hirdetés

Új magyar séftehetséget fedezett fel a Michelin Guide

Kollár Endréről és a St. Andrea Restaurantról jelent meg cikk a magazinban - tájékoztatta lapunkat az étterem.

hirdetés

A magyar gasztronómiát bemutató sorozatában a csillagos séfek után most új magyar tehetséget fedezett fel a Michelin Guide: a milliók által követett nemzetközi útikalauz és gasztronómiai iránytű május utolsó napján Kollár Endre séfről és a St. Andrea Restaurantról írt cikket.

A séfportré kiemeli Kollár Endre vadhúsokra, az erdők és mezők kincseire, nagyanyáink receptjeire épített kínálatát, a Michelin Guide szerzőjét az éttermi közeg és a St. Andrea történeti épülete, az Eiffel Palace is elvarázsolta. Kollár Endre az első magyar séf, akiről a díjazás előtt önálló cikk jelent meg a kalauz oldalán – az étterem nyári, hatfogásos séfmenüje június 7-től elérhető a St. Andreában.   


 
Többet. Jobbat. Mást, mint más!
Kollár Endre gyermekkora óta főz, saját bevallása szerint nem akart mindenáron séf lenni, csak azt tudta, hogy egész életében főzni szeretne. Konyhájában a hagyományos ízvilág dominál, törekvése, hogy a csúcsgasztronómia kreatív villanásai mellett vendégei otthonos, komfortos élménnyel vacsorázhassanak, az étterem és menüsora akár heti több alkalommal is biztos választás legyen a vendégkörnek. Endre a fenntartható szemlélet jegyében a szezonalitást és a helyi alapanyagok használatát szem előtt tartva dolgozik, célkitűzése szembe menni a csúcsgasztronómia sokszor pazarló karakterével, így az alapanyagok maximális felhasználására törekszik. A férfias, karakteres ízekkel főző séf ételeiben gyakori a meglepetés: szereti, ha a vendégek egy-egy különleges ízélmény váratlanságával szembesülnek.


A séf így mesélt a konyhai stílusának és hitvallásának alapját jelentő gyermekkoráról: „Nagyapám vidéki ember, növényt termesztett, állatot tartott a munka mellett és hatalmas barackosa volt. Én szinte az összes nyaramat vele töltöttem gyerekként. Reggel vizet vittünk a földeken dolgozóknak, aztán ebédet, végül itt, a barackosban kötöttünk ki, ha másra nem is birtokszemlére. Mivel ő vadászember volt, jártunk: nyomot olvasni, őzbakot lesni, gombát szedni. Volt egy hatalmas levendulamező, ahol rendszeresen átkeltünk. Aki volt már akácerdőben, levendulamezőn, orgonasoron virágzáskor, az egy életre megjegyzi, igazán különleges. A St. Andreában gyerekkorom virágait szeretném tányérra tenni, a nagyváros közepén megmutatni valamit abból, ami nekem az otthonos közeget jelenti.”

A gondosan, alapos szaktudással elkészített vadételek, a természetközeli, otthonos ételek és a főzés iránti szenvedély most egészen a Michelin Guide-ig repítették Endrét és a St. Andrea Restaurantot. Ahogy a kalauz fogalmaz: „A megfontolt, de jókedvű séf, aki fiatal korában kezdett el dolgozni családja zsámbéki gyümölcsösében, most új szerepkörében is örömmel látja viszont a vidéke kincseit a tányéron. (…) A dámszarvas pörkölt gyönyörű vargányákkal és a gyerekkorunkat idéző tarhonyával kínálva például kihagyhatatlan.”


A „Borok, ehető virágok és az erdők kincsei Budapest történeti épületében” címmel megjelent írásban a kalauz újságírója így fogalmaz:
Kollár Endre hosszú erdei sétái alatt és a gyümölcsösben kapott ihletet arra, hogy ehető virágokat használjon receptjeiben, ezzel is megmutatva egy szelídebb oldalát. Arra a kérdésre, hogy mikor kezdett el főzni velük, nevetve válaszolt: „Nem tudom! Ez olyan mintha azt kérdeznéd, emlékszem-e arra a napra, amikor először szerelmes lettem!” Az ehető virágokról szóló ismereteit, valamint a házi fermentálás titkait, mellyel zöldségeket tartósít télire, gyermekkorában sajátította el.


A több fogásos menüsorokban felszolgált kis adagok – ami gyakori fine dining kritérium – is nehézséget okoztak, hiszen a magyar konyha bőkezűen bánik az adagokkal. Néha nem kevés fejtörést okoz Endrének, hogy családi receptjeit ötvözze a nemzetközi gasztronómia modern igényeivel. Miután kipróbáltuk a kóstolómenüt, mindenképpen megnyugtathatjuk Kollár Endrét: bár az adagok elegánsan kicsik, minden fogás kiadós, bőséges és az otthon érzését adja vissza.”
 


 
A St. Andrea Restaurant hatfogásos séfmenüje június 7-től kóstolható az étteremben: a Grand Superior Menu elnevezésű ételsorban aranydurbincs, angolzellerrel; St. Jakab kagyló szójával, retekkel és korianderrel; fürj, vadbrokkolival, megggyel, és a vadász séf főétele, a dám borjúgerinc kóstolható, a desszert Kollár Endre kedvelt fogása, a St. Andrea Borászat ihlette Boldogasszony – rózsa, málna, kamilla. Az étteremben a séfmenühöz ajánlott borsort a tapasztalt sommelier, Sztarovics Gabriel kínálja a vendégeknek, az elegáns és lezser szervízért Lizsicsár Miklós és csapata felel.  

A Michelin Guide oldalán a cikk az alábbi linken olvasható:
MICHELIN Guide Budapest : wine, flowers and forest recipes in a historical building

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!


Meghosszabított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk