hirdetés
hirdetés

Családi pihenésre is invitál Ukrajna

Látogasd meg most Ukrajnát! – invitál a VisitUkrainetoday információs portál. Bár azt hihetnénk, hogy a háborúban a múzsák – meg a turizmus – hallgatnak, szó sincs erről - írja laptársunk, az mfor.hu.

hirdetés

Családi kirándulásokra(!), gasztrotúrákra,  történelmi és kulturális kirándulásokra, aktív, sportos programokra csábítanak, de külföldi utat is ajánlanak, például Angliába, ahol megtekinthetik honfitársaik azt az öt helyet, amely szorosan kapcsolódik az ukrán történelemhez.

Fotó: Visitukraine
Fotó: Visitukraine
 

Városnéző túrák a Visitukraine kínálatából

Ugyanakkor tényként szögezik le a weboldal szerkesztői, amit egyébként mindenki sejt, hogy ma más a gyönyörű városok utcáin sétálni, mint hajdanán. A programok inkább arról szólnak most, hogy megtapasztaljuk, miképpen képesek újra életre kelni a lerombolt települések, és miként lábalnak ki a borzalmakból. Ma felfedezni Ukrajnát annyi, mint a jelen történelmének szemtanúja lenni.

Vízum, útlevél és pénz kell

Nem árt alaposan áttanulmányozni, mire is kell figyelnünk a határátlépéskor, amelyhez külföldi  útlevél szükséges. A személyi igazolvány önmagában nem ad belépési jogot, kivéve Törökország és Grúzia esetében.

Ami a vízumokat illeti, indulás előtt mindenképpen érdemes tanulmányozni az ukrán külügyminisztérium honlapját, ahol ellenőrizhetjük, hogy a turista anyaországa és a szóban forgó desztináció között érvényes-e a vízummentesség. A határátlépéshez megfelelő pénzügyi biztosítékkal és látogatása céljának megerősítésével (szállodafoglalás, munkameghívás) is rendelkeznie kell, ez régi szokás errefelé, hasonlóan Oroszországhoz.

Ukrajnában hadiállapot van érvényben, a légi közlekedést felfüggesztették, ezért a külföldi állampolgároknak csak a szárazföldi be- és kiutazása engedélyezett. A lengyel, szlovák, magyar, román és moldovai határon lévő ellenőrző pontok nyitottak és biztonságosak. Az Oroszországgal, Fehéroroszországgal és Dnyeszteren túli ellenőrzőpontok zárva vannak. Az ukrán külügyminisztérium nyomatékosan javasolja, hogy állampolgáraik tartózkodjanak Szerbia déli régióinak látogatásától és kerüljék a tömeges gyülekezési helyeket.

A légiriadót appon meg a Google-on figyeljék

Ne feledje, hogy az ország egyes részein harcok dúlnak, - figyelmeztetnek a honlap szerkesztői, némiképp fölöslegesen – „szinte egész Ukrajna rakétatűz alatt áll”. Ne hagyjuk tehát figyelmen kívül a biztonsági szabályokat. Menjünk az ország viszonylag biztonságos városaiba, mint Lviv, Ternopil, Ivano-Frankivszk, Ungvár, Csernyivci – ajánlják. Kijevbe lassan visszatér a normális élet, de időnként rakétatámadások előfordulhatnak. Ezek legtöbbjét a légvédelem lövi ki, de légiriadó esetén erősen ajánlott a magatartási szabályok betartása.
A nyomonkövetéshez javasolják az Air Alert App vagy az online térképek használatát, az ország egész területén. Fontos figyelni a Google aktuális értesítéseire is – a szolgáltatás automatikusan riasztásokat küld, ha veszély fenyegeti azt a területet, ahol éppen a turista tartózkodik. A légi riadó kezdetekor meg kell keresni a közeli óvóhelyet.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

Működik az Uber, az Airbnb meg a Booking.com

Jelenleg Ukrajnában a legbiztonságosabb közlekedés a vasút. A jegyek megvásárolhatók az Ukrzaliznicja honlapján. Újra indították a buszközlekedést is. Ha autóval érkezik valaki, a biztosítás mellett legyen zöldkártyája is.

Ukrajnában üzemanyaghiány van, ezért jobb, ha az országba való belépés előtt teljesen feltankolunk. Az üzemanyag elérhetősége egy speciális szolgáltatáson követhető nyomon. Ami a taxikat illeti, az Uber és az Uklon a legtöbb városban működik.

A szállodák és a legnépszerűbb szállásfoglalási oldalak, mint a Booking.com vagy az Airbnb továbbra is működnek Ukrajnában.

Elek Lenke

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk