hirdetés
hirdetés

Csaknem annyi magyar nyaralt Horvátországban, mint 2019-ben

A nyári hónapok mellett a szeptember is kiugró adatokat hoz a magyar küldőpiacon, ezek alapján honfitársaink horvátországi vendégéjszakáinak száma idén meghaladja majd a 3 milliót.

hirdetés

Az eVisitor, amely a kereskedelmi és magánszálláshelyeken realizálódott vendégéjszakák számát mutatja  Horvátországban, valamint a tengeri chartereket számláló eCrew rendszer adatai szerint 2022. első nyolc hónapjában több mint 14 millió turista látogatott el Horvátországba, akik közel 87 millió vendégéjszakát töltöttek el. 2021. azonos időszakához képest a turisták száma 40 százalékkal, a vendégéjszakák száma 27 százalékkal nőtt. A külföldi turisták 76 millió, míg a belföldi turisták 10 millió vendégéjszakát realizáltak - közölte sajtótájékoztatón valamint közleményben a Horvát Idegenforgalmi Közösség.

A legtöbb vendégéjszakát az Isztrián (24,5 millió), Split-Dalmát megyében (16 millió) és Tengermellék-Hegyvidék megyében (15,5 millió) regisztrálták. A települések rangsorát illetően Rovinjban, Dubrovnikban és Porečben jegyezték fel a legtöbb vendégéjszakát. A küldőpiacok tekintetében az év eddigi szakaszában Németország (20 millió), Szlovénia (9 millió), Ausztria (6,5 millió) és Lengyelország (5,5 millió) adta a legtöbb vendégéjszakát.

A magyar turisták hagyományosan a legjelentősebb horvátországi turisták közé tartoznak – 2022. első nyolc hónapjában 530 ezer magyar (2021. első nyolc hónapjához viszonyítva 27 százalékos növekedés) több mint 2,7 millió vendégéjszakát (2021. első nyolc hónapjához viszonyítva 19 százalékos növekedés) töltött el Horvátországban. A magyarok kedvenc úti céljai idén Vir és Crikvenica voltak, melyekben több mint 100.000 vendégéjszakára maradtak a magyar vendégek. A TOP 10-es lista desztináció közül kiemelkednek az isztriai városok, úgy mint Rovinj, Medulin és Poreč; továbbá Rab szigete (Rab és Lopar), Vodice és Zadar. A magyarok által leglátogatottabb TOP 10-es desztinációk közül a legdélebbi horvát település Makarska volt. A magyarok 25 százaléka szervezetten, utazási irodákon keresztül látogatott el Horvátországba, míg 75 százalékuk egyénileg szervezte meg nyaralását - tájékoztatta a jelenlévőket Ivana Herceg, a képviselet igazgatója.

A horvát turizmus rekordévéhez (2019.) képest 2022. első nyolc hónapjában 8 százalékkal kevesebben érkeztek és 7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát realizáltak a magyar turisták, mint 2019. első nyolc hónapjában. A szeptemberi statisztikai adatok is a magyar küldőpiac mellett szólnak, ezek alapján várhatóan a magyar turisták összesített horvátországi vendégéjszakáinak száma idén meghaladja majd a 3 milliót.

A budapesti Hard Rock Hotelben megtartott pénteki sajtótájékoztató résztvevői megismerhették a Horvát Idegenforgalmi Közösség által az év során Magyarországon folytatott marketingkampány eredményeit; betekintést nyerhettek a magyar újságírók idei horvátországi tanulmányútjaiba és értesülhettek a képviselet jövőbeni tevékenységeiről, melyek közül kiemelkedik a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi/budapesti képviseletének 25 éves fennállásának megünneplése, melyre idén novemberben kerül sor.

Három újságíró is referált a horvátországi tanulmányútjáról, illetve egy videós bejátszással idézték meg az Aranytoll díj ünnepélyes átadását Splitből, ahol Szántó Zoltán, a Turizmus.com Magazin főszerkesztője, a Turizmus.com portál szerkesztője a magyar újságírók közül elsőként nyerte el a Grand Prix-díjat.

A képviselet igazgatója arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Horvátországban hamarosan bevezetik az eurót. Idén szeptember 5. óta a horvátországi árakat már mindkét pénznemben (euróban és kunában) is feltüntetik, míg a fizetés továbbra is csak kunában lehetséges. 2023. január 1-től az első két hétben még mindkét pénznemben lehet fizetni, míg január 15-től kizárólag az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz.
Horvátország jövőre szinte biztosan csatlakozik a schengeni övezethez, ami jelentősen megkönnyíti majd a Magyarország és Horvátország közötti utazást mind közúton, mind vasúton, mind pedig légi úton.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk