hirdetés

Idén tonikkal készül a Balaton Kávéja

Rendkívül izgalmas italok készültek a szombaton rendezett balatoni barista bajnokságon és koktél versenyen Gyenesdiáson. Némelyik annyira különleges volt, hogy a hétköznapi kávékedvelőnek várhatóan tátva maradna a szája, ha elé tennének egy adagot belőle - írja a Balatontipp.hu.

hirdetés

Balatoni Kurzusok és annak vezetője, Somogyi Zoltán Max családjával, barátaival és más segítőivel negyedik alkalommal rendezte meg a Balatoni Barista Bajnokság és Koktél versenyt a Darnay Pincében. Ahogy a felhívásban írták: keresik a régió legjobb kávémesterét, baristáját az idén is. A mestermunkánál nagyon fontos az íz, az illat, zamat, de a kávé szépsége is elsőrendű kérdés szerintük. Már csak azért is, mert a kávét többnek tartják egy élénkítő italnál. Egy jó kávé mellett barátságok szövődnek, szerelmek lobbannak lángra, üzletek köttetnek. Illata ébreszt reggel, felélénkít délben, s elcsábít délután. Gőzölgő, krémes, zamatos és művészi is lehet – figyelmeztették az indulókat.

Az idei versenyre nyolcan neveztek, végül hét versenyző érkezett meg. Igazán többen be sem fértek volna a csapatba, mert az öt koktélkészítő későbbi versenyével együtt késő délutánba nyúlt a program ennyi emberrel is. A baristák közül hárman érkeztek Győrből, egy-egy hévízi, balatonudvari, budapesti és hajdúszoboszlói fiatal szakember állt a gép mellé. A feladatokat külön-külön végezték el. Tíz perces előkészítés után mindenkinek 15 perce volt arra, hogy a zsűri részére elkészítsen és felszolgáljon 4 adag presszókávét, 4 adag cappuccinót és 4 adag saját készítésű kávéitalt. Ennél a harmadik italnál kikötés volt, hogy nem lehet desszert jellegű, nem tartalmazhat alkoholt, viszont mindenképpen meg kellett őriznie a presszókávé ízét. 

Hát ne tudják meg, hogy a baristák milyen hozzávalókkal rakták körbe magukat! A leggyakoribb kávéadalék talán a málna volt. Ez eredeti gyümölcsként, liofilizált változatban, szirupként, masszaként egyaránt előkerült. De volt mangó, gyömbér, tonic, szirupban passiógyümölcs – vagy másik nevén maracuja -, mogyorófagyi, barackpüré, lime, almalé, karamell, rozmaring és persze tejhab is. Természetesen mindenki másképp használta mindezeket, így a végeredmény még különlegesebb lett. 

Idén így néz ki a Balaton Kávéja
Idén így néz ki a Balaton Kávéja

A délelőtt 10 órakor rajtoló versenyt háziasszonyként, moderátorként Kovács Bea újságíró vezette, a technikai irányítást és egyben a technikai birálatot az idén is Perna Andor barista végezte. Persze ott volt a főszervező, Somogyi Zoltán Max is, hogy szükség esetén maga is besegítsen. Az elkészült italokat háromfős zsűri értékelte. Az elnöklő Kelemen Helmut mesterszakács mellett a bíráló bizottság tagja volt Bakó Mónika, a Hungarikum Programiroda képviselője és Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnöke.

A versenyzők saját italai közül a zsűri a hajdúszoboszlói Váradi Anett Vihar előtt nevű kávékölteményét jutalmazta első hellyel. Az ital egyben elnyerte a “Balaton Kávéja 2019” címet is.

A második helyezett a győri Csóka Richárd Ébresztő Erő nevű kávéja lett, ami egyúttal elnyerte a “Legkreatívabb kávé ital” különdíjat is a zsűri elnökétől. A kávén kívül ebben hibisztkusz tea, zöldalma püré, barnacukor szirup és Garai PI-víz volt – díszítésként dehidratált alma és szálas hibiszkusztea került rá.

A harmadik helyen a győri Horváth K. Jonatán Déli-kert nevű kávéja végzett. A balatoni nyár frissességét, pezsgését próbálta visszaadni – a kávéhoz barackpürét, frissen facsart lime levet, szűretlen almalevet adott, díszítésként szárított almaszeletet használt – se édes, se keserű, valahol a két íz között.

Még bővebben a Balatotipp.hu-n olvashatnak a versenyről.

(forrás: Balatontipp.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk