hirdetés

Pho, sült békacomb és karalábésaláta

A Józsefvárosi piac “legendás” vietnami büféjének (amely akár napi 500 vendéget is képes kiszolgálni!) tulajdonosai rengeteg ínyenc örömére úgy döntöttek, hogy nagyszabású vietnami éttermet is nyitnak Budapest IX. kerületében.

hirdetés

A Dang Muoi éttermet a vietnami Dang-Muoi házaspár alapította, akik csak természetes és a legjobb minőségű hozzávalókat használják fel az ételek készítésekor. Az alapanyagokkal kereskednek is, a piaci büfével egybenyitott boltban. Szívvel-lélekkel főznek, „jól tartják a vendéget”, valamint elkötelezett hívei a vietnami kultúra népszerűsítésének Magyarországon.

Az étteremnyitó ünnepséget az idén tízéves Lucullus BT gasztronómiai egyesület szervezte, amelynek alapító/elnöke, Turóczi Gábor ünnepi beszédében elmondta, hogy rendkívül nagyra értékeli azt a fajta odaadást, alázatot, vendégszeretet és szerénységet, amit a Dang-Muoi házaspár képvisel. „Örül a lelkem, hogy az ázsiai kultúrák új zászlóshajója véteti észre magát a hazai ázsiai gasztro-tengerben” - tette hozzá Turóczi Gábor.

Fotók: Gyurin András
Nézze meg galériánk képeit!

A bemutatkozó vacsorával egybekötött hivatalos étteremnyitó ünnepségen főleg Észak- Vietnam ételeiből kaphattak ízelítőt a jelen lévők. A vendégek megkóstolhatták a phở bò-t, ami klasszikus marhahús leves rizstésztával, a nem ránt (tavaszi tekercs). De sült csípős kacsa, sült fűszeres békacomb, ropogósra sült 5fűszeres sertés és karalábésaláta is került a tányérokra. A vacsorát Chè zárt, ami egy vietnami puding desszert.

Amit a vietnami konyháról tudni érdemes

Kelet-Ázsia többi vidékéhez hasonlóan az országban is a fő táplálék a rizs, amelynek számtalan fajtáját használják. Különösképpen hangsúlyosak étkezéseik során a tengeri és vízi alapanyagok, édesvízi- és tengeri halak, békák, csigák, rákok, de például a különféle vízinövények is. Ugyanígy kiemelkedő szerepe van az erjesztett halszósznak (nuoc mam), amely a rómaiak garumjához hasonlóan ételízesítőként szolgál. A tengeri fogásokon kívül szárazföldi alapanyagok is fellelhetők a vietnami gasztronómiában, fontosak a domesztikált állatok, a különféle zöldségek és gyümölcsök, és főként a fűszerek. A vietnami szakácsok – kínai kollégáikhoz hasonlóan – a gyors, magas hőkezelés mesterei, az ételek zömét wokban, vagy faszénen grillezve készítik. Egy átlagos vietnami étkezés levessel (pho) kezdődik. Ezután jön a rizs, sertés-, marha-, csirke -és vadhúsból, csigából, halból és tenger gyümölcseiből, valamint zöldségfélékből készített fogások kíséretében. Fontos étel a baguette is, amit francia vendégeiktől tanulhattak az ország lakói. Minden egyes vietnami vacsora végén zöld teát és gyümölcsöket kapnak a lakomázók.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk