hirdetés
hirdetés

Ausztriában február 10-től hatályos a szigorúbb beutazásról szóló rendelet

A szövetségi egészségügyi minisztérium honlapján a frissen megjelent miniszteri rendelet szerint február 10-én, keddtől lépnek életbe a szigorúbb beutazási szabályok - írja a GD Consulting.

hirdetés

A tanácsadó cég honlapja szerint ennek megfelelően főszabályképpen 10 napos karantén vár az Ausztriába belépő utazóra. A belépéskor 72 óránál nem régebbi PCR vagy antigén tesztet is szükséges bemutatni. Amennyiben ezzel nem rendelkezik a határon a beutazó, úgy 1 napon belül Ausztriában is elvégeztetheti a tesztvizsgálatot. A karanténból legkorábban 5 nap múlva lehet „szabadulni”, egy újabb negatív koronavírus-teszt eredményének bemutatásával. Minden tervezett beutazás előtt egy előzetes regisztrációs kérdőívet (Pre-Travel-Clearance) is szükséges kitölteni, amely az Ausztriában való tartózkodás helyszíneiről és körülményeiről ad felvilágosítást az osztrák hatóságok felé. A kérdőív elérhető és kitölthető ITT.

Az előzetes regisztrációról kapott visszaigazolást, akárcsak a COVID-teszteredményeket szintén fel kell mutatni az ellenőrzések alkalmával, pl.: közúti közlekedési ellenőrzés. Újdonság, hogy a tesztelési és regisztráció kötelezettséget a rendelet hatályba lépésének napjától az ingázókra is kiterjesztik, akik számára egy hétnél nem régebbi negatív teszteredménnyel kell rendelkezniük. A regisztrációt elegendő hetente megújítani.

És itt következnek a kivételek a szabályok alól:

Nem szükséges előzetes regisztrációval rendelkezni a halaszthatatlan, nem tervezhető, váratlanul fellépő és nyomós beutazási okok esetén, mint pl.: hozzátartozó halála, temetése, sürgős orvosi ellátás, stb. A világ 9, járványügyi szempontból alacsony kockázatot jelentő országából (Ausztrália, Finnország, Görögország, Izland, Új-Zéland, Norvégia, Szingapúr, Dél-Korea és a Vatikán) való belépés karantén és tesztkötelezettség nélkül megtörténhet, feltéve, hogy a beutazást megelőző legalább 10 napig ezen ország valamelyikébn tartózkodtak.

További kivétel az üzleti utazás, amely esetében hitelt érdemlő dokumentummal (meghívólevéllel, időpontfoglalással, stb.) kell rendelkezni, amelyben az üzleti út céljához kötött időtartam magadása is szerepel. Ennek célja, hogy például egy három napra szóló üzleti utazásra szóló meghívóval ne lehessen több hetet Ausztriában tartózkodni. A tranzitutasokról nem esik szó a miniszteri rendeletben, a jogalkotás céljából és a jelenleg hatályos szabályozásból kiindulva azonban vélelmezhető, hogy e csoport is a kivételek közé tartozik.

(forrás: GD Consulting)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk