Ezt egye és etesse, ha meg akarja menteni a Földet!

Nincs több időhúzás: radikálisan meg kell változtatni az étkezési szokásainkat, ha meg akarjuk őrizni a bolygót és magát az emberiséget. Ezt állítja a több mint 30 világhírű tudós által készített tanulmány.

A tanulmány szerint a jelenlegi táplálkozásunkkal nem csak az a baj, hogy nem fenntartható, de  az egészségre is káros. — Most már tudományos adatok alapján is elmondhatjuk, hogy az élelmiszer-rendszerünk rossz. Éppen ezért lenne szükséges az emberek és a bolygó érdekében áttérni egy egészséges és fenntartható élelmiszer-rendszerre – mondta Johan Rockström professzor, a potsdami Klímakutató Intézet igazgatója.

De akkor mit együnk? A kutatók szerint elsősorban a hús- és cukorfogyasztást kellene csökkenteni, főleg a vörös húsokét, mert ezek járulnak hozzá leginkább az üvegházhatású gázok kibocsátásához. — Azt javasoljuk, hogy mindenki növelje meg az olajos magvak és a hüvelyesek, köztük a szójatermékek fogyasztását, és nem csak azért, mert így kevesebb húst eszünk majd, hanem azért is, mert ezeknek sok pozitív egészségügyi hatása van: sok bennük az egészséges zsír, az ásványi anyag és a rostok. – mondta Walter Willett, a Harvard Egyetem Járványtani és Táplálkozástudományi professzora.

A szakemberek szerint az úgynevezett Planetary Health (A Föld egészsége) étrend követésével több mint 11 millió idő előtti elhalálozást lehetne megelőzni évente, csökkenne az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása és segítené a földterületek, vízkészletek és a biológiai sokféleség megőrzését.  

2050-re 10 milliárdan leszünk

A bolygó népessége 2050-re várhatóan eléri a 10 milliárd főt és egy egészséges, fenntartható étrend kialakításához muszáj lesz átalakítani az étkezési szokásokat, fejleszteni az élelmiszertermelést és csökkenteni az élelmiszerhulladékot. "A globális élelmiszerrendszer olyan mértékű átalakítására van szükség, amelyre még soha nem volt példa" - mondta Lang. Az olyan krónikus betegségek, mint az elhízás, a diabétesz, az alultápláltság és a rák számos fajtája mind a nem megfelelő étrenddel vannak összefüggésben.

A kutatók szerint az egészségtelen táplálkozás jelenleg több halálozásért és betegségért felelős világszerte, mint a védekezés nélküli szexuális aktus, az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, valamint a dohánytermékek használata együttvéve.

Mi az a Planetary Health?

A Planetary Health elnevezésű étrendet a The Lancet című orvosi folyóirat megbízásából dolgozta ki az elmúlt három évben 37 szakértő 16 országból. Ahhoz, hogy fenntarthatóvá tegyük a világ élelmezését, Európában és Észak-Amerikában a vörös húsok fogyasztását kell jelentősen visszafogni. Erre jó módszer lehet ezen termékek magasabb adója. Ázsiában a halfogyasztás mértékét kell csökkenteni, a zöldségféléket pedig a világon mindenhol jobban be kell építeni az étkezésekbe.

Regionális szinten mindez jóval drasztikusabb változtatásokat jelentene: az Észak-Amerikában élő emberek például az új étrendben ajánlott mennyiségnél csaknem 6,5-ször több vörös húst fogyasztanak, míg a dél-ázsiaiak a javasoltnál 50 százalékkal kevesebbet. Fekete-Afrika térségében az ajánlottnál átlagosan 7,5-ször több burgonyát és maniókát esznek az emberek.

Új WWF applikáció

A WWF, vagyis a Természetvédelmi Világszövetség épp csütörtkön jelentette be, hogy egy vállalattal közösen olyan honlapot és applikációt fejlesztettek ki, amin a felhasználók ellenőrizhetik egy termék vagy éttermi étel QR-kódjának segítségével, hogy a választott termék milyen forrásból származik. A fogyasztók és a viszonteladók világszerte egyre több információt igényelnek a termékekről, azok feldolgozásáról és szállításáról, hogy tisztában legyek vele, hogy a teljes folyamat zöld és etikus-e.

Manapság már egyre nagyobb számú étterem és élelmiszerbolt-hálózat igyekszik azzal vonzani a vásárlókat, hogy fenntartható termékeket árul, amelyek garantáltan nem erdőirtás és rabszolgamunka révén kerülnek az asztalra vagy a polcokra. A vásárlók a platformon keresztül megtudhatják például, hogy egy halat mikor és hol fogtak, a helyszín fenntartható halászati területen volt-e, és milyen körülmények közé került az ellátórendszerben.

Forrás: Euronews.com


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.