hirdetés

Hamarosan bizonyíthat a magyar séfcsapat

Idén január 22-23-án rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjét, azaz a Bocuse d’Or Grand Finalt a Sirha Lyon keretein belül. A versenyre 24 országból érkeznek csapatok, hogy mint minden második évben, most is kiderüljön, ki a legjobb - tájékoztatta lapunkat a Magyar Bocuse d'Or Akadémia.

hirdetés

Dalnoki Bence (séf), Széll Tamás (coach) és Nyikos Patrik (commis) hetekkel ezelőtt gyakorlatilag beköltözött a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Hungexpón található versenykonyhájába, hogy minden idegszálukkal a felkészülésre koncentrálhassanak. A felkészülés során előkészítő, és úgynevezett timing napok váltogatják egymást, ez utóbbiak teljesen úgy néznek ki, mintha élesben zajlana a verseny.

Dalnoki Bence (elől)  Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia/Fekete Antonio
Dalnoki Bence (elől) Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia/Fekete Antonio


Kötelező alapanyagok és témák
A Bocuse d’Or lyoni döntőjén a szokott módon két ételt kell készíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagi az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab kagyló. A 2023-as lyoni döntő másik témája, a tányértéma – ahogyan ezt már a Bocuse d’Or versenytől megszokhattuk – egészen formabontó és forradalmi. A csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kell készíteniük, három fogást 15 személyre. A három fogás mindegyikében kell szerepelnie a töknek, az előételnek vegánnak kell lenni, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepel.

Versenyfutás az idővel
Bence és a magyar csapat nagyjából karácsony környékére majdnem teljesen kitalálta, mik lesznek az ételek, az utóbbi hetekben a felkészülés legfontosabb célja az volt, hogy biztonságosan kivitelezhető legyen a két téma a megadott idő, azaz 5 és fél óra alatt. Bence azt is elmondta, hogy jelenleg az egyik legnagyobb kihívást az jelenti számukra, hogy mindent olyan állapotban és minőségben szállítsanak a versenyre, ahogyan annak lennie kell, tehát logisztikai feladatokkal is meg kell birkózni az utolsó két hétben. A timing gyakorlások most is ordító zene mellett zajlanak, hiszen a csapatnak maximálisan fel kell készülni arra is, hogy minden zavaró tényezőt ki tudjanak zárni. Ne felejtsük, a döntő hatalmas tömeg előtt, a szurkolók hangos zaja mellett zajlik, ennek azonban nem szabad zavaró tényezőnek lenni a csapatok számára. A felkészülés során készült ételek nem mennek kárba, a csapat minden timing edzés végére szakmabeli vendégeket hív, hogy kóstolják meg az ételt és mondjanak véleményt róla.
A felkészülésben lelkes pályakezdők, valamint tanulók is részt vesznek, így biztosítja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia az utánpótlás-nevelést, amit a kezdetektől egyik legfontosabb küldetésének tart.

Széll Tamás  Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia/Fekete Antonio
Széll Tamás Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia/Fekete Antonio

Rajtunk a világ szeme
A magyar csapat meglehetősen kedvező pozícióból, a második versenynap második rajtolójaként indul majd a Bocuse d’Or lyoni döntőjén, tehát 2023. január 23-án, reggel 8:13-kor, és az európai válogatón elért második helyezés miatt valószínűleg kiemelt figyelmet kap majd a többi országtól. A kóstolózsűriben a magyar csapat elnökeként Hamvas Zoltán foglal majd helyet, a zsűri tiszteletbeli elnöke pedig Dominique Crenn, a világ egyik legsikeresebb női séfje, a három Michelin-csillagos San Franciscói Atelier Crenn megálmodója lesz.
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk