WebWineWriting - már hatodszorra

A hungarianwines.eu online kiadvány tulajdonosa és segítői hatodik alkalommal rendezték meg a Hungarian Gettogethert, egy olyan rendezvényt, amely sokak szerint csak utópia lehet.

Nincs belépő, a kiállítók sem fizetnek, a kóstolásért sem kell pénzt adni, a helyszín parádés, a társaság remek. Hogy működhet ez? Egy maréknyi szponzor és sok lelkes ember segítségével. Az augusztus 17-i rendezvényt idén a dél-balatoni Kristinus Borbirtok fogadta be, és itt adták át a borszakíróverseny díjait is.

Idén 56 nevezés érkezett, ez kevesebb, mint tavaly (de több, mint az első két évben), viszont idén kifejezetten sok országból küldtek írást, ezek a következők: USA, Hollandia, Dánia, Norvégia, Görögország, Spanyolország, Chile, Olaszország, Egyesült Királyság, Románia, Törökország, Lengyelország, Portugália, Franciaország és Ukrajna.

A győzteseket olyan neves zsűritagok választották ki, mint Jonas Röjerman svéd Master of Wine, Tamlyn Currin, a JancisRobinson.com szakírója vagy John Szabo magyar származású kanadai Master Sommelier és író.

A három győztesre az olvasók szavazhattak is, a legtöbb szavazatot gyűjtő athéni Stefanos Voidomatis négynapos magyar borutazást nyert repülőjeggyel és teljes ellátással – így ő jelen volt a díjátadón is. A díjátadót Horváth-Töreki Gergely színművész vezette.

A magyar győztesek: a szűzkéz, a gasztrós és a régész

Geri Ádám ismert borszakíró, a WebWineWriting versenyen többször volt már döntős és a Sánta Zoltán Emlékdíjat is megkapta. Idén saját blogján szereplő írása nyűgözte le a zsűritagokat, megtudtuk, hogy Liszt Ferenc óriási erőbedobással és profin marketingelte a szekszárdi borokat.A kategória támogatója három szekszárdi borászat volt: Dúzsi, Eszterbauer és Vesztergombi. Második helyezett: Sólyom Bence. 

Bóka Balázs Andor mérnök, zenél és rendezvényeket szervez, élete első írásával pályázott az egyik legnehezebb kategóriában. A zsűri egyöntetűen őt találta legjobbnak, és mindhárman (Bukovics Martin, Győrffy Zoltán és Szabó Edit) arra biztatják, hogy írjon még. A kategória támogatója a Kristinus Borbirtok volt, amely az ország legnagyobb biodinamikus gazdasága.Második helyezett: Szünder Dezső.

Pákozdi Nóra a NoSalty újságírójaként elsősorban gasztronómiával foglalkozik, de a bor is egyre jobban érdekli, a verseny borkoktélos kategóriáját pedig egy sangriás cikkel nyerte meg. Hamarosan a legautentikusabb sangriákat is megkóstolhatja, ugyanis szoros versenyben ő kapta a legtöbb közönségszavazatot, ezzel megnyerte a négynapos spanyol utazást a Barcelona melletti Penedés borvidékre. A kategória támogatója a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa volt, amely idén nyáron éppen borkoktélokkal igyekszik közel hozni a fiatalabb generációkat a borhoz. Második helyezett: Csiba Krisztina.

A borkoktélos kategóriában videóval is lehetett indulni, érkezett is néhány, ezek közül pedig kiemelkedett a Villányi bormarketing-csapat kisfilmje, amelyben a Villányi RedY borkoktél készítését – és persze boldog fogyasztását – mutatják be. A lelkes négytagú csapat a szervezők különdíját érdemelte ki – egy jeroboam, azaz 3 literes spanyol Juvé & Camps pezsgőt.

Minden győztes digitális emblémát is kapott, amelyet szerepeltethet a blogján, honlapján.

Miért nem adtak át Sánta Zoltán Emlékdíjat? A 2019-ben hirtelen elhunyt borszakíró a szervezők kedves jó barátja volt, tiszteletre, szeretetre méltó ember. A négytagú zsűri (Bálint László, Kriston Orsolya, Németh Ágnes, Szabó Edit) érthető módon nagyon komolyan veszi a díj odaítélését, ezért idén úgy döntöttek, nem adják át az elismerést. Ez afféle életműdíj, egy kezdőnek egyértelműen nem adható, ahogy a gasztrósnak sem, és annak sem, aki már megkapta. Ahogy Szabó Edit fogalmazott – „idén nem találtunk olyan írást a mezőnyben, amely méltó lett volna Sánta Zoltán szellemiségéhez”. Ugyanakkor Edit arra biztatta a jelenlévőket, hogy „kapjátok össze magatokat és írjatok!”

Részleteket és a nyertes írásokat ITT olvashatod el.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.