Tizenkét millió euróból újul meg a marosvásárhelyi repülőtér

Tizenkét millió euróból újul meg a marosvásárhelyi repülőtér 

2016 novemberében a WizzAir tette fel a lakatot a marosvásárhelyi reptérre azzal, hogy a kifutópálya rossz minősége miatt Kolozsvárra költöztette járatait. 
Az aradi török charterekről hiányoztak a magyar turisták

Az aradi török charterekről hiányoztak a magyar turisták 

A 2015 tavasza óta menterend szerinti járatok nélkül üresen pangó, de megújult aradi reptérről a nyári szezon kezdetén váratlanul két román utazási iroda is charter járatot indított a törökországi Antalyába. Egyikük magyarországi turistákkal is számolt.
Fizetésképtelenséget jelentett és átstrukturál a legnagyobb román turisztikai portál

Fizetésképtelenséget jelentett és átstrukturál a legnagyobb román turisztikai portál 

Egyetlen turista sem rekedt külföldön, aki a paravion.ro oldalon vásárolta meg nyaralását vagy repülőjegyét. A cég fizetésképtelenséget jelentett ugyan, de átszervezés után folytatja tevékenységét.
Egy éven belül elkészül a nagyváradi reptér új terminálja

Egy éven belül elkészül a nagyváradi reptér új terminálja 

A debreceni reptér számára konkurenciát jelentő nagyváradi légikikötő második termináljának tervezése-kivitelezése kb. 500 ezer euróba kerül, és a nyertes konzorciumnak egy év áll a rendelkezésére, hogy átadja a létesítményt.
Tömegturizmus helyett eredeti élmények

Tömegturizmus helyett eredeti élmények 

A romániai utazásszervezők egyre inkább rájönnek, hogy nyáron a tengerpart, télen pedig a sípályák sosem fogják milliós nagyságrendben vonzani a külföldi turistákat, ezért most az egyedi körutak, tematikus kirándulások irányába finomhangolják kínálataikat.
Hungaricum Napok Nagyszebenben

Hungaricum Napok Nagyszebenben 

A Híd Szebeni Magyar Egyesület idén nyolcadik alkalommal szervezi meg a Hungaricum Napokat Nagyszebenben.

Borulnak a menetrendek: kedd reggeltől sztrájkol a román légi irányítás 

Gabriel Tudorache, a ROMATSA légi irányító szakszervezeti vezetője ma kora délután bejelentette, hogy zsákutcába jutottak a tárgyalások a közlekedési tárcával, ezért május 30-án, román idő szerint reggel 9.00 órától általános sztrájkba lépnek, és a szolgáltatásnak csak a kötelező 30 százalékát biztosítják.
Németek építenének gyógyászati központot a román tengerparton

Németek építenének gyógyászati központot a román tengerparton 

Németországi befektetők gyógyszállót és gyógyászati központot építenének Konstanca közelében. A polgármester nem örül a hírnek, és helyi népszavazást akar az ügyben. 

Románia bezárja külföldi turisztikai irodáit 

Füstölög a turisztikai szakma Romániában, miután kiderült, hogy a szakminisztérium bezárja a meglévő, kilenc külföldi irodáját – Berlinben, Bécsben, Pekingben, Párizsban, Moszkvában, Rómában, Londonban, Varsóban és New York-ban). A feladatot – a külügyi tárcával már egyeztetve – a jövőben a nagykövetségek látják el.

Kanada lebontja a vízumfalat Romániával szemben 

„Szeretném leválasztani a vízumkérdést az EU-Kanada Szabadkereskedelmi Egyezményről” – nyilatkozta Kevin Hamilton, Kanada bukaresti nagykövete.

Nagyon pörögnek a romániai repterek 

Bukarest mellett a román vidék nagyvárosainak repülőterei is jól teljesítettek 2016-ban. 

Ázsiában keresnek munkaerőt a romániai szállodások 

A tapasztalatok szerint a jó nevű romániai szállodák egyre gyakrabban kerülnek megoldhatatlan munkaerő-problémák elé, miközben talpon kell maradniuk, őrizve a színvonalat. Két brassói szálloda azonban a jelek szerint kényszerből elvágta a gordiuszi csomót, és most a Fülöp-szigetekről, Nepálból, Kínából, Pakisztánból hoz felszolgálót, szobalányt és szakácsot.

Szállodaipari tervek Romániában: az ötcsillagosoktól a romokig 

2017-ben a Hilton négy, az AccorHotels két szállodát nyit meg Romániában. A helyi tulajdonosok zöme a nagy láncokhoz csatlakozna, de van, aki leválna.

Tovább gyengíti a Tarom pozícióját a BlueAir Romániában 

A Tarom légitársaság monopóliumát a belföldi járatok tekintetében a Wizz Air és a Ryanair már megtörte egy-egy – Bukarest-Kolozsvár és Bukarest-Temesvár – járattal, most azonban a román tulajdonú BlueAir diszkont légitársaság is kiélezi a belföldi járatok versenyét.

Luxusvonat indul Arad és Bukarest között 

Közel 20 millió eurós befektetéssel próbál az Aradi Astra Személyvagongyár szeletet hasítani magának a romániai és később az európai vasúti személyszállítási tortából.

Ötven kilométernyi barlangjáratot nyitnak meg a turistáknak Romániában 

Románia és Kelet-Közép-Európa eddig feltárt, leghosszabb járataival rendelkező barlangját nyitnak meg 2017-ben Romániában a Nyugati Kárpátokban.

A román kormányfő fogyasztóvédelmi ellenőrzést kért a Ryanairnél 

Dacian Ciolos román miniszterelnök kérte az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságot (ANPC), hogy indítson vizsgálatot a Ryanair légitársaságnál, miután a Temesvár-Bukarest vonalon vásárolni akart út közben, de nem fogadtak el tőle lejt, az utaskísérő eurót kért.

Sípályával és gasztrotúrákkal csalogatná Nagyszeben a magyar turistákat 

Magyar turisztikai konferenciát rendeztek Nagyszebenben, melynek központi témája volt, hogy a település ne csak átjáróváros legyen Budapest és a Székelyföld között, hanem valós élményeket kínáló desztináció. Ehhez persze kellene állandó, közvetlen légi vagy vasúti kapcsolat is. Ez utóbbi most ha csak ideiglenesen is, de valamelyest érezteti pozitív hatását. Az eseményen a Magyar Turisztikai Ügynökség is bemutatta a magyarországi kínálatot.

Vakvacsora egy braille-nyomtatóért 

Romániában a jószolgálati célokkal alapított Lions Clubok támogatási politikájában kiemelt helyen szerepelnek a minden megyében működő vakok és gyengénlátók egyesületei, nem véletlen, hogy a kizárólag hölgyekből álló Lions Club Arad 2007 most hétfőn este harmadik alkalommal szervezett vakvacsorát.

Ellenőrzés nélkül vonták vissza a román utazási irodák engedélyét 

Amint az várható volt, a Román Turisztikai Hatóság (ANT) múlt heti intézkedése – amellyel 1384 utazási irodának vonták be a licencét – hatalmas felháborodást keltett a szakmában, több tucatnyi vállalkozás perrel fenyegetőzött, elsősorban a hitelrontásért.

1384 utazási irodának vonták be az engedélyét Romániában 

Az ország történetében páratlan döntést hozott október 4-én a Román Turisztikai Hatóság, amikor 1384 utazási irodának bevonta a licencét, mert nem kötöttek külön biztosítást fizetésképtelenség és csőd esetére. A Hatóság listája azonban pontatlan, ezért például a Christian Tour perelni akarja az ANT-t.

Temesvár lesz 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa 

Legalábbis az egyik, hisz öt esztendő múlva már három város is viselheti majd a megtisztelő címet. Romániában a kiírás első körében 14 város nevezett, a döntőre viszont csak négyen maradtak: Temesvár, Bukarest, Nagybánya, Kolozsvár. A győztes várost pénteken délután a román főváros Nemzeti Könyvtárában nevezte meg Steve Green, az uniós zsűri elnöke.

Csökkentette a veszteséget, mégis kirúgták 

Nincs könnyű helyzetben, aki meg akar reformálni egy állami tulajdonú légitársaságot: idén már harmadik vezérigazgatóját fogyasztja a Tarom. 

Erősen algásodik a román tengerpart 

Öt éve nem tapasztalt algásodás okoz gondokat a Fekete-tenger romániai strandjain, állítja a Dobrudzsa-Tengerpart Vízügyi Hivatal (ABADAL), amely alig győzi a takarítást. Javában zajlik a nyári szezon, de idén már 20 ezer tonnát szedtek össze csak a  szabadstrandokról, a koncesszióba kiadott 326 strandrész takarítása a bérlő feladata.

Tour-operátorokat vizsgál a román versenyhivatal 

Az érintettek szempontjából a legrosszabbkor, az idegenforgalmi szezon rajtjánál pattant ki, hogy Romániában a versenyhivatal (CC) kartellezéssel gyanúsítja a 12 legnagyobb tour-operátort, és vizsgálatot indított. A bizonyítékok begyűjtéséhez már több utazási irodánál kopogtattak váratlanul, s vittek el dokumentumokat, amelyeket még vizsgálnak és összesítenek.

Két romániai reptér is megújult a határ mellett 

Csak a véletlen műve, hogy ugyanazon a napon, április 20-án adták át a megújult nagyváradi és aradi repteret. A különbség azonban óriási: amíg Nagyváradon ma már egy 120 tagú izraeli turistacsoport landol, Aradon a járatok hosszú távú biztosítása még kérdéses.

Új kártyával látogathatók kedvezményesen erdélyi templomerődök 

Mindössze 50 lejbe (kb. 3500 Ft) kerül a Román Evangélikus Egyház által kibocsátott „Transilvania Card”, amellyel félszáz erdélyi templomerőd látogatható a nyári idegenforgalmi szezon (április 27-október 15.) alatt. A kártya egyéb kedvezményekre – szállás, étkezés – is jogosít a szerződéses partnercégeknél.

Nagyváradon kapnak versenytársat az észak-alföldi fürdők 

Fogászat, fodrászat, egészség- és szépségmegőrző szolgáltatások, orosz, finn, valamint száraz szauna, infra- és jégkabin, török fürdő, aromaterápia, 12 belső, 6 külső medence is lesz a március végén avatandó, de csak májustól látogatható nagyváradi Nymphea Wellness és Termálközpontban.

Szomszédok acsarkodása: a Duna alatt vagy fölött legyen a híd? 

Kafkai rivalizálás tört ki Romániában két, a Duna mentén fekvő kikötőváros, Galac és Braila között. A konstancai kikötő közúti elérését meggyorsítandó Galac Duna alatti alagutat akar építtetni, Braila függőhidat.

Visszautasítják a románok a „Tengerpart az oroszoknak” akciót 

Oroszokat kecsegtetett szuperolcsó tengerparti nyaralással az egyik romániai, államilag támogatott turisztikai szerv, amelyet a helyi szállodások egyáltalán nem néznek jó szemmel.

Megújul Vajdahunyad vára 

Teljes, külső-belső restaurálással újul meg Dél-Erdélyben Vajdahunyad vára, amennyiben a helyi önkormányzat által benyújtandó pályázat megkapja a nyolc millió eurós uniós támogatást.

Idén „csak” 11 millió eurós veszteséggel számol a Tarom 

Egyelőre úgy tűnik, a román állam nem tudja megállítani a Tarom légitársaság zuhanórepülését. S habár a 2014-ben elkönyvelt 25 millió eurós veszteséggel szemben a 2015-re tervezett 11 millió mínusz akár sikernek is elkönyvelhető, a problémák rövid távon ennél sokkal súlyosabbak.

Belföldi járatokat indít a Ryanair Romániában 

A WizzAir romániai trónfosztására készül Európa legnagyobb fapados légitársasága, a Ryanair.

Piros pont zárja be Bukarest belvárosi szórakozóhelyeit 

A turisztikai statisztikák szerint a román főváros nem szerepel a közkedvelt európai citybreak-városok ranglistájának élmezőnyében, most azonban egy, december 1-jétől életbe lépő törvény végképp taccsra teheti a szórakozóhelyekkel teli fővárost.

Egy éve átadott autópálya-szakaszt bontanak Romániában 

A Konca és Szelistye közötti 22 km-es szakasz építéséhez silány anyagokat használtak fel, a javításokkal év végéig kellene elkészülni.

Új robbanóanyag-detektorok a két bukaresti repülőtéren 

Az 1,143 millió eurónyi költséget a Bukaresti Repülőterek Országos Vállalata saját forrásból fedezi.

Rekord utasforgalom a kolozsvári repülőtéren 

Hamarosan elkerülhetetlen lesz a légikikötő bővítése.

Drágul a román tengerpart 

A romániai Országos Turisztikai Hatóság szerint csak az előfoglalási időszakban adott kedvezményeket törlik el.

Hamarosan autópályán is átkelhetünk a magyar-román határon 

Megnyílik július 11-én, szombaton Nagylaknál az első autópálya-határátkelő Magyarország és Románia között - közölte a romániai Autópályák és Országutak Országos Társaságának (CNADNR) szóvivője a Mediafax hírügynökséggel szerdán.

Szafari és Seafari Egyiptomban 

Van, aki már harmincadszorra is a Kartago Tours-szal nyaral Egyiptomban, sőt, rendre ugyanazt a szállodát választja – hangzott el az utazási iroda által az értékesítő partnereknek, újságíróknak szervezett egyiptomi tanulmányúton, ahol Vrtelik Mária Amíra, Gera Patrícia és Ahmed Mansour kalauzolta a csapatot a szállodákba és a szabadidős programokon.

A miniszterelnök keres vőlegényt a Taromnak 

Öbölbeli körútja során maga Victor Ponta román kormányfő keresett vevőt az egyik legtöbb veszteséget termelő állami cég, a Tarom légitársaság számára.

Kipakolt a romániai utazásszervezők új vezetősége 

Még a korrupciós hírekkel szemben edzettek is meghökkentek, milyen visszásságokat tárt fel első, bemutatkozó sajtótájékoztatóján a román utazásszervezőket tömörítő ANAT új vezetősége.

Újabb vezetői válság a Taromnál 

Két év alatt már a harmadik igazgatótanács mondott le a román légitársaságnál, a belga Christian Heinzmann vezérigazgató viszont a jelek szerint mozdíthatatlan.

Csütörtöktől esküdni is lehet a jégtemplomban 

A Déli-Kárpátokban, a Nagyszebentől 80 kilométerre található Balea gleccsertó szomszédságában csütörtökön ökumenikus istentisztelet keretében szentelik meg a jégtemplomot, s ezt követően már a turisták is látogathatják, sőt, esküvőket, keresztelőket is lehet itt tartani.

Éjszakai élettel és retro kommunizmussal népszerűsítik Bukarestet 

Elsősorban a régi épületeket még őrző, Ceausescu buldózereitől megmenekült szűk belvárosi rész éjszakai életével és pezsgésével, valamint a diktátor építette hatalmas palotával vonzaná a külföldi turistákat a Bukarest népszerűsítésére tavaly alakult egyesület.

Áfacsökkentés a romániai vendéglátásban 

Jövőre a korábbi kusza, szállodai csomagonként, sőt, étkezésenként is változó, 9 és 24 százalék között mozgó áfa egységesen 9 százalékossá válik a Romániai szállodaiparban. A változást az all inclusive-os hotelek különösen üdvözlik.

Máramarost muszáj látni 

A National Geographic top 20-as listája szerint legalábbis mindenképpen, melyen az első három hely között szerepel a régió.

A bor- és gasztroturizmust hirdeti Románia 

A statisztikák szerint az érintetlen természeti kincsekre, vadregényes tájakra hajazó, az elmúlt években készült turisztikai reklámfilmek nem hozták lázba a külföldieket, mert a szaktárca most stratégiát váltott.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!