hirdetés
hirdetés

Brassó visszafoglalja belvárosát a vendéglátóhelyektől

Európai uniós kísérleti projekt keretében rendezik újra a turisták körében népszerű erdélyi város, Brassó belvárosát, visszafoglalva a közterületet a vendéglátósoktól - jelentette be csütörtökön Allen Coliban polgármester.

hirdetés

Az elöljáró sajtótájékoztatón számolt be a kísérleti projektről. Mint Facebook-oldalán írta, ebben nyolc európai nagyváros vesz részt, Brassó mellett többek között Lisszabon, Nicosia, Belfast és Genova. Az uniós finanszírozású projekt célja úgy éleszteni újra az európai történelmi belvárosokat, hogy megőrizzék kulturális értékeiket, és a lehető legkevésbé avatkozzanak be a környezetbe, a helyiek életébe. A projekt részeként egy útmutatót is kidolgoztak a belvárosban teraszokat működtető vendéglátósok számára, hogy a közterület minél kisebb részét használhassák kereskedelmi tevékenységre.

Depositphotos
Depositphotos
 

"A brassóiak, a járókelők érdekeit kell első helyre helyeznünk" - indokolta az útmutató szükségességét Allen Coliban, utalva arra, hogy a sétálóövezetben egyre nagyobb a teraszok térfoglalása. Mint írta, a városvezetés több teret biztosítana kikapcsolódásra, sétára és pihenésre a helyieknek, ezért a Tanácstérre és a környező sétálóutcákra új köztéri padokat, utcai bútorzatot helyeznek ki. Az új pihenőhelyek előnyt élveznek a kereskedelmi egységekkel szemben, amelyek teraszai az útmutató szerint 55 százalékkal több helyet foglalnak el a közterületből, mint amennyit a polgármesteri hivatal engedélyezett számukra.

Ezért olyan asztalok, székek, napernyők használatát javasolják, melyek kisebb helyet foglalnak, tiltják a térelválasztók, a menüt tartó nagy méretű állványok használatát. A bútorzat színére is javaslatot tesznek, fekete vagy olívazöld lehet. A tavasztól érvényes új szabályokat pénteken a vendéglátósokkal is ismertetik, akiknek nem felhőtlen a viszonya a polgármesteri hivatallal, tavaly többen tiltakoztak, mivel a járvány időszakában megszokott gyakorlattal ellentétben novemberben be kellett zárniuk a teraszokat. Brassó megye Románia egyik leglátogatottabb régiója, 2021-ben Bukarestet is megelőzve második helyen végzett a turisták száma alapján összeállított országos rangsorban több mint egymillió vendéggel. Brassó városa és a hegyvidéki üdülők is sok látogatót vonzanak, a megyeszékhely látványosságát, a Fekete templomot ezrek keresik fel.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk