hirdetés

Megjelent a Pezsgő- és aszúkiválóságok könyve

Az Országkóstoló sorozat keretében megjelent a Pezsgő- és aszúkiválóságok könyve, amely a két kategória legjobb hazai tételeit mutatja be részletesen magyar és angol nyelven.

hirdetés

A legjobb magyar pezsgőket és tokaji aszúkat összegyűjtő kiadvánnyal a fehérborok, a vörös- és rosé borok, valamint a pálinkák kötetei után teljessé vált a sorozat - mondta el a könyv hétfői budapesti bemutatóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke. Mint hozzáfűzte, a Nemzeti Borkiválóság Program, illetve az Országkóstoló azt a célt szolgálja, hogy a legkiválóbb tételeket válogassák ki és mutassák be itthon és külföldön, így Magyarország az őt megillető helyet foglalja el a világ bortérképén. A tokaji aszú hungarikum, "a magyar borok zászlóshajója" a világban - hangsúlyozta a miniszter, emlékeztetve arra is, hogy a kategóriára vonatkozó szabályozás az elmúlt időszakban megújult.

Fazekas Sándor elmondása szerint a kötetben megtalálható a magyar pezsgők legjobbjainak választéka is. A miniszter kiemelte, hogy - részben a "nemes italra" vonatkozó adózási szabályok egyszerűsítése miatt - az utóbbi időben kiváló családi pincészetek is pezsgőkészítésbe kezdtek, a magyar pezsgő "reneszánszát éli". Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) elnöke elárulta, hogy a kiadvány tervezésekor biztosak voltak benne: szép számú kiváló aszú érkezik majd, de a pezsgővel kapcsolatban voltak félelmek, hogy érkezik-e elegendő minta megfelelő minőségben.

Az aggodalmak azonban alaptalannak bizonyultak: a 48 nevezett pezsgőből 27 tétel ért el három-, négy-, illetve ötcsillagos minősítést, és került be a kötetbe, míg a 66 beérkezett aszúból 42 szerepel a kiadványban - tette hozzá. Mint közölte, a nevezett tételek bírálata két fordulóban zajlott: az első napi "szétlövés" után következett a második körbe jutott pezsgők ás aszúk végigkóstolása, majd a négy és öt csillagra jelölt tételeket újrakóstolta minden zsűritag.

Pezsgőből hat borvidékről érkeztek be tételek. Az OBB elnökének értékelése szerint bebizonyosodott, hogy az Etyek-budai borvidék továbbra is a hazai pezsgőkészítés fellegvára, de a második helyen már Tokaj áll, ahol a desszert- és száraz borok mellett ez a kategória is egyre fontosabb, ezáltal is megmutatva, hogy a furmint és a hárslevelű mire képes. "Balatonboglár jó szereplése szintén nem meglepetés, annál inkább Somló, ahol a pezsgőkészítés egyik új fellegvára alakulhat ki" - fűzte hozzá. A nevezett pezsgők közül 21 tétel ért el háromcsillagos, 5 minta négycsillagos, és a Királyudvar 2009-es Henye Tokaji Pezsgője egyedüliként ötcsillagos minősítést.

Horkay András kiemelte a hagyományt minőséggel ötvöző Törley Pincészetet, valamint a somlói Kreinbacher Birtokot, amelynek mindhárom nevezett pezsgője négycsillagos lett. Beszámolója szerint az aszúk közül 17 háromcsillagos, 20 négycsillagos és 5 ötcsillagos tétel került a kötetbe, más kategóriákhoz képest még szigorúbb bírálat mellett. A legmagasabb kategóriába a Balassa Bor, a Dobogó Pincészet, a Hudácskó Pincészet, a Királyudvar és a Pelle Pince aszúit választotta be a bizottság.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Mit vár 2023-tól?

Partnerünk