Nyolccsillagos vacsora a Nespresso-tól

Az idei Nespresso Atelier rendezvényen ismét összefogott a magyar gasztronómia legjava, és az ország legelismertebb szaktekintélyei - köztük séfek, kávé-, koktél- és borszakértők - mutatták meg, hogy a minőségi kávé túlmutat a mindennapokon, a gasztronómia fontos eleme.

A három napos rendezvényen a Michelin-csillagos Sárközi Ákos (Borkonyha), Tiago Sabarigo (Costes Downtown), Mészáros Ádám (ONYX) séf és Mártha Róbert (ONYX) cukrász, illetve Barna Ádám (St. Andrea Wine & Gourmet, a Dining Guide 2017 TOP 10 Legjobb Étterem egyike), Mizsei János (MÁK Bistro, Dining Guide 2017 Az év innovatív konyhája), Herczeg Ágnes és Fiáth Attila Master of Wine cím várományos borszakértők, Nagy Zoltán (Boutiq’ Bar) nemzetközileg elismert bártender és Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete gondoskodtak az extravagáns kulináris élményekről.

Hozzájuk csatlakozott a „8 Michelin-csillagos” gálavacsorán a három Michelin-csillagos Da Vittorio étterem séfje, Enrico Cerea és a két Michelin-csillagos La Peca étterem séfje, Nicola Portinari. „Az esemény különlegességét az adta, hogy minden a kávé köré épült, és hogy a vendégek is teljesen bevonódtak a főzésbe, tálalhattak és inspirációt kaptak, hogy a kávé sokoldalúságát akár az otthonukban is fel tudják használni” – tette hozzá Sárközi Ákos.

„Én ahhoz szoktam hozzá, hogy az olasz éttermekben a káoszból születik meg valami tökéletes. A Nespresso Atelier-n volt alkalmam együtt dolgozni a magyar barátaimmal, és megtapasztalni, hogy milyen szervezett és rendezett minden, miközben mégis jó hangulatban telik a főzés” – mondta Enrico Cerea, két Michelin-csillagos séf.

Nicola Portinari, három Michelin-csillagos séf pedig így fogalmazott: „Izgalmas volt a közös munka a rendezvényen, ahogy a konyhában megtaláltuk a harmóniát a magyar és az olasz főzési stílus között, és a tányéron is sikerült ezt megmutatni. Egyfajta magyar-olasz fúziót hoztunk létre, amiben olaszként számomra egy különösen fontos alapanyag, a kávé kapta a főszerepet.”

„Nekem a legnagyobb élmény volt látni és részesévé válni annak, ahogy egymást segítették a résztvevő séfek étteremtől, konyhától és akár nemzetiségtől függetlenül, sőt akár szakmai titkainkat is megosztottuk egymással és a vendégekkel. Így állt össze a több különböző stílus és egyéniség egy kerek egésszé.” – összegezte az Atelier élményeit Barna Ádám.

A programsorozat három kávépillanat köré épült. Ráérős brunch-ra az ideális ételsorban kezdésnek Barna Ádám fogását ajánljuk, ami egy zabpehely granola, sütőtökkel és tökmaggal, valamint Arpeggio-val kínálva. Ezt követheti egy pisztráng, fenyőmaggal, gyömbérrel és Cosi kávéval, vagy báránygerinc céklatextúrákkal és Rosabaya de Colombia- val Sárközi Ákostól, és az ebédidőbe csúszva borjú paszternákkal, kelbimbóval és Ristretto- val Tiago Sabarigótól.

Egy könnyű ebéd?

A Nespresso Atelier javaslata erre tőkehal tokhalkaviárral, íróval, kaporral és Nespresso Ristretto-val (Mészáros Ádámtól), galambmell galamb rillette-tel és Kazaar kávéval (Sárközi Ákostól), dámvadgerinc csicsókával és körtével, valamint Dulsao do Brasillal (Barna Ádámtól), melyet homoktövises, sütőtökös, Bukeela ka Ethiopia-s túró rudival (Mártha Róbert) koronázhatunk meg. 

Ha izgalmas vacsorában gondolkozunk, a Nespresso Atelier séfjei karfiolt, herbális salátával és Cosi kávéval és rombuszhalat, homárral, zellerrel, Arabica Ethiopia Harrar kávéval (Mizsei Jánostól) valamint magyaros, de mégis könnyed véreshurkát mangóval, céklával és Rosabaya de Colombia kávéval (Barna Ádámtól), és egy finom, gin alapú, gránátalmás kávékoktélt (Nagy Zoltántól) ajánlanak. 

A nyolccsillagos vacsorán a magyar mesterszakácsok mellé felsorakozott olasz sztárséfek igazi magyar alapanyagokat kombináltak az itáliai könnyedséggel és tradícióval, így olyan különleges fogások is születtek, mint a kacsamell carpaccio, brokkolival, karórépával és Nespresso Dulsao do Brasillal kiegészítve Nicola Portinarinak köszönhetően, valamint Carnaroli rizsből készült rizottó mangalicával, gesztenyével és Livanto kávéval a három Michelin csillagos Enrico Cerea kezei közül. 

Természetesen a borszakértők minden fogás mellé olyan borpárosításokkal készültek, amelyek tökéletes harmóniát alkottak a kávés fogásokkal, az étkezéseket pedig a vendégek a Nespresso Espresso Forte ihlette koktéllal zárták. Az Atelier társrendezvényén, a Gastro Experience Centerben a látogatók egy interaktív kiállításon ismerkedhettek a kávé és a gasztronómia kapcsolatával. A program során ízek és illatok mentén, a kóstolási és asszociációs képességek próbára tételével, szakértők iránymutatása mellett hullott le a lepel a termőterületek, ízjegyek és az aromacsaládok titkairól. A rendezvény három napja során nemcsak a gourmet szakértők, de a Nespresso Club tagok és ismert közéleti személyiségek, hírességek váltak a Nespresso kávék, valamint a Nespresso Atelier még nagyobb rajongóivá.

Forrás: Vendég & Hotel


Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.
Törzshely a Pesti Broadway-n

Törzshely a Pesti Broadway-n 

Március 23-a este, egyetlen karszalag megvásárlásával részt vehetünk a Színházak Éjszakája összes eseményén.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.