Elindult a Badacsonyi borvidék online magazinja

Badacsony, Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb borvidéke, igazodva az erősödő olvasói online jelenléthez, elindította online magazinját, mely szervesen kapcsolódik a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, badacsony.com weboldalához. A felület színes és változatos témákkal, magazinos cikkekben, riportokban számol be a borvidéken lévő legfrissebb újdonságokról, a helyi eseményekről, ezáltal praktikus és hasznos információkkal látja el az olvasókat, és a borvidékre látogatókat.  

A kötetlen hangnemű, olvasói igényekre hangolt borvidéki online magazin gondolata múlt évben fogalmazódott meg, célja, hogy tartalmain keresztül bemutassa a Badacsonyi borvidék sokszínűségét, az itt készült kiváló borokat, borászatokat, szállás- és vendéglátó szolgáltatókat, attrakciókat, programokat, valamint azokat a kulturális, épített és természeti kincseket, amelyek a térséget több ezer éve aktívan formálják. A badacsony.com weboldalán található online magazin tartalmával még láthatóbbá szeretnék tenni a borvidéket egyrészt a nagyközönség, másrészt a szakmai érdeklődők számára. Érdemes tehát felkeresni és rendszeresen olvasni, mely mindig aktuális információkkal, interjúkkal és sok más egyéb érdekes témával várja a badacsonyi borok és a gasztronómia iránti érdeklődőket - tájékoztatta lapunkat a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület.

A projektben igénybe veszik Németi Sándor borszakértő, borszakíró külső szakmai segítségét is. Sándor, aki a WineArtCulture alapítója és tulajdonosa, a Magyar Borszakírók Körének tagja, 2013 óta rendszeresen publikál bor, gasztronómia és kultúra témákban számos online és print magazinban. „Nagy örömmel veszek részt már a kezdetektől a projektben, hiszen Badacsony az egyik kedvenc borvidékem, mely nemzetközi összehasonlításban is páratlan adottságokkal rendelkezik, az itt készült borok pedig világviszonylatban is kimagaslóak. Az online borvidéki magazin segítségével szeretnénk a borvidék kiemelkedő, egyedi adottságait közelebb vinni a vendégekhez, és persze a főszereplőit, a helyi borászokat is megismertetni az érdeklődőkkel. Célunk, hogy a fogyasztók „archoz” tudják kötni az egyes családi pincészeteket, hiszen a borvidék méretéből adódóan is, ők vannak többségben. Fontosnak tartjuk, hogy az olvasók és a borvidékre látogatók megismerjék egy-egy adott pincészet egyedi kínálatát, a kiemelkedő tételeket, az elért szakmai sikereiket, illetve a közösségért végzett tevékenységüket.” – mondta Németi Sándor.

A közleményben az is áll, hogy a Badacsonyi borvidék Magyarország egyik legszebb történelmi borvidéke, mely a Balaton észak-nyugati partvidékén a névadó Badacsony-hegy lábánál terül el, szőlőültetvényei pedig a geológiai korban vulkánkitörések eredményeként keletkezett tanúhegyek lejtőin helyezkednek el. A páratlan éghajlattal és területi adottságokkal rendelkező borvidéken bizonyítottan már a római kor óta virágzik a szőlőkultúra és borkészítés. Sőt, az itt felfedezett régészeti leletek, többek között a kelta sírok arra engednek következtetni, hogy már a kelták is foglalkoztak szőlőműveléssel. Mindenesetre, ahogyan Pálinkás Gyula Szőlőtelepítő Szent István királyunkról 1938-ban írt tanulmányában is említi, hogy bár egyesek szerint a szőlőművelést Probus császár honosította meg Pannonia földjén, történelmileg is bizonyos, hogy már a római megszállás előtt híres szőlők voltak a Balaton mellékén Badacsonyban.

„A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület a borvidék önkormányzataival és az egyesület tagjaival már több mint 15 éve közösen fejleszti a helyi turizmust, melynek köszönhetően ma már négy évszakos desztinációról beszélhetünk, ahol egész évben nyitva tartó és minőségi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, az évszaknak megfelelő színes programok, felújított strandok és izgalmas látogatóhelyek várják a vendégeket. A fejlesztéseknek köszönhetően a desztinációban évek óta növekszik a vendégforgalom, erősödik a tavaszi és őszi szezon, de a téli hétvégék is vonzzák a vendégeket. Mára bebizonyosodott milyen páratlan értékekkel bír az összefogás, az évek óta kitartó munka és a minőségbe vetett hit.” – fogalmazta meg Illés Zoltán, a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület elnöke, aki mint hozzátette, az olvasói sokszínűséget képviselő online magazinnal ezeket az értékeket még jobban tudják mindenki felé közvetíteni.

A közlemény kiemeli, hogy a Badacsonyi borvidék minden évszakban izgalmas és sokszínűsége révén minden alkalommal más-más arcát mutatja a látogatóknak. Aki szeretné felfedezni és közelebb kerülni az itt készült kiváló borokhoz, azok számára többek között a borvidék évek óta nagy sikernek örvendő rendezvénysorozata, a Bortriatlon ideális célpont. A programsorozat keretében három különböző hétvégén, három tematikus bortúra alkalmával a borvidék három ikonikus szőlőfajtáját ismerhetik meg a látogatók. A szervezők és borászok finom borokkal, izgalmas programokkal és jobbnál-jobb gasztronómiai ínyencségekkel várnak mindenkit. Részletek és további információk ITT


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.