hirdetés

Étteremteszt Közép-Európa legjobb olasz helyén

Ami Magyarországon található, méghozzá a Bükk mélyén!. Ez az Avalon Ristorante Miskolctapolcán.

hirdetés

A kagyló és a hal frissen érkezik az Avalon konyhájára - egyenesen a francia halpiacról
A kagyló és a hal frissen érkezik az Avalon konyhájára - egyenesen a francia halpiacról

Mamma mia! A Bükk szívébe, a miskolctapolcai Avalon Park olasz éttermébe indulunk. Ami ott várt, az még tele tányérokon edződött párosunknak is meglepetésül szolgált: ilyen pazar olasz kaját nemigen ettünk idehaza eddigi életünk során.

Minden tészta helyben készül a konyhán
Minden tészta helyben készül a konyhán

DÍJAK, ÍRORSZÁGI MINIHÉTVÉGÉVEL

A miskolctapolcai Avalon Ristorante nyerte a World Luxury Restaurant Awardson a Közép-Európa legjobb étterme címet, amelyet Belfastban, egy elegáns díjátadó gálavacsora alkalmával vehetett át a Bükk mélyén meghúzódó éttermet vezető Albók Gyula és Szepesi Gábor séfpáros. E díjat minden évben a vendégek és a szakma szavazatai alapján ítélik oda a legjobbaknak. „Minket az előétel felszolgálása közben szólítottak a színpadra, alig hittük el, amikor hallottuk az Avalon Ristorante nevet” – meséli Szepesi Gábor, akitől azt is megtudjuk, Rolls Royce-szal szállították a részvevőket a díjátadás helyszínére, ahol vörös szőnyeg, elegáns fotófal és high-end menü fogadta a meghívottakat, akik a világ különféle tájairól érkezett étterem­tulajdonosok, séfek. „Ez a díj kétéves munkánk megkoronázása” – összegzi a tapasztaltakat Albók Gyula, majd hozzáteszi, azt igazolja vissza a nemzetközi siker, hogy jó az a koncepció, amelyet csapatukkal közösen kialakítottak. Az írországi díjátadó volt különben az első alkalom, amikor magára hagyták kollégáikat – pedig volt BBQ-est, kubai zenés élő koncert, a szálloda pedig a hétvégén full házzal üzemelt.

Az Avalon pizzája már messze földön híres
Az Avalon pizzája már messze földön híres

MAMMA KONYHÁJA

Ezeket hallva naná, hogy érdeklődve vártuk, mit tud felmutatni az immár rangos nemzetközi díjjal is büszkélkedő konyha. Bár már az előre vetítette, hogy nem járunk rossz helyen, amilyen olasz ízelítőkből álló fogadótál került elénk a Belfastban történteket felelevenítő beszélgetés során: topminőségű olasz sajtok, zöld és fekete olajbogyók társaságában, friss szedésű koktélparadicsommal, ropogós paprikával, házi készítésű grissinivel, focacciával, tejfölös, fokhagymás mártogatóssal, saját kertből szedett mikrozöldekkel kísérve. És csak ezután jött a java! A két séf eltűnt a konyhán, hogy összeüssön némi rizottót, tésztát, begyújtsák a fatüzelésű kemencét a pizzához, és sajnos az olasz ételek ízharmóniáját lezáró desszertekről sem feledkeztek meg.

Ki tudna ennek ellenállni?
Ki tudna ennek ellenállni?

Spagetti carbonara és Avalon Penne Arrabbiata sajtokkal érkezett, és bár mindkettő a Mamma konyhájáról szinte naponta kikerülő olasz ételnek tűnik, könnyen elronthatók. A spagettiben a tojásbetét nem a rántottasűrűséget hozta, hanem pont annyira krémes állagú volt, amennyi mennyei az ízlelőbimbóknak – a panchettának, a megfelelő mennyiségű és kiváló minőségű olívaolajnak, fokhagymaolajnak és tojássárgájának köszönhetően. A penne arrabiata szintén egy végtelenül egyszerű olasz paradicsomos tésztaétel, de eddig azt gondoltuk, ahhoz, hogy finomat kóstoljunk, egészen Olaszországig kell menni, ahol az első, utunkba akadó kisvendéglőben jobbat készítenek, mint itthon a legtöbb helyen. Azonban úgy tűnik, az Albók–Szepesi páros a nyakába vette a nagyvilágot, elutaztak a Mamma konyhájának tájára, és az ott tapasztaltak alapján olyan tésztafélék kerülnek ki a kezük alól, ami idehaza a párját ritkítja. Időközben kisült a Pizza Primavera is: friss bivalymozarellával, pármai sonkával, ruccolával, koktélparadicsommal, parmezánnal gazdagon megszórva, a tészta pedig pont annyira vékony és olyan állagúra sült, ami a legjobb olasz stílust hozza. Most őszintén: ki tudna ennek ellenállni? Mi nem, az biztos.

Egy tökéletes hústál
Egy tökéletes hústál

GYULA GÁBOR KRÉMESE

Hallottunk már korábban másoktól ódákat zengeni az Avalon krémeséről, de hogy milyen a valóságban, az elmondhatatlan. „Igazi házilag főzött tejszínből készítjük, saját recept alapján a nyolcrétegű tésztát, és két évig kísérleteztünk vele, mire ráleltünk a tökéletes elkészítési módra” – mondja Albók Gyula az asztalunkhoz érve, ahol örömmel nyugtázza, nemcsak a mennyei krémesek, hanem a mellette magát felkínáló kókuszos, csokoládés, mangós tekercs, valamint a mascarponéval, roppanós kávémorzsával készült tiramisu és a desszertpálya egyik sztárja, a sós karamellás, igazi vaníliarúddal készült panna cotta is eltűnik a tálról egy szempillantás alatt. Na de a krémes! Miközben elköszönünk vendéglátóinktól, eldöntjük, megtesszük a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy ezt a krémest az alkotóiról nevezzék el, hogy így kerülhessen be a hazai gasztronómia nagykönyvébe.  

                                                                                                                 STAN és PAN

A győztes séfpáros a díjjal
A győztes séfpáros a díjjal

(forrás: Vendég)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk