hirdetés

Mit szólna ehhez Lúdas Matyi? - Nincs jó hírünk Márton-napra

Társlapunk, az mfor.hu munkatársa, Elek Lenke Márton-nap előtt egy héttel körbejárta a szupermarketeket, és szinte sehol nem volt libahús, még nyak se, ami oly finom levesnek.

hirdetés

Sok munkát igényel a libatenyésztés, a 21. században is. De arról, hogy nem fogy több, talán a szűkös kínálat is tehet.

depositphotos.com
depositphotos.com

Amin persze nem lehet csodálkozni, hiszen a külföldi láncok „központilag” rendelnek mindent, nem elsősorban a magyar szokásokat, keresletet veszik figyelembe.

Ugyanakkor a libahús fogyasztásától külföldön sokan elfordultak – nemcsak a vegetáriánusok –, mert nem tudnak róla megbizonyosodni, hogy nem tépték-e vagy tömték-e a jószágot. De ez a szemlélet még kevéssé befolyásolja a hazai fogyasztást.

A kihalófélben lévő hazai hentesboltokban sem jellemző, hogy libahúst gyakran tartanának. A nagyobb piacokon néhol – de ott meg sokan csak ácsingózva nézik a pultot, olyan drágán mérik. Bár egyes vendéglátós cégek szerint csökkent a beszerzési ár, ez nem nagyon látszik a jelenlegi kínálaton.

Nem a libahúseladás időszaka volt az elmúlt év: a 2022 októberétől 2023 szeptemberéig tartó periódusban 123 tonna libahús fogyott a magyarországi kiskereskedelmi üzletekben, ami 48 százalékos mennyiségi visszaesést jelent a megelőző 12 hónaphoz képest.

A jelentős csökkenés az értékbeli eladásban is megmutatkozik, ugyanis a 624 millió forintos forgalom 120 millió forinttal marad el a korábbi 12 hónapban az NIQ kiskereskedelmi indexe által regisztrált összegtől.

Elolvasom a teljes cikket >>

Elek Lenke
a szerző cikkei

(forrás: Mfor.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk