Bővült a GEOfood védjegyesek sora

Ezúttal Mátrából származó bivaly- és szamárhúsból készült termékek kapták meg a nemzetközi elismerést.

A mostanival együtt már négy magyarországi kézműves termelő és két étterem használhatja a GEOfood nemzetközi védjegyet, miután a Nógrád Megyei Önkormányzat közgyűlésén ünnepélyesen is átvehette a védjegyhasználatról szóló oklevelet a Mátrai Bivalyrezervátum képviselője, Szalai Ferenc.

Jelenleg a világ 21 országában összesen 34 UNESCO Globális Geopark vállalkozói pályázhatnak a védjegy használatára. A GEOfood termékeknek szoros kapcsolatban kell állniuk a helyi földtani örökséggel, erről az összefüggésről konkrét rövid írásos információkat is meg kell tudni adni az élelmiszereken. Az előállítás során kiemelten fontos a helyi alapanyagok használata, valamint a környezeti-társadalmi-gazdasági fenntarthatóságra való törekvés – például kiemelten fontos a helyi munkatársak foglalkoztatása és a minél rövidebb beszállítói lánc biztosítása.

A Mátrai Bivalyrezervátum termékei az úgynevezett "Szurdokpüspöki formáció" miocén vulkáni működésének andezites és riolittufa kőzet alapjaira, az utóvulkáni hévforrás kráteresedés során kiülepedett ásványi és biogén kovaföld, márga, kvarcit, tufit talajrétegződések rendkívül gazdag ásványi- és nyomelemszerkezetén tenyésző vadfűszer- és gyógynövényeket szabadtartásban legelő őshonos állatállományból származnak. A Mátra nyugati kapujánál, Szurdokpüspöki határában, annak egyik legnagyobb fennsíkján (Laposok), mintegy 120 hektáron, Natura 2000 besorolású területen, valamint Herencsény község határában a Bivalyrezervátum állatai - elsősorban magyar házi bivalyok és parlagi szamarak - szabadtartásban élnek. A továbbtenyésztésre nem szánt egyedek gasztronómiai feldolgozása révén elsődlegesen hús, valamint kolbász, szalámi, sonka és egyéb húskészítmények hagyományos érleléssel készülnek, a termékeket természetes sóval, természetes fűszerekkel, helyben megtalálható, vad fűszernövényekkel ízesítik.
 

Forrás: GEOfood / Turizmus Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.