Közel a világvége: a francia menzákon nem adnak sajtot!

A gasztronómia fellegvárának számító Franciaországban egy ebéd még a menzákon is az előétel-főétel-desszert szentháromság körül forog. Azonban az elszálló élelmiszerköltségek miatt itt is megszorító intézkedéseket hoztak.

Franciaországban egy tipikus iskolai vagy óvodai ebéd három fogásos: előételből, főételből és desszertből áll - a desszert lehet édesség, joghurt, gyümölcs vagy sajt. A menünek emellett szigorú irányelveket kell követnie: biztosítani kell, hogy az adagok az életkornak megfelelőek legyenek, az ételek tápanyagtartalmát szabályozzák, hogy finomított cukorral készült vagy transzzsírsavakban gazdag fogásokat csak ritkán tálaljanak fel, a menühöz pedig sok organikus, bio- és helyben termesztett alapanyagot kell használni, áll az euronews.com beszámolójában.

2019 óta minden héten legalább egy húsmentes napot kell tartani, a 2022-es tanév kezdetétől pedig azt is megköveteli a kormány, hogy az iskolai ételek legalább 50 százalékban fenntartható, minőségi élelmiszerekből készüljenek, melyek legalább 20 százaléka legyen organikus módon termesztett növény.

Franciaországban a legalacsonyabb az infláció az unió országai között, októberben csupán 7,3 százalék volt. Az emelkedő árak miatt azonban az iskolai étkezések is drágábbak lettek, átlagosan 0,27 eurocenttel (111 forinttal).

A menzákat fenntartó önkormányzatoknak döntenie kellett, hogy a szülőkre hárítják a többletet, vagy megpróbálnak valamin csökkenteni - vagy kihagynak valamit a megszokott menüből. Úgy döntöttek, nincs több sajt.

A nyugat-franciaországi Caudebec-lès-Elbeuf kisvárosa például úgy döntött, hogy a korábbi három fogás helyett csak kettőt tálalnak fel. Nap nap után változik, hogy épp az előételt, a sajtot, vagy a desszertet hagyják el. "Otthon sem eszünk minden nap ötfogásos menüt" - mondta ezzel kapcsolatban a város polgármestere, Laurent Bonnaterre egy interjúban, majd hozzátette: a döntés meghozatala előtt azért egyeztettek a szülőkkel. Több a vegetáriánus étel, kevesebb a hús Mások inkább a vegetáriánus fogások növelésével igyekeznek megfogni a költségeket.

A dél-franciaországi Mouans-Sartoux városában csökkentették a húsételek, és növelték a vegetáriánus ételek számát a menüben - ezt egyébként sok, a Zöldek által vezetett önkormányzat menzáin már régóta csinálják környezetvédelmi okokból. "Ezek a termékek felébe kerülnek a korábbiaknak" - mondta a város megbízott polgármestere, aki szerint jelentősen tudnak spórolni a lépéssel.

A bordeaux-i iskolák is hasonlóan döntöttek, de a vegetáriánus fogások növelése mellett mást is csináltak: a sima kenyérről biokenyérre váltottak, napraforgóolaj helyett pedig olívaolajat használnak. Állításuk szerint így olcsóbban jönnek ki, mint korábban.

Last minute kedvezményeket vesznek igénybe Limoges-ban megint más módját választották a spórolásnak: bár az iskolai menüket országszerte előre szokták közölni, náluk a település vezetése úgy döntött, a korábbinál sokkal általánosabb menüt állítanak össze, hogy egy hirtelen beeső akciós ajánlat hatására akár az utolsó pillanatban is tudjanak változtatni rajta. "Csak a főételt tüntetjük fel, a többit nem. Mondjuk ahelyett, hogy előre bejelentenénk, hogy epres joghurt lesz aznap, csak annyit írunk: tejtermék. Így tudunk bizonyos leárazott vagy kedvezményes termékeket felhasználni, amik olcsóbbak vagy helyben készültek és ezért kedvezménnyel adják" - mondta el Vincent Julby megbízott.

Le Mansban a szülőket arra kérik, hogy legalább nyolc nappal előre jelezzék, ha gyerekük nem ebédel az iskolában - ha ezt elmulasztják, a kiszabható legmagasabb árat fizettetik ki velük az el nem fogyasztott ebéd után. A cél az, hogy limitálják az élelmiszerpazarlást.

Forrás: Euronews


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.