Egyre több a gond a repohár-biznisszel

Korrekcióra kéri a vendéglátókat a terézvárosi polgármester a poharak visszavisszaváltásával kapcsolatban, de ha erre nem kerül sor, megvizsgálják, hogyan szabályozható a helyzet. 

Az eredendően a fesztiválok műanyag-pohár hulladékának csökkentése érdekében kitalált repohár rendszer eredendően hasznos volt és betöltötte a szerepét, azonban a pénzvisszafizetés helyett a vendégeknek adott tokenek, illetve azok újrafelhasználhatósága kapcsán egyre több kritika éri a főleg a belvárosi szórakozóhelyeken működő rendszert. Terézváros polgármestere például legutóbbi közösségi média bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a mostanság terjedő rendszer inkább bújtatott áremelést leplező greeanwashing, és valójában lehúzás - írta meg az Index

„Ahogyan elképzelhetetlen, hogy a Sparban vagy a Lidlben kifizetem a kosarat, majd a végén leadáskor kapok érte egy kupont, úgy a vendéglátóhelyeken is nonszensz egy hasonló rendszer” – fogalmazott Soproni Tamás.

 

Szerinte a lgjobb megoldás még mindig a végtelenszer újramosható üvegpohár, bár tett pár, a vendéglátók érdekeit is védő, de a fogyasztókkal szembeni tisztességes eljárást biztosító javaslatot is. Kezdve azzal, hogy tényleg kapják vissza a pohár beváltásakor a letét díját. A polgármester úgy fogalmazott: 

"Bízom benne, hogy a vendéglátósok maguk is rájönnek a helyzet visszásságára, és korrigálnak, de amennyiben nem, úgy meg kell vizsgálni, hogy akár helyi rendeletben, akár magasabb szintű jogszabályban kikényszeríthető-e a vendégekkel szembeni tisztességes magatartás."

Forrás: Index


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.