hirdetés

Ezt egye és etesse, ha meg akarja menteni a Földet!

Nincs több időhúzás: radikálisan meg kell változtatni az étkezési szokásainkat, ha meg akarjuk őrizni a bolygót és magát az emberiséget. Ezt állítja a több mint 30 világhírű tudós által készített tanulmány.

hirdetés

A tanulmány szerint a jelenlegi táplálkozásunkkal nem csak az a baj, hogy nem fenntartható, de  az egészségre is káros. — Most már tudományos adatok alapján is elmondhatjuk, hogy az élelmiszer-rendszerünk rossz. Éppen ezért lenne szükséges az emberek és a bolygó érdekében áttérni egy egészséges és fenntartható élelmiszer-rendszerre – mondta Johan Rockström professzor, a potsdami Klímakutató Intézet igazgatója.

De akkor mit együnk? A kutatók szerint elsősorban a hús- és cukorfogyasztást kellene csökkenteni, főleg a vörös húsokét, mert ezek járulnak hozzá leginkább az üvegházhatású gázok kibocsátásához. — Azt javasoljuk, hogy mindenki növelje meg az olajos magvak és a hüvelyesek, köztük a szójatermékek fogyasztását, és nem csak azért, mert így kevesebb húst eszünk majd, hanem azért is, mert ezeknek sok pozitív egészségügyi hatása van: sok bennük az egészséges zsír, az ásványi anyag és a rostok. – mondta Walter Willett, a Harvard Egyetem Járványtani és Táplálkozástudományi professzora.

Fotó: HáziPatika.com
Fotó: HáziPatika.com

A szakemberek szerint az úgynevezett Planetary Health (A Föld egészsége) étrend követésével több mint 11 millió idő előtti elhalálozást lehetne megelőzni évente, csökkenne az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása és segítené a földterületek, vízkészletek és a biológiai sokféleség megőrzését.  

2050-re 10 milliárdan leszünk

A bolygó népessége 2050-re várhatóan eléri a 10 milliárd főt és egy egészséges, fenntartható étrend kialakításához muszáj lesz átalakítani az étkezési szokásokat, fejleszteni az élelmiszertermelést és csökkenteni az élelmiszerhulladékot. "A globális élelmiszerrendszer olyan mértékű átalakítására van szükség, amelyre még soha nem volt példa" - mondta Lang. Az olyan krónikus betegségek, mint az elhízás, a diabétesz, az alultápláltság és a rák számos fajtája mind a nem megfelelő étrenddel vannak összefüggésben.

A kutatók szerint az egészségtelen táplálkozás jelenleg több halálozásért és betegségért felelős világszerte, mint a védekezés nélküli szexuális aktus, az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, valamint a dohánytermékek használata együttvéve.

Mi az a Planetary Health?

A Planetary Health elnevezésű étrendet a The Lancet című orvosi folyóirat megbízásából dolgozta ki az elmúlt három évben 37 szakértő 16 országból. Ahhoz, hogy fenntarthatóvá tegyük a világ élelmezését, Európában és Észak-Amerikában a vörös húsok fogyasztását kell jelentősen visszafogni. Erre jó módszer lehet ezen termékek magasabb adója. Ázsiában a halfogyasztás mértékét kell csökkenteni, a zöldségféléket pedig a világon mindenhol jobban be kell építeni az étkezésekbe.

Regionális szinten mindez jóval drasztikusabb változtatásokat jelentene: az Észak-Amerikában élő emberek például az új étrendben ajánlott mennyiségnél csaknem 6,5-ször több vörös húst fogyasztanak, míg a dél-ázsiaiak a javasoltnál 50 százalékkal kevesebbet. Fekete-Afrika térségében az ajánlottnál átlagosan 7,5-ször több burgonyát és maniókát esznek az emberek.

Új WWF applikáció

A WWF, vagyis a Természetvédelmi Világszövetség épp csütörtkön jelentette be, hogy egy vállalattal közösen olyan honlapot és applikációt fejlesztettek ki, amin a felhasználók ellenőrizhetik egy termék vagy éttermi étel QR-kódjának segítségével, hogy a választott termék milyen forrásból származik. A fogyasztók és a viszonteladók világszerte egyre több információt igényelnek a termékekről, azok feldolgozásáról és szállításáról, hogy tisztában legyek vele, hogy a teljes folyamat zöld és etikus-e.

Manapság már egyre nagyobb számú étterem és élelmiszerbolt-hálózat igyekszik azzal vonzani a vásárlókat, hogy fenntartható termékeket árul, amelyek garantáltan nem erdőirtás és rabszolgamunka révén kerülnek az asztalra vagy a polcokra. A vásárlók a platformon keresztül megtudhatják például, hogy egy halat mikor és hol fogtak, a helyszín fenntartható halászati területen volt-e, és milyen körülmények közé került az ellátórendszerben.

(forrás: Euronews.com)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai