Népszerű a körforgásos szemlélet az elviteles vendéglátásban

Már országszerte 14 magyar városban 102 étterem döntött úgy, hogy visszaveszi és elmossa azokat a dobozokat, amelyekben a vendég az ételt elviszi vagy házhoz rendeli, mindezt úgy, hogy az élelmiszer-higiéniai szabályokat is betartják.

Bár a vendéglátó helyek többsége egyelőre a „bezárjak vagy ne” dilemma előtt áll, a kiszállításos rendszer változatlanul népszerű. A vendég által hozott dobozba a vendéglátóhely alkalmazottja csak nagyon szigorú higiéniai előírások betartása mellett teheti bele az ételt. A HACCP szabályok kizárólag szemmel láthatóan tiszta edénybe engedik meg az étel beletételét és megkövetelik, hogy ezt követően a vendég edényét átvevő alkalmazott mossa meg alaposan a kezét.

Applikációval, futárral

Mivel ez a procedúra sok étteremben a déli csúcsidőben kivitelezhetetlen, több vendéglátóhely inkább nem teszi bele a vendég által hozott dobozba az ebédet. Így kénytelen minden fogást eldobható dobozban elvinni, amiért ráadásul általában plusz pénzt is kell fizetni. Erre a környezetvédelmi problémahalmazra kínál megoldást a Rakun Dobozközösség, ami egy cseredoboz rendszer. A vendég olyan dobozt kap, amit aztán, ha visszavisz, azt az étterem visszaveszi elmosásra, és egy már előzőleg szabályszerűen fertőtlenített, ugyanilyen dobozban adja ki az aktuális rendelést. A rendszer egy applikációval működik, aminek segítségével a házhoz rendelés is megoldható: a vendég ilyenkor az étterem futárának adja vissza a használt dobozt. Világszerte már több országban is hasonló módszerekkel váltják ki az egyszer használatos elviteles dobozokat. A német Vytal rendszer már több mint 3500 étteremmel működik, a dán Kleenhub pedig a többször használható kávéspoharak rendszerét is kiépítette. Az Egyesült Királyság Innovációs Ügynökségének támogatásából létrejött Caulibox pedig Londont hódította meg.

A termék ne váljon hulladékká

“Az újrahasznosításnak csak a végső megoldásnak kellene lennie, és olyan hulladékokra kellene vonatkoznia, amelyek keletkezését lehetetlen megelőzni. A körforgásos (körkörös) gazdaság lényege nem az újrahasznosítás, hanem, hogy a termék ne is váljon hulladékká. Az étel elvitelhez és kiszállításhoz használt dobozok többszöri használata nem lehetetlen, csak egy mosógép kell hozzá és infrastruktúra, ami megakadályozza a dobozok elkallódását, a partnereink biztosítják az előbbit, mi pedig megoldottuk, az utóbbit.” -mondta dr. Horvátth Sarolta környezetvédelmi szakjogász, a Rakun Dobozközösség egyik alapítója. A Dobozközösség novemberben ünnepeli második születésnapját, a rendszer népszerűségét mutatja, hogy a felhasználói a Rakun dobozokkal már több mint 15 ezer eldobható dobozt váltottak ki, ami 630 kg hulladék keletkezésének megelőzését jelenti.

Fotó: RakunFotó: Rakun

A mosogatás sem olcsó…

Felmerülhet a kérdés, hogy a mosogatáshoz is szükséges jócskán víz, villanyáram és mosogatószer – az nem drága? Kérdésemre dr. Horváth Sarolta azt válaszolta, hogy az eldobható termékek gyártásához és szállításához is rengeteg energia és víz szükséges, egy fél literes pet palack gyártása során 5 liter vizet használnak el, miközben egy ipari mosogatógépbe befér 13 Rakun doboz és egy ciklus 2-3 liter vizet fogyaszt. Beszéltem erről a témáról egy vendéglátóssal, aki szerint 40 alkalommal nem szoktak használni semmilyen dobozt.

Rozsdamentes acélból készülnek

Válaszában a Dobozközösség vezetője kiemelte, hogy ezek rozsdamentes acél dobozok, és gyakorlatilag elpusztíthatalnaok, ezt valószínű az éttermes nem tudta. Pont ezért választották az acélt, mert a tartós műanyag sem használható annyiszor. Egyedül a teteje polipropilén, ami karcosodhat, ezeket igény esetén cserélik. Az életciklus elemzés a szállítást is figyelembe vette: a dobozok hajóval jönnek Kínából, de csak egyszer kell ide hozatni, szemben a műanyaggal, amit heti szinten rendelnek a vendéglátósok, és azok nagy része sem magyar gyárból, hanem sokszor Lengyelországból érkezik. Minél többször használják tehát ezeket, használatuk annál környezettudatosabb (ahogyan ez a textil szatyor - nejlon zacskó „párbajnál” ismert) Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a hulladêkkezelés - az elszállítás, a feldolgozás, a tárolás – szintén munkaerő- és energiaigényes.

Elek Lenke

Laptársunk, az mfor.hu.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.