Nagy a baj bor-fronton, de a minőségi vörösboroknak van jövője

Hallottuk azon a borkóstolón, amelyet a villányi illetőségű Jammertal Borbirtok tartott október 26-án, a budai Citadella szomszédságában lévő Búsuló Juhász Étteremben.

 A 2004 óta Villányban működő Borbirtok tulajdonosa, dr. Szűcs Róbert, a kóstoló előtt egy rövid prezentáció keretében többek közt elmondta, általános tendencia idehaza, hogy csökken a vörösborfogyasztási kedv. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) adatai szerint 5 év alatt mintegy 7 százalékos csökkenést regisztráltak. Azonban, emelte ki Szűcs, prémium minőségi vörösbort továbbra is érdemes készíteni, igaz, tette hozzá, kizárólag limitált mennyiségben – ahogy ez náluk is a fő sodor.

 

Hol lehet ma eladni a jó vörösbort?

Tette fel a kérdést az üzletember, és rögtön meg is válaszolta: külföldön nem, az ottani piacokat nem érdekli a magyar vörösbor. És ennek az az oka, magyarázta, hogy a hazai prémium minőségi vörösek aránya sajnos eltolódott az igénytelenebb, olcsóbb termékek felé. Ráadásul, fűzte hozzá, a fiatalok, akik ma fontos célcsoport lehetnének, elfordultak a boroktól a sörök, ginek, koktélok felé, és ha bort isznak, akkor inkább fehér fajtákat vagy rozét keresnek.

Pedig fontos kitörési pont lehetne, vélte a szakértő, az export növelése a prémium kategóriák esetén. Azonban sok minden nehezíti manapság az értékesítést.

A prémium vörösborászt még az ág is húzza

Kihívás van, nem is kevés, mondta, és azzal már sorolta is: a magas infláció egész Európa területén, a munkabérek növekedése, miközben az igényes kézimunka elengedhetetlen feltétel. Drága mulatság a prémium szőlőtermesztés, ráadásul nagy mértékben munkaigényes, vonta le a végkövetkeztetést.

Látni már az alagút végét

Azonban a klímaváltozás pozitív hatással van a villányi területekre – hallottunk végre valami jót is a prémium szőlőtermesztéssel kapcsolatban. „2016 előtt úgy két évenként készíthettünk prémiumborokat, azóta viszont minden évben alkalmas a termés prémiumborokhoz”, mondta Szűcs Róbert. Ráadásul ár-érték arányban jó helyen állnak az európai borok piacán a Magyarországon készített toptételek.

A hitelesség egyik fő mércéje a nemzetközi elismertség – ehhez pedig nagy, jelentős borversenyeken szerzett díjakkal vezet az út. Amiben, szerencsére, a Jammertal-portáján nincsenek híján. Először első főborászuk, Szabó Kata Veronika (2011-2019) garantálta szakértelmével boraik díjait a nemzetközi borversenyeken, majd Kövesdi Zsófia csatlakozott csapatukhoz, és ő lett a villányi borászat főborásza, akinek munkáját, szakértelmét idén Németországban nem akármilyen díjjal, az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023” címmel ismerték el.

A villányiak sikerében jelentős szerepet játszik a Jammertal Borbirtok szőlészeti vezetőjének, Nagy Zsolt szakmai tudása és elhivatottsága is.

Díjeső a titok nyitja

Majd a borkóstoló előtti nyitányként annyi díjról, elismerésekről, aranyokról, nagy aranyokról hallottunk, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Mint kiderült, a már említett németországi cím elnyerése mellett a Jammertal Pincészet idén eddig 15 arany és 7 nagy aranyéremmel lett gazdagabb nemzetközi borversenyeken.

Első alkalommal küldtek tételeket értékelés céljából az angol nyelvterület legismertebb és legbefolyásosabb borkritikusának, az USA-beli Robert Parker Wine Advocate-nak (RPWA), ahol boraik 90-95 pontot kaptak. A világ egyik legismertebb borkritikusának honlapján ez jelent meg: „Kiemelkedően összetett és karakteres borok. Röviden, ezek fantasztikus borok.”

 

Forrás: Turizmus Online / Fotók: JBB


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.