Elindult a Badacsonyi borvidék online magazinja

Badacsony, Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb borvidéke, igazodva az erősödő olvasói online jelenléthez, elindította online magazinját, mely szervesen kapcsolódik a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, badacsony.com weboldalához. A felület színes és változatos témákkal, magazinos cikkekben, riportokban számol be a borvidéken lévő legfrissebb újdonságokról, a helyi eseményekről, ezáltal praktikus és hasznos információkkal látja el az olvasókat, és a borvidékre látogatókat.  

A kötetlen hangnemű, olvasói igényekre hangolt borvidéki online magazin gondolata múlt évben fogalmazódott meg, célja, hogy tartalmain keresztül bemutassa a Badacsonyi borvidék sokszínűségét, az itt készült kiváló borokat, borászatokat, szállás- és vendéglátó szolgáltatókat, attrakciókat, programokat, valamint azokat a kulturális, épített és természeti kincseket, amelyek a térséget több ezer éve aktívan formálják. A badacsony.com weboldalán található online magazin tartalmával még láthatóbbá szeretnék tenni a borvidéket egyrészt a nagyközönség, másrészt a szakmai érdeklődők számára. Érdemes tehát felkeresni és rendszeresen olvasni, mely mindig aktuális információkkal, interjúkkal és sok más egyéb érdekes témával várja a badacsonyi borok és a gasztronómia iránti érdeklődőket - tájékoztatta lapunkat a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület.

A projektben igénybe veszik Németi Sándor borszakértő, borszakíró külső szakmai segítségét is. Sándor, aki a WineArtCulture alapítója és tulajdonosa, a Magyar Borszakírók Körének tagja, 2013 óta rendszeresen publikál bor, gasztronómia és kultúra témákban számos online és print magazinban. „Nagy örömmel veszek részt már a kezdetektől a projektben, hiszen Badacsony az egyik kedvenc borvidékem, mely nemzetközi összehasonlításban is páratlan adottságokkal rendelkezik, az itt készült borok pedig világviszonylatban is kimagaslóak. Az online borvidéki magazin segítségével szeretnénk a borvidék kiemelkedő, egyedi adottságait közelebb vinni a vendégekhez, és persze a főszereplőit, a helyi borászokat is megismertetni az érdeklődőkkel. Célunk, hogy a fogyasztók „archoz” tudják kötni az egyes családi pincészeteket, hiszen a borvidék méretéből adódóan is, ők vannak többségben. Fontosnak tartjuk, hogy az olvasók és a borvidékre látogatók megismerjék egy-egy adott pincészet egyedi kínálatát, a kiemelkedő tételeket, az elért szakmai sikereiket, illetve a közösségért végzett tevékenységüket.” – mondta Németi Sándor.

A közleményben az is áll, hogy a Badacsonyi borvidék Magyarország egyik legszebb történelmi borvidéke, mely a Balaton észak-nyugati partvidékén a névadó Badacsony-hegy lábánál terül el, szőlőültetvényei pedig a geológiai korban vulkánkitörések eredményeként keletkezett tanúhegyek lejtőin helyezkednek el. A páratlan éghajlattal és területi adottságokkal rendelkező borvidéken bizonyítottan már a római kor óta virágzik a szőlőkultúra és borkészítés. Sőt, az itt felfedezett régészeti leletek, többek között a kelta sírok arra engednek következtetni, hogy már a kelták is foglalkoztak szőlőműveléssel. Mindenesetre, ahogyan Pálinkás Gyula Szőlőtelepítő Szent István királyunkról 1938-ban írt tanulmányában is említi, hogy bár egyesek szerint a szőlőművelést Probus császár honosította meg Pannonia földjén, történelmileg is bizonyos, hogy már a római megszállás előtt híres szőlők voltak a Balaton mellékén Badacsonyban.

„A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület a borvidék önkormányzataival és az egyesület tagjaival már több mint 15 éve közösen fejleszti a helyi turizmust, melynek köszönhetően ma már négy évszakos desztinációról beszélhetünk, ahol egész évben nyitva tartó és minőségi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, az évszaknak megfelelő színes programok, felújított strandok és izgalmas látogatóhelyek várják a vendégeket. A fejlesztéseknek köszönhetően a desztinációban évek óta növekszik a vendégforgalom, erősödik a tavaszi és őszi szezon, de a téli hétvégék is vonzzák a vendégeket. Mára bebizonyosodott milyen páratlan értékekkel bír az összefogás, az évek óta kitartó munka és a minőségbe vetett hit.” – fogalmazta meg Illés Zoltán, a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület elnöke, aki mint hozzátette, az olvasói sokszínűséget képviselő online magazinnal ezeket az értékeket még jobban tudják mindenki felé közvetíteni.

A közlemény kiemeli, hogy a Badacsonyi borvidék minden évszakban izgalmas és sokszínűsége révén minden alkalommal más-más arcát mutatja a látogatóknak. Aki szeretné felfedezni és közelebb kerülni az itt készült kiváló borokhoz, azok számára többek között a borvidék évek óta nagy sikernek örvendő rendezvénysorozata, a Bortriatlon ideális célpont. A programsorozat keretében három különböző hétvégén, három tematikus bortúra alkalmával a borvidék három ikonikus szőlőfajtáját ismerhetik meg a látogatók. A szervezők és borászok finom borokkal, izgalmas programokkal és jobbnál-jobb gasztronómiai ínyencségekkel várnak mindenkit. Részletek és további információk ITT


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.