hirdetés
hirdetés

"Nemcsak szomszédok, de valóban barátok is vagyunk"

Pozsony, Szlovákia fővárosa mutatkozott be a Szlovák Turisztikai Képviselet és a Szlovák Intézet közös, nagyszabású bemutatóján május 30-án, szerdán a Szlovák Intézetben, amelyre meghívták a turizmussal foglalkozó újságírókat, valamint az utazási irodák munkatársait.

hirdetés

Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője, majd ldikó Šipošová, a Szlovák Intézet igazgatója köszöntötte a megjelenteket, aki bejelentette, hogy a 68-as események évfordulóján, június 12-én a Baross téren kültéri emlékkiállítást rendeznek.

- Nemcsak szomszédok, de valóban barátok is vagyunk – mondta Alžbeta Melicharová (BTB – Pozsonyi Idegenforgalmi Szervezet), utalva a két ország közti jó kapcsolatra, majd ezt néhány számadattal támasztotta alá: tavaly 7 százalékkal többen utaztak hazánkfiai Pozsonyba, mint 2016-ban, és 11 százalékkal több éjszakát töltöttek északi szomszédunk fővárosában.

Soňa Jelínková a statisztikát azzal egészítette ki, hogy bár tavaly 96 ezer magyar turistát regisztráltak de egy új eljárással más szám jött ki. Ugyanis amikor mérték a mobiltelefonokon jelzett határátlépési számadatokat, ez a szám 550 ezerre ugrott.

Silvia Renácsová a Pozsonyi Idegenforgalmi Szervezet marketing menedzsere Pozsony látnivalóit mutatta be. - Azért van az átlagosnál is több látnivaló Pozsonyban, mert 25 éve lett az önálló Szlovákia fővárosa és a látnivalók sokaságát gyarapítja, hogy a Pozsonyi Városi Múzeum 150. évfordulójának alkalmából is számos kiállítást rendeznek - mondta. A nyári szezon top rendezvénysorozata a Pozsonyi Kulturális Nyár. Június elejétől szeptember közepéig a város központi helyszínein több műfajt felsorakoztató programok nyújtanak látványos zenei élményt.

fotó: Bódi Ágnes

A Pozsonyi Koronázási Napok (június 22 - 29) az egykori koronázó város dicső múltját idézik fel sokszínű programmal, tematikus városnéző túrákkal, koronázási szertartásbemutatóval, koncertekkel és színházi előadásokkal, kékfrankos borfesztivállal, lovagi játékokkal és a koronázási útvonalon végighaladó koronázási menettel. Népművészettel és kézművesmesterekkel telik meg augusztus 25-én és 26-án a város központja. A szlovák népi hagyományok, műalkotások, hazai termékek és gasztronómiai ínyencségek lesznek a főszereplői a minden évben megrendezésre kerülő Kézművesmesterek Napjai rendezvénynek. Az év végéig más számos sport és szabadidő, valamint kulturális programot kínálnak.

A Duna-menti római kori emlékeket dr. Karsai Árpád mutatta be, mint lapunkban már írtuk, a Római Birodalom egykori határainak, a dunai limes világörökségi helyszínné nyilvánítására Magyarország Szlovákiával, Ausztriával és Németországgal közösen nevezte be az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO), amelyről az UNESCO Világörökségi Bizottsága várhatóan 2019 nyarán hoz döntést. Ezzel kapcsolatban a szlovák területen lévő leendő világörökségi helyszíneket mutatta be.

A fotón Siposová és Kovács

Zoltán Kovács, a Szlovák Közlekedési Minisztérium Turisztikai főosztályának vezetője üdvözlő beszédében a két ország kiváló kapcsolatáról beszélt, és megköszönte Soňa Jelínkovának azt a kimagasló munkát, amit az elmúlt évek során tett. A MUISZ elnöke, dr. Erdei Bálint szintén a képviselet vezetőjének munkáját, szervezőképességét és a két szervezet jó kapcsolatát dicsérte.

A tombola után szlovák ételkülönlegességekkel és borokkal látták vendégül a megjelenteket, és a Dunai Duo TIP-TOP zenekar Duna-menti zenéket játszott.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk