Hamarosan bizonyíthat a magyar séfcsapat

Idén január 22-23-án rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjét, azaz a Bocuse d’Or Grand Finalt a Sirha Lyon keretein belül. A versenyre 24 országból érkeznek csapatok, hogy mint minden második évben, most is kiderüljön, ki a legjobb - tájékoztatta lapunkat a Magyar Bocuse d'Or Akadémia.

Dalnoki Bence (séf), Széll Tamás (coach) és Nyikos Patrik (commis) hetekkel ezelőtt gyakorlatilag beköltözött a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Hungexpón található versenykonyhájába, hogy minden idegszálukkal a felkészülésre koncentrálhassanak. A felkészülés során előkészítő, és úgynevezett timing napok váltogatják egymást, ez utóbbiak teljesen úgy néznek ki, mintha élesben zajlana a verseny.



Kötelező alapanyagok és témák
A Bocuse d’Or lyoni döntőjén a szokott módon két ételt kell készíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagi az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab kagyló. A 2023-as lyoni döntő másik témája, a tányértéma – ahogyan ezt már a Bocuse d’Or versenytől megszokhattuk – egészen formabontó és forradalmi. A csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kell készíteniük, három fogást 15 személyre. A három fogás mindegyikében kell szerepelnie a töknek, az előételnek vegánnak kell lenni, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepel.

Versenyfutás az idővel
Bence és a magyar csapat nagyjából karácsony környékére majdnem teljesen kitalálta, mik lesznek az ételek, az utóbbi hetekben a felkészülés legfontosabb célja az volt, hogy biztonságosan kivitelezhető legyen a két téma a megadott idő, azaz 5 és fél óra alatt. Bence azt is elmondta, hogy jelenleg az egyik legnagyobb kihívást az jelenti számukra, hogy mindent olyan állapotban és minőségben szállítsanak a versenyre, ahogyan annak lennie kell, tehát logisztikai feladatokkal is meg kell birkózni az utolsó két hétben. A timing gyakorlások most is ordító zene mellett zajlanak, hiszen a csapatnak maximálisan fel kell készülni arra is, hogy minden zavaró tényezőt ki tudjanak zárni. Ne felejtsük, a döntő hatalmas tömeg előtt, a szurkolók hangos zaja mellett zajlik, ennek azonban nem szabad zavaró tényezőnek lenni a csapatok számára. A felkészülés során készült ételek nem mennek kárba, a csapat minden timing edzés végére szakmabeli vendégeket hív, hogy kóstolják meg az ételt és mondjanak véleményt róla.
A felkészülésben lelkes pályakezdők, valamint tanulók is részt vesznek, így biztosítja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia az utánpótlás-nevelést, amit a kezdetektől egyik legfontosabb küldetésének tart.

Rajtunk a világ szeme
A magyar csapat meglehetősen kedvező pozícióból, a második versenynap második rajtolójaként indul majd a Bocuse d’Or lyoni döntőjén, tehát 2023. január 23-án, reggel 8:13-kor, és az európai válogatón elért második helyezés miatt valószínűleg kiemelt figyelmet kap majd a többi országtól. A kóstolózsűriben a magyar csapat elnökeként Hamvas Zoltán foglal majd helyet, a zsűri tiszteletbeli elnöke pedig Dominique Crenn, a világ egyik legsikeresebb női séfje, a három Michelin-csillagos San Franciscói Atelier Crenn megálmodója lesz.





Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.