hirdetés

WebWineWriting - már hatodszorra

A hungarianwines.eu online kiadvány tulajdonosa és segítői hatodik alkalommal rendezték meg a Hungarian Gettogethert, egy olyan rendezvényt, amely sokak szerint csak utópia lehet.

hirdetés

Nincs belépő, a kiállítók sem fizetnek, a kóstolásért sem kell pénzt adni, a helyszín parádés, a társaság remek. Hogy működhet ez? Egy maréknyi szponzor és sok lelkes ember segítségével. Az augusztus 17-i rendezvényt idén a dél-balatoni Kristinus Borbirtok fogadta be, és itt adták át a borszakíróverseny díjait is.

Fotó: Hungarian Gettogether
Fotó: Hungarian Gettogether

Idén 56 nevezés érkezett, ez kevesebb, mint tavaly (de több, mint az első két évben), viszont idén kifejezetten sok országból küldtek írást, ezek a következők: USA, Hollandia, Dánia, Norvégia, Görögország, Spanyolország, Chile, Olaszország, Egyesült Királyság, Románia, Törökország, Lengyelország, Portugália, Franciaország és Ukrajna.

A győzteseket olyan neves zsűritagok választották ki, mint Jonas Röjerman svéd Master of Wine, Tamlyn Currin, a JancisRobinson.com szakírója vagy John Szabo magyar származású kanadai Master Sommelier és író.

A három győztesre az olvasók szavazhattak is, a legtöbb szavazatot gyűjtő athéni Stefanos Voidomatis négynapos magyar borutazást nyert repülőjeggyel és teljes ellátással – így ő jelen volt a díjátadón is. A díjátadót Horváth-Töreki Gergely színművész vezette.

Hungarian Gettogether
Hungarian Gettogether

A magyar győztesek: a szűzkéz, a gasztrós és a régész

Geri Ádám ismert borszakíró, a WebWineWriting versenyen többször volt már döntős és a Sánta Zoltán Emlékdíjat is megkapta. Idén saját blogján szereplő írása nyűgözte le a zsűritagokat, megtudtuk, hogy Liszt Ferenc óriási erőbedobással és profin marketingelte a szekszárdi borokat.A kategória támogatója három szekszárdi borászat volt: Dúzsi, Eszterbauer és Vesztergombi. Második helyezett: Sólyom Bence. 

Bóka Balázs Andor mérnök, zenél és rendezvényeket szervez, élete első írásával pályázott az egyik legnehezebb kategóriában. A zsűri egyöntetűen őt találta legjobbnak, és mindhárman (Bukovics Martin, Győrffy Zoltán és Szabó Edit) arra biztatják, hogy írjon még. A kategória támogatója a Kristinus Borbirtok volt, amely az ország legnagyobb biodinamikus gazdasága.Második helyezett: Szünder Dezső.

Pákozdi Nóra a NoSalty újságírójaként elsősorban gasztronómiával foglalkozik, de a bor is egyre jobban érdekli, a verseny borkoktélos kategóriáját pedig egy sangriás cikkel nyerte meg. Hamarosan a legautentikusabb sangriákat is megkóstolhatja, ugyanis szoros versenyben ő kapta a legtöbb közönségszavazatot, ezzel megnyerte a négynapos spanyol utazást a Barcelona melletti Penedés borvidékre. A kategória támogatója a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa volt, amely idén nyáron éppen borkoktélokkal igyekszik közel hozni a fiatalabb generációkat a borhoz. Második helyezett: Csiba Krisztina.

A borkoktélos kategóriában videóval is lehetett indulni, érkezett is néhány, ezek közül pedig kiemelkedett a Villányi bormarketing-csapat kisfilmje, amelyben a Villányi RedY borkoktél készítését – és persze boldog fogyasztását – mutatják be. A lelkes négytagú csapat a szervezők különdíját érdemelte ki – egy jeroboam, azaz 3 literes spanyol Juvé & Camps pezsgőt.

Hungarian Gettogether
Hungarian Gettogether

Minden győztes digitális emblémát is kapott, amelyet szerepeltethet a blogján, honlapján.

Miért nem adtak át Sánta Zoltán Emlékdíjat? A 2019-ben hirtelen elhunyt borszakíró a szervezők kedves jó barátja volt, tiszteletre, szeretetre méltó ember. A négytagú zsűri (Bálint László, Kriston Orsolya, Németh Ágnes, Szabó Edit) érthető módon nagyon komolyan veszi a díj odaítélését, ezért idén úgy döntöttek, nem adják át az elismerést. Ez afféle életműdíj, egy kezdőnek egyértelműen nem adható, ahogy a gasztrósnak sem, és annak sem, aki már megkapta. Ahogy Szabó Edit fogalmazott – „idén nem találtunk olyan írást a mezőnyben, amely méltó lett volna Sánta Zoltán szellemiségéhez”. Ugyanakkor Edit arra biztatta a jelenlévőket, hogy „kapjátok össze magatokat és írjatok!”

Részleteket és a nyertes írásokat ITT olvashatod el.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk