Bronzérmeket szereztünk a Kulináris Olimpián!

A magyar Szakács és Cukrász Nemzeti Válogatott bronzérmet szerzett a „Séf asztala” (Chef’s Table) és a „Nemzetek Étterme”(Restaurant of Nation”) programban Stuttgartban, a Kulináris Olimpián. Az eseményt minden negyedik éven hívják életre, ezúttal a 25-et a sorban, melyen a Worldchefs (Gasztronómiai Világszövetség) védnököl.

A csapat remekül helytállt, kitartott és magyar alapanyagok felhasználásával alkotta meg a három fogásos fine dining menüt és a Chef’s Table fogásait is. A Nemzeti Válogatott három fogásos menüje:

Előétel: Konfitáltvadlazac filé, rák veloute-val, lazac tatár marinált retekkel, karfiolkrém és algasaláta uborkával és uborka habbal.

Főétel: „A magyar erdő” Borókás szarvas gerinc és préselt szarvascomb mangalicaszalonnával, portói-kamilla jusvel, lila káposzta bonbon fondant burgonya, brokkoli és gombák.

Desszert: Yuzus Csokoládé mousse, sült túrókrémes fánk, szilva sorbet és marinált szilva, joghurt namelaka

 

A Séf asztala programban is magyar alapanyagok kerültek felhasználásra.

Köszöntő –Tepertő krém, Zöldfűszeres vaj

Finger food

Hideg:▪Körözöttel töltött paprika, marinált kápia

▪Marhatatár parmezános ropogóssal, tojáskrémmel, savanyított hagymával

▪Hideg kacsamáj pácolt barackkal

▪Nyúlgerinc sütőtökkel

Meleg:▪Harcsa ravioli, lángos, tejföl

▪Pirított garnálarák tésztába, friss salátával, wasabi-val

Hidegtál

Mozaikolt lazac filé, édeskömény tart

Préselt pisztráng filé, kapros uborka bon-bon

Fogasfilé langusztával, spárga textúrák

Vegán tányér –Grillezett,marinált zeller birsalmával és diófa, csicsóka krém, sült céklák, zeller jus

Bárány tányér–Bárány gerincfilé zöldfűszeres kéregben sütve, brokkoli püré, szalonnás borsó ragu, töltött marinált hagyma, sült „póré burgonya”, bárány szósz

Tányérdesszert–Mákos mousse csokoládés sablé tésztával, citrom krémmel, lava cake tokaji sabayonnal, joghurt namelaka málna glazinggel és pisztációs ropogóssal

Petit fours Sült túró mousse matcha mohával és citrus sabléval.

Alma „taten”, répa torta, lime chantilly

Zserbó bon-bon dióolajos ganache-sal, sárgabarack krémmel és diós tésztával

A Chef’s Table elengedhetetlen és kötelező része a szobor. Enélkül a csapat munkája nem értékelhető és kizárással jár. A csapat cukrásza Kőrösi-Fehér Emese alkotta a showelemet. A zsűri a program folyamán ezt is értékeli és rangsorolja. Hatalmas öröm és meglepetés, hogy a magyar cukrász munkája a 27 szobor közül a 8.lett!

A nemzeti válogatottal összetett sorrendje: 1.Norvégia 2.Svédország 3.Finnország

A nemzeti válogatott tagjai:

Adamek Balázs –Diófa Étterem, Székesfehérvár

Bán László - Diófa Étterem, Székesfehérvár

Babicz János Róbert – Vincent Restaurant & Pastry, Kecskemét

Hack Barnabás –Ételműhely, Budapest

Kocsis Marcell –Diófa Étterem, Székesfehérvár

Kőrösi –Fehér Emese – munkahely váltás előtt

Spekova Friderika –Port Bistro & Cafe, Budapest Pár

A nemzeti válogatott mellett szintén hazánkat képviselte a Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott is, akik a közétkeztetési kategóriában mutatták be 5 fogásos menüsorukat, a többiekhez hasonlóan az erre a célra felállított üvegfalú konyhában. Ők a 18. helyen végeztek az ebben a kategóriában részt vevő nemzet közül. Régóta dolgozik együtt a két nemzeti csapat, melyre büszkék is.A 2.500 induló között pedig további magyarokkal is találkozhattak a kilátogatók, hiszen a regionális csapatok és az egyéni versenyzők között is csendültek fel magyar nevek.

Nem áll meg a csapat, hiszen 2020 júliusában ismét megméretteti magát Magyarország képviseletében Adamek Balázs chef és Nagy Csaba cukrász a Worldchefs által fémjelzett szentpétervári világdöntőn. A felkészülés hamarosan folytatódik.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) 1968-ban alakult azzal a céllal, hogy összefogja a gasztronómiában dolgozó és tevékenykedő szakembereket, mint a szakács, cukrász, felszolgáló, barista, sommelier, mixer, pék és szállodás. A Szövetség mintegy 1400 tagjával azon dolgozik, hogy értékek mentén képviselje a szakmát mind munkavállalói, mind munkaadói oldalról, a professzionális fine diningtól egészen a hagyományos, népi konyháig. Az elmúlt fél évszázadban képviseltette magát minden kulináris olimpián és világversenyen. A kiállítás alatt egy magyar stand is bemutatkozott a nagyközönség előtt, ahol többek között Mátrai borokat, Panyolai pálinkát, Hajdúsági kézműves söröket és Nespresso kávétkóstolhattak az érdeklődők, valamint megismerkedhettek a Magyar Turisztikai Ügynökség legújabb országimázs filmjeivel az öt nap alatt.

A Gasztronómiai Olimpián kisújszállási siker is született. Szakács artisztika kategóriában Tóth László, az Illéssy Sándor Baptista Középiskola cukrász alapvégzettségű igazgató-helyettese bronz medált, és olimpiai oklevelet vehetett át.

Tóth László általában hétvégeken és éjszakákon – több száz munkaórával készítette el művészi alkotásait. A versenyre többek között egy 80 × 80 cm-es rizsképpel készült, mely körülbelül 150.000 rizsszemből és 11 fajta rizsből készült – olvasható az iskola weboldalán.

Így tehát a különleges kisújszállási rizs már nem csak a tradicionális gasztronómiában, és a szépségiparban – a szintén helyi Kumánia wellness szolgáltatásai kapcsán - bizonyítja unikális jellegét, hanem ezúttal ismét új oldalát mutatta meg a nagyvilágnak.

Forrás: Turizmus Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.