Boros portrék: Bence a hegyről

Hazai borászokat bemutató sorozatunk következő szereplőjéhez nem kell elhagynunk az ásványosságáról híres badacsonyi bazalt alapkőzetű tájat: ugyanitt gazdálkodik közel 25 hektárnyi szőlőn, és négy vendéglátóegységet is vezet az először szülei nyomdokain haladó, majd saját útját járó Laposa Bence.

Miképp indult az idei év?

Nagyon lelkesen és bizakodással telve. Bár azért erősen nehezítette a pályát, hogy a négy vendéglátóegységünkből kettő egész évben nyitva tart. Igaz, a tavalyi ősz, majd az azt követő tél és az idei tavasz nagyon szép eredményeket, nagy vendégforgalmat hozott. A Hableány esetén különösen figyeltünk arra, hogy haladjunk a korral: ételek, alapanyagok, stílus terén folyton előrukkoltunk valami újdonsággal, valami meglepővel. Évente háromszor-négyszer étlapot váltunk, azt szem előtt tartva, hogy bár a klasszikus kedvencek mindig szerepeljenek az étlapon, de emellett izgalmas, új kísérletezést is kipróbálhassanak a vendégeink.

Mi nálatok a tuti befutó?

Nyaranta a kacsamájas lecsó - az tényleg mindent visz. Erős még a vegán választékunk - ezért is sokan járnak hozzánk. Most például egy karfiol alapú vegán fogást tettünk a nyári étlapra - a vendégeink és mi is imádjuk. A tapolcai lazacpisztrángot is „hadrendbe állítottuk” nemrégiben a konyhán - ez is izgalmas, szép és hálás feladat.

Hogy álltok munkaerővel?

Nem panaszkodom. Igaz, hallom jobbról, balról a panaszokat, hallani egeket súroló fizetésekről is, meg folyton panaszkodó balatoni és pesti vendéglátósokról, de én nem ebbe a körbe tartozom. Igyekszünk korrekt béreket adni a munkavállalóinknak, rendes munkakörülményeket biztosítani, ahol lehet, egész évre vesszük fel az embereket, bejelentett munkakörbe, nincs is nálunk akkora mértékű fluktuáció, mint amit a szakmában innen-onnan hallani. A jó munkakörülmény, az emberi hang és a korrekt fizetés - ha mindez megvan, nem kacsingat másfelé a munkavállaló. Persze, az a piaci bizonytalanság minket is ugyanúgy érint, mint bárki mást, aki ezen a területen tevékenykedik, hiszen senki nem tudja megmondani, hogyha vége a főszezonnak, és visszatérnek az emberek a városokba, a munkába, akkor vajon mi várható? Az biztos, hogy valamilyen mértékű áremelés mindenütt várható a vendéglátás terén, mert anélkül nem lehet üzemeltetni sajnos egyetlen egységet sem, de hogy a minőségből adjanak alább egy-egy helyen - ez az út szerintem nem járható.

A vendéglátás helyzetének rövid, ámde mélyreható elemzése után térjünk át a borospincék világára. Hamarosan itt a szüret: felétek milyen termés várható?

Erre majd szüret után felelnék. Egyelőre csak az nyilvánvaló, hogy maga a növény nem szenved annyira, mint sok másik növény - gondolok itt a szántóföldi kultúrákra, mert ott a helyzet tényleg tragikus. De azért a tény tény marad: másfél éve aszályos időszak van, és bár a szőlő még úgy-ahogy tartja magát, de azért a termésen már mindenütt látszik, hogy elég súlyos a vízhiány. Az borítékolható, hogy mennyiségben nem lesz erős az idei év, de a minőség még nem tudható, várjuk ki a végét.

Beszéljünk kicsit a hegyre látogató vendégekről! Milyen a vendégkör? Olyan, mint korábban, vagy változott az összetétel, a korosztály?

Ősztől tavaszig főként azok térnek be hozzánk és a többi badacsonyi, borral bélelt helyekre, akik már korábban is jártak mifelénk: tudják, mit kapnak, és értékelik a minőséget, ami a szép táj, az utánozhatatlan természeti értékek mellett várja őket a pincék mélyén vagy kinn, a borteraszokon, a nyári időszakban pedig igencsak vegyes a kép.

Külföldi és magyar vendégek aránya a hegyen?

Elsöprő többségben vannak a magyarok. Nálunk ez kilencven százalék, a maradék tíz csak a határon túlról érkező. Korábban, a covid-időszak előtt sokkal többen jöttek külföldről, ma már ez nem jellemző.

Végül a kedvenc borod?

Továbbra is a 4 Hegy. Ami egyértelműen az egyik csúcsborunk. Ez egy komoly, tartalmas olaszrizling, amely jobb évjáratok esetén négy különböző termőhely házasításával születik, és engem mindig elvarázsol a világa. Ha egy ilyen palackkal kibontunk, főleg jó társaságban, barátokkal a teraszon, annál nem is kell több jó dolog az életben.

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?