iszik, vagy drogozik, vagy mindkettőt egyszerre, de ezt nem vállalja fel a külvilág előtt.  Aki kívülről egy sztárszakács, az lehet, hogy belülről egy roncs. Viszont ahhoz, hogy valaki stabilan talpra tudjon állni a rehabilitáció után, nemcsak a barátok, a kapcsolatok kellenek, hanem egy valódi társ is – amilyen Attilának most nem volt. A szakácstársadalom azért van nagyobb kísértésnek kitéve, mint mások, mert itt nem szokás nemet mondani. A tulajdonosok minden megrendelést elvállalnak („majd megoldjuk”), a szakácsok nem teszik le a kötényt nyolc óra munka után, itt az a közös jelszó: igen, meg tudjuk csinálni. Ezt az attitűdöt átfordítani arra, hogy egy szakács jogos önvédelemből nemet mondjon egy pohár italra – emberpróbáló feladat.

 

Forrás: Turizmus Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.