Kávézót nyitott a Reguly Antal Múzeum Zircen

A Múzeumok Éjszakáján debütált az intézmény sajét vendéglátóhelye, amely a jövőben kulturális közösségi térként is hasznosítanának majd. 

A Múzeumok Éjszakáján megnyílt a Reguly Múzeum Kávézó, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház saját vendéglátóhelye - adta hírül az intézmény. A Zirc főterén álló, a közelmúltban teljesen megújított több, mint 250 éves barokk műemlék épület alsó szintjén, a múzeumi bolt mögött kialakított helység és a hozzá tartozó faburkolatú terasz a gyönyörű virágoskerttel ideális helyszín beszélgetésekhez, találkozásokhoz, vagy pedig csak ahhoz, hogy megpihenjen a látogató a kiállítások megtekintése vagy a kézműves foglalkozások között. A kávézó a jövőben kulturális közösségi térként is működik majd. Hamarosan indul a kávézó saját facebook oldala is. 

 A múzeum főépületében pedig már megtekinthető a „Regulyversum – mindent Regulyról” címmel a névadó kutató életútját, pályáját bemutató, 2021 szeptemberében átadott, interaktív elemekben gazdag, új állandó kiállítás is. Itt mindenkire gondoltak: az olvasni nem tudó kisgyermektől a tudományos érdeklődésű felnőtt látogatóig mindenki számára alakítottak ki tartalmakat: látványos grafikai és installációs elemeket, kézbe vehető játékokat, interaktív IT eszközöket és persze hosszabb magyarázó szövegeket is. A nyelvrokonságot bemutató teremben például az uráli (finnugor és szamojéd) nyelvekből hallgathatnak közös eredetű szavakat és példaszövegeket, vagy az Urál hegység dombortérképére vetített térképen követhetik Reguly útját.

Játékos feladatokon keresztül tehetik próbára nyelvtanulási és térképezési adottságaikat azokon a problémákon keresztül, a melyekkel Reguly is találkozott: hogyan értsünk meg egy nyelvet szótár és nyelvtan nélkül? Hogyan rajzoljunk térképet műszerek nélkül, a lakosok elmondása alapján? Hogyan birkózzunk meg a zord természeti környezet kihívásaival? A kiállítás alkotói az egyéni látogatók mellett a csoportokra is gondoltak, így kifejezetten várják a tanulmányi kirándulásra érkező osztályokat, hogy a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a földrajz és a honismeret tárgyakhoz kapcsolódó foglalkozások keretében ismerkedjenek meg nemcsak Reguly Antal életművével, hanem a nyelvrokonság kutatásának módszereivel, a térképezés alapjaival, a finnugor nyelvű népek kultúrájával. 

A múzeumnak helyet adó épületegyüttes udvari szárnyának földszintjén találhatóak a bakonyi mesterségeket bemutató műhelyek, ahol bemutató foglalkozások mellett az egyes mesterségek – a fazekas, a szövő, a kosárfonó, a csuhés, a kovács, a bognár, a mézeskalácsos, a gyertyás, a nemezelő, a méhész és a famíves – kipróbálására, elsajátítására is lehetőség nyílik. A kiállítások az egyes kézműves foglalkozások során, de természetesen „önmagukban”, tárlatvezetés mellett is megtekinthetők.

 


Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide-on

Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide-on 

Mérföldkő az osztrák kulináris és turizmus helyzetben: 82 MICHELIN-csillag, 33 Zöld Csillag és 43 Bib-Gourmand-díj Ausztriának.
Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben?

Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben? 

A hazai vendéglátóipar számára érdekes adatokat szolgáltat az a kutatás, amelynek legfőbb megállapításait most ismertetjük.
Rangos elismerés a Törleynek

Rangos elismerés a Törleynek 

Alkoholmentes rosé pezsgőjük aranyérmet nyert a londoni Drinks Business által szervezett Global Low and No Alcohol Wine Masters 2024 versenyen.
Változnak a német étkezési szokások

Változnak a német étkezési szokások 

A tendencia összhangban van a globális egészségtudatosság és fenntarthatóság iránti növekvő igénnyel.
Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Budapesten

Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Budapesten 

Budapestre érkezett egy koreai influenszer, aki útra kelt a fővárosban, hogy felfedezze a magyar gasztronómia finomságait.
Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász

Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász 

Most például túrós csuszás csokoládéval kísérletezik.
Amikor a szomorú vasárnapot követi a mélabús hétfő

Amikor a szomorú vasárnapot követi a mélabús hétfő 

Azt tartják, az az egyetlen jó döntés, ha ilyenkor kényeztetjük a testet és a lelket. Így tettünk mi is, és egyáltalán nem bántuk meg.
Róma a világ legjobb gasztronómiai úti célja

Róma a világ legjobb gasztronómiai úti célja 

A 2025-ös listán Róma olyan városokat előzött meg, mint London Marrakech, Párizs, és Nápoly.
Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere

Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere 

Pihenésképpen aztán jóétvággyal nekilátott egy pacalpörköltnek is, majd visszatért a rántott húshoz.
A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket

A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket 

Megfejelik az óránként 5100 forintos minimálbért németországi üzleteikben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.