hirdetés
hirdetés

1384 utazási irodának vonták be az engedélyét Romániában

Az ország történetében páratlan döntést hozott október 4-én a Román Turisztikai Hatóság, amikor 1384 utazási irodának bevonta a licencét, mert nem kötöttek külön biztosítást fizetésképtelenség és csőd esetére. A Hatóság listája azonban pontatlan, ezért például a Christian Tour perelni akarja az ANT-t.

hirdetés

A bejelentés után háborgókat emlékeztette az ANT, hogy 2016-ban március-augusztus között a célkeresztbe került cégek listáját feltették a honlapjukra, sőt, az érintetteket szeptemberben, utolsó figyelmeztetésként külön és egyenként értesítették, hogy pótolják a biztosítást, majd ezt látható helyen függesszék ki, ahogy a törvény előírja. Sokan most azzal védekeznek, hogy nem kapták meg az értesítést, ám az ANT szívét ez nem lágyította meg: október 5-től kezdődően egyetlen feketelistás utazási iroda sem értékesíthet turisztikai csomagokat.

Az intézkedéssel a működő utazási irodák felét seperték ki a piacról. Szakemberek szerint éppen ideje volt, mert hemzsegett az ország a csupán profitot hajszoló értékesítő cégektől, amelyek rontották a komolyak hírnevét, becsületét.

Az ANT bejelentette, aki az érintett irodáktól vásárolt, s épp most tölti pihenését valahol a világban, ne izguljon, várhatóan és szerencsével simán hazautazhatnak. A kérdés, mi lesz azok pénzével, akik foglaltak és befizettek egy későbbi időpontra, visszafizetik-e nekik az irodák a teljes összeget.

Egyes szakértők szerint azonban több hibát is vétett a Román Turisztikai Hatóság, amikor összeállította ezt a listát, mivel az számos esetben nem valós információkat tartalmaz. Románia legnagyobb utazásszervezője, a Christian Tour már a pert fontolgatja az ANT ellen, hiszen kilenc olyan irodájuk is szerepel a tiltólistán - Déván, Nagyváradon és Bukarestben -, amelyek már évekkel ezelőtt bezártak és azóta új helyen nyitottak meg. Marius Pandel, a Christian Tour vezérigazgatója elmondta, nem szerencsés, hogy a hatóság olyan hamis információkat közöl a piacról, amelyek pánikot kelthetnek és számos utazásszervező imázsát negatívan befolyásolhatják.

Az engedéllyel rendelkező és a visszavont engedélyű irodák listája ezen a linken érhető el, csak román nyelven.

Irházi János
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk