hirdetés
hirdetés

Nyártól bírság sújtja az e-rollereket széthagyókat

Június 1-jétől pénzbírságot szab ki a főváros a tetszőlegesen leparkolt kölcsönzési célú mikromobilitási eszközökre – derül ki az április 27-i Fővárosi Közgyűlés napirendjéből.

hirdetés

A közterületek használatáról szóló egyes önkormányzati rendeletek kapcsolódó módosításáról szerdán szavaz a közgyűlés - írja a vg.hu.

A rollerek rohamos közterületi elterjedése számos közlekedési konfliktust okoz. Az egyik legtipikusabb, hogy vonatkozó jogszabályi és céges felhasználási feltétel híján a bérlést követően a végfelhasználók szabadon állíthatják le, akár például a gyalogosok számára fenntartott területen is a közösségi rollereket.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos


A rendeletmódosítás értelmében a nyártól kizárólag kijelölt mikromobilitási pontokon (MMP) lehet majd elhelyezni, illetve tárolni mikromobilitási eszközöket, így tehát egyebek mellett a kerékpárokat, a rollereket vagy az olyan önkiegyensúlyozó járműveket is, mint a hoverboard vagy a monocycle. Minden más eset jogosulatlan közterület-használatnak minősül, és ezért az üzemeltetővel szemben – amely a közterület-használatért felelős – közigazgatási szankció alkalmazható. Ennek mértéke naponta és eszközönként ötezer forint.

Bár a bírságot a szolgáltatókra szabja ki a Főpolgármesteri Hivatal, jó ha a felhasználók tudják, a technikai körülmények adottak lesznek ahhoz, hogy az üzemeltető továbbhárítsa azt az érintettekre.

A rendeletmódosítás tervezetéből az is kiderül, hogy a főváros júliustól a szolgáltatóktól speciális közterület-használati díjat szed be. Ezt Budapest területén négy különböző zóna szerint, eszköztípusonként határozzák meg. A szórás nagy, eszközönként havi 50-től 1000 forintig is terjedhet az alapdíj.

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk