hirdetés

Folytatódhat a növekedés a szállodaiparban

Tovább folytatódhat a növekedés a szállodaiparban a következő hónapokban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint, az első négy hónap kedvező statisztikái alapján a forgalom 10 százalékos növekedését vetítik előre - mondta Kovács István főtitkár az MTI érdeklődésére kedden.

hirdetés

Hozzátette: az ágazat lassan ledolgozza a válság miatti veszteségeit. Idén az első négy hónapban 74,3 milliárd forint volt a szállodák teljes bruttó bevétele, ami 11,4 százalékkal magasabb a tavalyinál, ezen belül a szobaárbevételek 12 százalékkal, 39,4 milliárd forintra nőttek. Ez jó tendenciát vetít előre, ami a szövetség várakozása szerint a következő hónapokban folytatódik.

Túl a mélyponton

 Emlékeztetett: bár az elmúlt három évben átlagosan évi 10 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak, ennek ellenére a 2013-as foglaltsági adatok nem érték el a 2007-est, a válság előtti utolsó évit. A magyarországi hoteleknek a 2010-es év jelentette a gazdasági válság mélypontját. Ismertetése szerint január-áprilisban 6,7 százalékkal nőtt a belföldi és külföldi vendégéjszakák száma a szállodákban.

Egyre több a hazai vendég

 Rámutatott, hogy a belföldi kereslet növekedése jelentősen meghaladta a külföldit: 9,2 százalékkal több, összesen 1,937 millió belföldi vendég szállt meg a hazai szállodákban, ezzel szemben 4,9 százalékkal 2,600 millióra nőtt a külföldiek száma. Ezt tükrözik a szobafoglaltsági adatok is, országosan a szállodák átlagos foglaltsága 42,4 százalékos volt idén az első négy hónapban, ez 1,9 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál - mondta.

Dráguló szobaárak

 Közlése szerint az egy szobára jutó 15 070 forintos bruttó átlagár 5,9 százalékkal nőtt egy év alatt. Megjegyezte, hogy ebben a növekedésben a forint/euró árfolyam is szerepet játszik, mivel jelenleg 3-3,5 százalékkal gyengébb a forint az egy évvel korábbinál. Ez a szállodák bevételeiben is megjelenik, mivel a szállodai vendégek közel 60 százaléka külföldi, akik euróban fizetnek a szobáért - tette hozzá. Kiemelten jónak nevezte, hogy az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel (REVPAR) 15 százalékkal lett magasabb január-áprilisban, 6394 forint volt.

(forrás: MTI, MSZÉSZ)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai