Egy milliárd euróra emelték a turisztikai vállalkozások hitelkeretét Ausztriában

Ahogyan a világban mindenütt Ausztriában is most a helyzet percről-percre változik. Az egészségügy mellett a turizmus is hatalmas kihívások elött- és alatt áll. Mivel Ausztriához a hazai turisztikai ágazat is ezer szállal kapcsolódik, a GD Consulting igyekszik egy helyen összegyűjtve, folyamatosan közzéteni a releváns ágazati információkat.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

  • Március 28. (szombat)

    • Első biztató jel a koronavírus elleni küzdelemben. Ausztriában ma először maradt 10% alatt az újonnan regisztrált betegek aránya az összeshez képest. Az adat mutatja, hogy a március közepén meghozott járványügyi intézkedések hatásosak.
    • Rendkívül keresett az egyéni vállalkozásoknak nyújtandó vissza nem térítendő támogatás Ausztriában. Ahogy arról tegnap ITT beszálomtunk péntek 17 órától lehetett igényelni a gazdasági kamara (WKO) honlapján. A weblap az első fél órában túlterheltség miatt összeomlott, majd pár óra leforgása máris tízezer feletti kérvény érkezett. Az online űrlapsablon pár perc alatt kitölthető, most hétvégén is nagy erőkkel zajlik az elbírálás, így a folyósítás a hét első napjaiban megtörténhet - ígérte a WKO. Ma délig 35 ezer kérelem érkezett be, ezek 81 százalékát feldolgozták, s utalásra átadaták így vélhetőleg hétfő, kedd magasságban a számlákon lesz a gyorssegély. Az ellenzék eddig a lassú reagálással, s az elhúzódó kifizetések miatt vádolta a kormányt.
    • A tiroli Ennemoser Consulting 4 milliárd eurós kieséssel számol Tirol tartományban az idei turisztikai szezonban. A tavalyi bázishoz képest közel 15 millió vendégéjszaka kieséssel számolnak. Részletek ITT. Mindeközben a munkaügyi kamara (AK) aggasztónak tartja, hogy a szállodák, éttermek a válság hatására önhatalmúlag kényszerítik ki a szerződések felmondását a munkavállalókkal, s egyik napról a másikra utcára teszik őket. A karantén miatt nem lehet elhagyni a tartományt, így sokan, köztük magyarok is, nagy számban maradnak ellátatlanul és jövedelem nélkül. Részletek ITT.

    Március 27. (péntek)

    • Ma (03.27) délután 17 órától az Ausztriában bejegyzett egyéni vállalkozók vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. Támogatásra jogosultak, akik folyó pénzügyi kötelezettségeiket nem tudják teljesíteni, vagy a járványügyi hatósági intézkedés keretében vállalkozásuk ellehetetlenült, illetve a korábbi év azonos időszakához képest legalább 50 százalékos bevételkiesést szenvedtek el. A támogatás ezer euró, amely a későbbiekben havi kétezer euróra nőhet, s három hónapon keresztül vehető igénybe. Az állam nevében a támogatás folyósítást lebonyolító gazdasági kamaránál (WKO) gyors elbírálást ígérnek, a kérvényeket online is be lehet nyújtani ITT. További információk az osztrák gazdasági mentőcsomagról, magyar nyelven egy helyen összegyűjtve ITT.

    • A szövetségi kormány mára ígérte, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján megpróbálnak előrejelzést adni, hogy milyen intézkedések várhatóak a járványügyi korlátások esetében. Ettől azonban időközben elálltak, további adatelemzéseket végeznek. Az egészségügyi minszter húsvét utánra, április közepe és május közepe között várja a járvány ausztriai tetőzését. Első modellszámítások és elemzések ITT.

    • A  turisztikai iparágban tevékenykedő vállalkozások stabiltásának megőrzése érdekében az osztrák kormány a gazdasági kamarával (WKO) és az Osztrák Turizmusbankkal együttműködve 100 millió eurós kezességvállalási garanciakeret biztosításáról hozott 2020. március 6-án döntést. A 3 éves futamidővel nyújtott áthidaló hitelekhez a garancia március 11. (szerda) 15 órától igényelhető a turizmusbanktól. Az intézkedés értelmében a vállakozások likviditási nehézségeik elkerülése érdekében áthidaló pénzügyi források megszerzéséhez kezességvállalást kapnak a turizmsbanktól, illetve az állam az ezzel járó adminisztrációs terheket átvállalja. Az áthidaló kölcsönt kis- és közepés vállalkozások igényelhetik, akik a turizmus, szabadidő-gazdaság területén dolgoznak: úgymint éttermek, utazási irodák és szállásadók. Nagy nemzetközi láncok és vállalatok nem jogosultak a támogatásra. Feltétel, hogy a vállalkozás forgalma minium 15%-os elmaradást mutasson a tavalyi bázishoz. A koronavírussal való közvetlen összefüggést nem kell bizonyítani. A garancia 10.000 és 500.000 euró közötti hitelre kérvényezhető. Ezzel az intézkedéssel biztosítják, hogy az bevételek elmaradása, kiesése ellenére a pénzügyi kötelezettségeiket teljesíteni tudják az érintett vállalkozások. A hitelkeret közel egy hét alatt kimerült, ezért március 27-én döntöttek arról, hogy a garanciavállalás keretét 1 milliárd euróra megemelik. Igénylés továbbra is a turizmusbankon keresztül ITT. 

    Március 26. (csütörtök)

    • Bécs turisztikai hivatala legfrissebb hírlevelében beszámol arról, hogy Bécsben a szállodák kétharamada (365/232 - 03.25-ei állapot) mára teljesen leállt, üzemszünetet tartanak.. A turisztikai hivatal összefogja a szolgáltatók szolidaritás kezdeményezéseit, s promótálja azokat csatornáin. A LongDistanceLove aktivitás keretében 17 országban továbbra is ellátják a helyi médiát inspiráló információkkal, ezzel biztosítva a brandépítés folyamatosságát. Az Instagramon meghirdették a #ViennaFromMyWindow kampányukat, amely humoros formában közvetíti a városi életörömöket a nagyvilágba. Mivel Bécs sok filmben és könyvben szerepel, összegyűjtötték a kulturális  élevezetek otthoni fogyasztásra és inspirálódásra. A Wien Tourismus szakmai oldalán folyamatosan informál a gazdaságsegítő intézkedésekről, lehetőségekről ITT.
    • Bécs polgármestere a 65 év feletti bécsi polgárokat levélben tájékoztatta az idősek számára igénybe vehető 50 eurós taxicsekkről. A Kempinski hotel egy éjjelre ingyen szállást kínál a „hétköznapi hősöknek”, akik életben tartják a létfontosságú infrastruktúra működését. A Bécs központjában, a Grabenen található 17. századi pestis emlékmű (Pestsäule) körül egyre többen gyertyákat és gyásziratokat helyeznek el.
    • Osztrák gazdaságkutató intézetek (IHS, Wifo) előrejelzése szerint az osztrák GDP legalább 2 százalékos csökkenésével kell számolni a válság miatt.
    • A tiroli ügyészség fertőző betegséggel való gondatlan veszélyeztetés ügyében nyomoz a koronavírus kapcsán. A gyanú szerint a tiroli Ischgl településen az egyik vendéglátóipari egység egyik dolgozójának már február végén pozitív lett a koronavírus tesztje, a helyi hatóságok azonban késlekedtek az intézkedések meghozatala során. Az egyik osztrák fogyasztóvédelmi szövetség vezetője feljelentést is tett, ami a tiroli kormányzó, Günther Platter ellen is irányul, sérelmezve, hogy gazdasági érdekből a tiroli kormányzat késlekedett a sípályák és hotelek lezárásával. A feljelentés szerint a hatóságoknak legkésőbb március 5-én tisztában kellett lenniük a helyzet komolyságával.

    • A banki szolgáltatások terén Ausztriában mától 25-ről 50 euróra emelték azt az összeghatárt, amelyet bankkártya-használat során a PIN-kód beadása nélkül is teljesíthető. E járványügyi intézkedés az online pénztárgépek használata során jelentkező fertőzés-terjedés veszélyét kívánja csökkenteni.
    • A szövetségi kormány döntése alapján a csökkentett munkaidő keretében foglalkoztatottak a maradék munkaidejükben egyéb kereső foglalkozást, másodállást is vállalhatnak. Így próbálják a hiányszakma-területek, elsősorban a mezőgazdasági idénymunka felé terelni a potenciális munkaerőt. A részmunkaidőről írt korábbi tájékoztatást lásd a 03.25-ei napi riportban alább.
    • Ma reggel 8 órakor a szövetségi egészségügyi minisztérium Ausztria területén 5888 koronavírusos megbetegedésről tájékoztatott. Összesen 36 ezer tesztet végeztek. A megbetegedések számának üteme csökkenést mutat, múlt hét elején még 30%os volt a növekedés üteme a jelenlegi 14%os értékhez képest. Cél 10% alá vinni a rátát. A szövetségi kormány pénteken (03.27) értékeli a helyzetet, hogy a múlt hétfőn bevezetett korlátozások miként hatnak, s ez alapján fognak további intézkedéseket hozni.


    Március 25. (szerda)

    • Az osztrák utaztatási szakma egyhangúan követeli a döntéshozóktól, hogy tegyék lehetővé az utazási szerződést szabályozó rendeletek módosítását, hogy útlemondások esetén -Benelux mintára- utalványt adhassanak az ügyfeleknek, amelyet későbbi foglaláskor használhatnak fel. Követelik továbbá, hogy az elmaradt jutalékukat kártérítés formájában egy állami mentőcsomag keretében megkaphassák. Ezzel némileg enyhíthető lenne az a hatalmas nyomás, amely kiélezett likviditási helyzetbe hozza az irodákat. Az ÖRV, a WKO utazási irodai kollégiuma és az ÖVT kéz a kézben a kezdeményezés mellett. Aláírásgyűjtési akciókról további infó és részletek ITT. Az ÖVT közleménye szerint a mai napig 460-an csatlakoztak a petícióhoz, az aláírásokat a hónap végéig gyűjtik. Német mintára az ausztriai utazási irodák is sokkoló videót terveznek készíteni, amely bemutatja az ágazat nehézségit a döntéshozóknak. Részletek és a sokkoló kisfilm megnézhető ITT.
    • Az osztrák kormány a koronavírus időszakában az élelmiszeripari üzletláncok (Spar, Rewe csoport, Hofer) munkatársai számára adómentes jövedelmet biztosít. A kancellár szerint „az állam nem profitálhat azoknak a munkavállalóknak a munkájából, akik segítenek a rendszert fenntartani.“ Az adómentesség következtében keletkező többletjövedelem az érintett munkavállalók számára egyfajta 15. havi bérként értelmezhető (Ausztriában 13. és 14 havi bért is kapnak a munkavállalók).
    • Jelenleg 35 millió euró áll rendelkezésre a bécsi gazdaság megsegítésére. A távmunkához igénybe vehető összegen kívül 20 millió euró azonnali támogatás hívható le a gazdasági kamarától (WKO), amely a várossal együttműködve krízishelyzetekre lett elkülönítve. A járványügyi intézkedések hatására Bécsben is a legtöbben otthonról végzik munkájukat. A bécsi kis- és középvállalatok jogosultak úgynevezett home office támogatásra. Igénybe lehet venni a távmunkához szükséges hardver és szoftver beszerzésére, az IT-infrastruktúra bővítésére és tanácsadásra is. A főváros a projektek 75 százalékát állja, a maximálisan kiutalható összeg pedig vállalkozásonként 10.000 euró, melyet 2020. március 1-ig visszamenőleg lehet igényelni a Wirtschaftsagentur honlapján ITT.
    • Gazdasági mentőcsomagok: a március 15-én az osztrák nemzetgyűlés által elfogadott 4 milliárd eurós (COVID-19) első törvénycsomag kiegészítéseként március 21-én fogadta el a nemzetgyűlés az mindösszesen 38 milliárd euró értékű mentőcsomagot is, amelynek törvényszövege ITT található. Az összesen 38 milliárd eurós (13 ezer milliárd forint!) segélycsomag biztosítja a gazdaság stabilitását, újraindítását, amely a második világháború óta a legnagyobb volumenű költségvetési segély-program. Célja, hogy életbe tartsák a gazdaságot és megelőzzék a tömeges munkanélküliséget. A gazdaságmentő csomag része egy 15 milliárd eurós gyorssegély a leginkább érintett szektoroknak. 10 milliárd euró a közterhek és adók átütemezésének/kiváltásának fedezetét biztosítja, míg 9 milliárd euró hitelekhez nyújt garanciát a likviditás megőrzése érdekében. (4+15+10+9=38 Mrd. euró). A szövetségi kormány hangsúlyozza, hogy a keret felülről nyitott, „kerül, amibe kerül.” A végrehajtó rendeletek kidolgozás sok esetben még folyamatban, várhatóan a napokban megjelennek.
    • A turisztikai szektoroknak nyújtott gyorshitelekről korábban beszámoltunk ITT, ezek március 11-tól már igényelhetőek is, egy hét alatt ki is merült a 100 millió eurós keret, mivel felülről ez is nyitott, folytatják. A cégeknél az alkalmazottak esetében szintén lehetséges már a rövidített munkaidő alkalmazása, s az ehhez kötött állami támogatási konstrukció, amely keretében a munkavállalók munkaidejét 10-90% mértékben lehet csökkenteni, ugyanakkor a bérüket megtarthatják, mert az állam a munkáltató felé átvállalja a csökkentett munkaidőn felüli bért és annak TB-n kívüli közterheit március, április és május hónapokra. Szükség esetén ez három hónappal meghosszabbítható. A munkaügyi hivatalnál kell a támogatást a munkáltatóknak igényelni. További infók, kisfilm, részletek és nyomtatványok ITT.  Célja, hogy a munkáltatók ne küldjék el a dolgozókat.
    • Ma reggel 8 órakor átlépte az 5200-et az Ausztriában koronavírus fertőzéssel nyilvántartott betegek száma. A betegekből eddig 214 szorult kórházi kezelésre, belőlük 23 fő intenzív ellátásban részesül a szövetségi egészségügyi minisztérium adatbázisa alapján.
  • Március 24. (kedd)

    • Ma este 18 órakor átlépte az 5000-et az Ausztriában koronavírus fertőzéssel nyilvántartott betegek száma. A betegekből eddig 209 szorult kórházi kezelésre, belőlük 23 fő intenzív ellátásban részesül a szövetségi egészségügyi minisztérium adatbázisa alapján.
    • A szövetségi kormány pénteken (03.27) értékeli a helyzetet, hogy a múlt hétfőn bevezetett korlátozások miként hatnak, s ez alapján fognak további intézkedéseket hozni - jelentette be a kancellár 11:15-kor tartott tájékozatóján. Elhangzott: a gazdaságmentő támogatások jövő héttől hívhatók le.
    • Ausztria egész területén 03.17.-től, előreláthatólag április 13-ig kijárási korlátozás van életben. Bankok, patikák, benzinkutak és élelmiszerboltok kivételével valamennyi kiskereskedelmi egység zárva tart. Hétfőtől (03.23.) a még nyitva tartó boltoknak, üzleteknek legkésőbb este 7kor be kell zárniuk.
    • Ausztriában a helyközi közlekedésben a járatok főszabályképpen hétvégi üzletmenetben dolgoznak. Az osztrák államvasút (ÖBB) hétfőtől (03.23.) vasárnapi menetidőre áll át, a csúcsidőkben viszont több járatot indítanak. A bécsi tömegközlekedés hétfőtől péntekig szombati menetrend szerint közlekedik, a hétvégén pedig vasárnapi menetrend szerint. Linzben és Grazban ritkítják a tömegközlekedési járatokat.
    • Március 24-től, előreláthatólag május 1-ig a Wizz Air is leállította Bécsből induló járatait. A Ryanair előreláthatólag május végig a földön marad.
    • A lakosság csak rendkívüli munkavégzés, bevásárlás, idős hozzátartozó ellátása okán hagyhatja el otthonát. Munkavégzésre a halaszthatatlan helyzeteket leszámítva home office javasolt. A kijárási korlátozás megszegőinek akár 3600 eurós közigazgatási bírságot kell fizetni. Fontos, hogy közterületen 1 méteres távolságot kell tartani a körülöttünk lévőtől, maximum 4 fő mozoghat együtt, akik egy háztartásban élnek. Játszótereket múlt hét óta lezárták. A COVID-19 járványügyi intézkedések következtében elnéptelenedő bécsi közterületekről készült videót ITT tekintheti meg.
    • Karantén alatt álló ausztriai települések listája, továbbá egyéb COVID-19 információk egy helyen a szövetségi egészségügyi minisztérium gyűjtőportálján, kerületekre és járásokra lebontott információkkal ITT.
    • A gazdasági kamara (WKO) egy folyamatosan aktualizált "openhotels" adatbázisában mutatja, hogy Ausztria területén mely hotelek vannak még nyitva, amelyek az alapellátásban dolgozó személyzet elszállásolására is igénybe vehetőek.. A lista ITT érthető el, ahol a kereséseket régiókra és a hotelek típusára vonatkozóan lehet szűkíteni. Március 24-én 11 órakor 451 regisztrált szálloda szerepelt a listán. Az osztrák nemzeti turisztikai marketingszervezet, az Österreich Werbung aktuális helyzetjelentései ITT követhetőek.
    • A mai naptól (03.24.) Csehország az ingázó munkaerő előtt is lezárja határait mind Ausztria, mind Németország felé. Ausztriába becslések szerint 12.000, Németországba 37.000 ember ingázik napi szinten.
    • A múlt hét hétfő (03.16.) óta életbe lépő rendkívüli intézkedések bevezetése óta, egy hét alatt 115.600 fővel nőtt a munkanélküliek száma Ausztriában. Az orsztrák munkaügyi hivatal (AMS) adatai szerint 41 ezer új munkanélküli a vendéglátásban és a szállodaiparban, 14 ezer az építőiparban és 11 ezer az egyéb szolgáltatások területén állt alkalmazásban. Február végén 400 ezer munkanélkülit tartottak számon Ausztriában.
     

     Március 23. (hétfő)

    • Az osztrák légitársaság (AUA) üzemszünetét további három héttel, előreláthatólag április 19-ig meghosszabbítja. A korábban megváltott jegyek költség nélkül átfoglalhatóak.
    • A bécsi Hotel Intercontinental szálloda tulajdonosa felajánlotta az 530 szobás, mintegy 1000 ággyal rendelkező szállodát a járványügyi eljárásokhoz, a kórházi infrastruktúra tehermentesítése érdekében.
    • Az osztrák utaztatási szakma egyhangúan követeli a döntéshozóktól, hogy tegyék lehetővé az utazási szerződést szabályozó rendeletek módosítását, hogy útlemondások esetén -Benelux mintára- utalványt adhassanak az ügyfeleknek, amelyet későbbi foglaláskor használhatnak fel. Követelik továbbá, hogy az elmaradt jutalékukat kártérítés formájában egy állami mentőcsomag keretében megkaphassák. Ezzel némileg enyhíthető lenne az a hatalmas nyomás, amely kiélezett likviditási helyzetbe hozza az irodákat. Az ÖRV, a WKO utazási irodai kollégiuma és az ÖVT kéz a kézben a kezdeményezés mellett. Aláírásgyűjtési akciókról további infó és részletek ITT.
     

    Március 22. (vasárnap)

    • Ausztria egész területén 03.17.-től, előreláthatólag április 13-ig kijárási korlátozás van életben. Bankok, patikák, benzinkutak és élelmiszerboltok kivételével valamennyi kiskereskedelmi egység zárva tart. A lakosság csak rendkívüli munkavégzés, bevásárlás, idős hozzátartozó ellátása okán hagyhatja el otthonát. Az előírás megszegőinek akár 3600 eurós közigazgatási bírságot kell fizetni. Fontos, hogy közterületen 1 méteres távolságot kell tartani a körülöttünk lévőtől, maximum 4 fő mozoghat együtt, akik egy háztartásban élnek. A COVID-19 járványügyi intézkedések következtében elnéptelenedő bécsi közterületekről készült videót ITT tekintheti meg.
    • Karantén intézkedések (hatósági és otthoni karantén). Március 14-től Karintia tartományban Heiligenblut karantén 03.29-ig. Március 17-től Vorarlberg tartományban Schröcken, Warth, Klösterle és Lech településeken karantén előreláthatólag 04.02-ig, továbbá március 22-től Nenzing település két településrészét (Nenzing-Dorf és Beschling) április 3-ig karantén alá helyezték. Március 18-tól karantén van érvényben Salzburg tartományban Gastainertal, Grossarltal és Flachau településeken 04.03-ig. Március 18-tól Tirol tartomány teljes területe karantén alatt, izoláció 04.13-ig. A szövetségi kormány 14 napos önkéntes otthoni karantént kér azoktól, akik a hatósági karantén alá vont településeken tartózkodtak, és azokat a lezárás előtt már elhagyták, illetve a március 20-tól külföldről berepülő személyektől – állampolgárságtól függetlenül.
    • Karantén alatt álló ausztriai települések listája és egyéb COVID-19 információk egy helyen ITT. A szövetségi egészségügyi minisztérium COVID-19 gyűjtőportálja, kerületekre és járásokra lebontott információkkal ITT.
    • Bécs város a gazdasági kamarával (WKOÖ összefogásban 20 millió eurós kríziskeretet különített el a bajba jutott vállalkozások megsegítésére. A bécsi vállalkozók támogatott likviditási hiteleket és vissza nem térítendő támogatásokat egyaránt igényelhetnek, közterheiket csökkenthetik, átütemezhetik annak érdekébe, hogy megmeneküljenek a csődtől.. A folyamatosan aktualizált lista a támogatási konstrukciókról megtalálható ITT.

    Március 21. (szombat)

    • Bécs város közel 300 ezer 65 év feletti lakosnak biztosít fejenként 50 euró értékben taxi utalványt, hogy a halaszthatatlan ügyintézéseiket megoldhassák, illetve a környező zöld területekre egészségügyi sétára indulhassanak. Az intézkedés egyszerre szolgálja az idősek közérzetének javítását, másrészt a taxis szektor számára pótlólagos megrendelést. Az idősek napi bevásárlását a város és önkéntesek együtt segítik, hogy emiatt ne kelljen a veszélyeztetett korcsoportba tartózóknak otthonukat elhagyni. A bécsi szállodákban a hazájukba hazatérni nem tudó külföldi egészségügyi dolgozóknak elszállásolást és ellátást biztosítanak, ezzel enyhítve a szállodaiparban jelentkező hatalmas forgalomkiesést.
    • A szövetségi kormány a hét végén elemzi a COVID-megbetegedésekkel kapcsolatos számokat, és dönt esetleges újabb szigorító intézkedésekről. A cél a megbetegedések számának emelkedését a jelenlegi napi 30%-ról  lehetőleg jóval 20% alá csökkenteni, az egészségügyi ellátórendszer túlterheltségének enyhítése érdekében. A krízis bizonyára több hónapig elhúzódik, nyilatkozta az osztrák egészségügyi miniszter.
    • Március 23-tól kevesebb személyszállító vonat közlekedik Ausztriában: a vonatok hétköznap is a vasárnapra érvényes menetrend szerint közlekednek. Jelenleg a Münchenből induló és Ausztrián keresztül közlekedő railjetekkel el lehet Magyarországot érni, de a határokon való ellenőrzés miatt, tapasztalat szerint a menetidő 20-40 perccel hosszabb a menetrendben megadottnál. Az ÖBB interaktív térképe a korlátozásokról, járatkiesésekről ITT található. Alapos tájékozódás szükséges indulás előtt! A nemzetközi áruforgalom azonban akadálytalan.
    • A GYSEV Zrt. vonalhálózatán Szentgotthárd és az ausztriai Fehring ill. Jennersdorf között az ÖBB felfüggesztette a személyszállító vonatok közlekedését. Sopron állomáson az Ausztriából belépő vonatok esetében folyamatos ellenőrzést tart a rendőrség. Az osztrák hatóságok az Ausztriába belépő vonatok fedélzetén március 20-a 0:00 órától egészségügyi testhőmérséklet-mérést végezhetnek. Március 23-tól, a vasárnapi menetrend életbe lépését követően Sopron térségében továbbra is folyamatos lesz a nemzetközi személyszállító vonatok közlekedése.
    • Pénteken (03.20) már 100 ezer munkanélküli segélykérelmet regisztrált 4 nap alatt az osztrák munkaügyi hivatal (AMS). Az érintettek közel 40%-a a turizmushoz kötődő területekről került ki.

    Március 20. (péntek)

    • Gyakorlatilag egy hét alatt kimerült az a 100 millió eurós keret, amely a turisztikai vállalkozások hiteleihez nyújtott az osztrák állam. Pár nap alatt közel 3200-an töltötték le a turizmusbank honlapjáról a formanyomtatványt, és több mint 2500-an adták be kérelmüket a hitelgaranciához. Az osztrák turisztikai szektornak nyújtott áthidaló kölcsönökről írt korábbi összefoglalónkat ITT olvashatja.
    • Az osztrák utaztatási szakma egyhangúan követeli a döntéshozóktól, hogy tegyék lehetővé az utazási szerződést szabályozó rendeletek módosítását, hogy útlemondások esetén -Benelux mintára- utalványt adhassanak az ügyfeleknek, amelyet későbbi foglaláskor használhatnak fel. Ezzel némileg enyhíthető lenne az a hatalmas nyomás, amely kiélezett likviditási helyzetbe hozza az irodákat. Az ÖRV, a WKO utazási irodai kollégiuma és az ÖVT kéz a kézben a kezdeményezés mellett.
    • Az osztrák munkaügyi hivatalhoz (AMS) 3 nap alatt 74.000 kérelem érkezett munkanélküli segély folyósítása érdekében. Ennek mintegy 60%-a, összesen 29 ezer kérelmet a turizmushoz köthető szektorból nyújtották be.
    • Ausztriában a rendkívüli intézkedések hatályát április 3-ról április 13-ra módosítják - jelentette be az osztrák kancellár ma (03.20.) 11 órakor. A beszámoló szerint Ausztriában már érződik a járványügyi intézkedések pozitív hatása: a tagnapi 30% utána ma 20%-os növekedést mutatott a megbetegedések számának növekedése, cél a 10%-alá kerülés. Fontos, hogy továbbra is konzekvensen be kell tartani a szabályokat. Az eredményekhez hozzájárul, hogy az osztrák lakosság nagyon fegyelmezetten követi a szabályok betartását.
    • Ausztria és Magyarország körül a határok egyre nehezebben átjárhatóak, szinte lezárultak. Ausztria szomszédjai közül egyedül Csehország és Szlovákia felől nincs Ausztriába beutazási korlátozás, az összes többi országból, csak az léphet Ausztriába aki rendelkezik 4 napnál nem régebbi megfelelő idegen nyelvű (SARS-Co V-2 vírusra vonatkozóan negatív eredményt mutató) orvosi igazolással. Ez alól kivételt képeznek 1.: azok az osztrák állampolgárok, illetve az Ausztriában állandó, vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezők, akik önként vállalják a 14 napos otthoni karantént és erről nyilatkozatot írnak alá. 2.: Az Ausztrián keresztül történő, megállás nélküli átutazás engedélyezett, amennyiben a kiutazás biztosított. 3.: A fenti rendelet az áruforgalomra nem vonatkozik, de az orvosi vizsgálatot végző személyekre igen.
    • Hazánkhoz hasonlóan Bécsben is sok koncertet tesznek közzé online. A Bécsi Operaház naponta sugároz archív opera- és balettelőadásokat, melyek 17 vagy 19 órakor kezdődnek és ingyenesen megtekinthetőek a honlapon. A híres Fidelio opera, melynek tervezett premierje március 20-án lett volna, a szigorú intézkedések miatt szintén elmarad, azonban az Operaház ma (03.20.) este 19 órakor közvetíti a korábban felvett előadást. A darab azért is különleges, mert a kiemelkedő tehetségű hollywoodi színész, Christoph Waltz rendezte.
    • Bár a bécsi könyvtárak is mind bezártak, rengeteg anyag online is hozzáférhető, elegendő hozzá egy érvényes olvasójegy. A „Virtuális Könyvtárban” hatvanezer médium van, és a hagyományos könyveken kívül e-könyvek, újságok, hangoskönyvek is megtalálhatóak, melyek tabletre, telefonra, vagy e-book olvasóra tölthetők le.

    • Tirolban gyakorlatilag kijárási tilalom van életben. Vorarlbergben is magas a betegek száma. Tirolban két kedvelt síterep, Sölden és Christoph am Arlberg, míg Vorarlberg tartományban Lech, Klösterle, Warth és Schröcken került karantén alá. Szerda (03.18.) délután Salzburg tartományban a Flachaut, valamint Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein, Großarl és Hüttschlag településeket is lezárták. Tirol tartományt emellett utazásra nem javasolt térséggé nyilvánították; így azoknak, akik az elmúlt két hétben ott jártak, két hetet karanténban kell tölteniük.

    Március 19. (csütörtök)

    • Az osztrák légitársaság (AUA) valamennyi menetrendszerei járata csütörtöktől földön maradt. Csak az osztrák állampolgárok hazahozatalát szolgáló különjáratok repülnek. Az AUA vezérigazgatójának videóközleménye elérhető ITT. A nem "fertőző országokból" érkező járatok fogadása a schwechati nemzetközi repülőtér 3 Terminálján történik. Aktuális repülőtéri információk ITT.
    • Az osztrák államvasút (ÖBB) honlapján már a nemzetközi járatok leállítását kommunikálja, ugyanakkor még üzemel a vonatközlekedés Magyarország irányába. Hazánkba azonban csak magyar állampolgárok utazhatnak be. A GYESEV vonatjáratai továbbra is járnak (Deutschkreuz-Sopron-Bécs), március 23-tól vasárnapi menetrendre állnak át. A vasúti teherforgalom továbbra is zavartalanul működik. A helyzet folyamatosan változik, fokozott óvatosság és alapos tájékozódás indokolt.
    • Ausztriában a turizmus gyakorlatilag leállt: minimális életjelet is alig mutat már. A Wien Tourismus tájékoztatása szerint 170 fővárosi szálloda csütörtök délutánig bezárt, s óránként többek követik példájukat. 
    • Az osztrák szállodaszövetség (ÖHT) üdvözli a kormány által bejelentett 38 milliárd eurós gazdaságmentő-csomag gyorsaságát és irányát. Bíznak a tömeges munkanélküliség elkerülésében.

    • Az osztrák utazási irodák szövetsége (ÖRV) üdvözli az eddigi kormányzati intézkedéseket, ugyanakkor követeli, hogy azonnali hatállyal tegyék lehetővé, hogy a lemondott utakat után járó pénzt ne kelljen azonnal visszafizetni, hanem későbbi időpontra átütemezhető legyen. 
    • Az egészségügyi miniszter rendelete alapján ma déltől az ausztriai gyógyközpontok és a fürdők is bezárnak, jóllehet nagy részük már eddig is zárva tartott, illetve csak korlátozottan üzemelt.

    •  A legtöbb osztrák élelmiszerlánc (Spar, Billa, Hofer,) üvegfallal látják el a kasszákat, hogy ezzel is védjék alkalmazottaikat és a vásárlókat a cseppfertőzés elől. Az élelmiszerláncok munkaerőhiánnyal küzdenek, a kereskedelmi szakmunkások is besegítenek már. Az időszakosan bezárt Kika és Leiner cégek 400 alkalmazottját átirányítják a munkaerőhiánnyal küzdő élelmiszerláncokhoz.
    • Az akut munkaerőhiány és munkanélküliség kezelésére a legnagyobb álláskereső portálok összefogásával egy új, ingyenes szolgáltatást (sofort.jobs.at) indítottak, ahol instant munkakörökre keresnek jelentkezőket. Az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) két nap alatt 49.000 kérelmet kapott munkanélküli segély folyósításához.
    • A home office üzemmód miatt nő a kereslet az irodai eszközök iránt (nyomtató, monitor, notebook), amelyek beszerzésére támogatás vehető igénybe.
    • Magyar-osztrák határátkelők - helyzetkép: 2020.03.17. (kedd) 0:00 órától a határátkelőkön a személyforgalomban korlátozás lépett életbe, Magyarország területére csak magyar állampolgárok, vagy magyarországi álladó lakhellyel rendelkezők léphetnek be. Az áruforgalom a korlátozás alól kivételt képez. A Nickelsdorf/Hegyeshalom átkelőt a Magyarország területére bebocsájtás nem kapó, így folyamatosan feltorlódó utazók miatt továbbra is nehéz megközelíteni.  
  • Március 18. (szerda)

    • Az osztrák kormány emelte a tétet. A vasárnap elfogadott 4 milliárd eurós mentőcsomaghoz további hatalmas összeg mozgósításáról döntött mai ülésén az osztrák kormány. Így összesen egy 38 milliárd eurós (13 ezer milliárd forint!) segélycsomag biztosítja a gazdaság stabilitását, újraindítását,  amely a második világháború óta a legnagyobb volumenű költségvetési segély-program. Célja, hogy életbe tartsák a gazdaságot és megelőzzék a tömeges munkanélküliséget. A gazdaságmentő csomag része egy 15 milliárd eurós gyorssegély a leginkább érintett szektoroknak. 10 milliárd euró a közterhek és adók átütemezésének/kiváltásának fedezetét biztosítja, míg 9 milliárd euró hitelekhez nyújt garanciát a likviditás megőrzése érdekében. (4+15+10+9=38 Mrd. euró) Konkrét részletekre lebontott intézkedéseket jövő hét elejére ígérték.
    • A bécsi turisztikai hivatal, a Wien Tourismus összegyűjtötte, hogy virtuális formában miként látogathatóak meg a város turisztikai attrakciói. Koncerttermek, múzeumok, kiállítások többsége online elérhető, akárcsak a schönbrunni állatkert. Linkgyűjtemény a virtuális elérhetőségekről a Wien Tourismus honlapján ITT.
    • Ausztria és Magyarország körül a határok egyre nehezebben átjárhatóak, illetve lezárultak. A folyamatosan változó hatósági intézkedések miatt nem tanácsolt az utazás, mert a határokon való átjutásra és az úti cél elérésére nincs garancia. Általános tanácsként javasolható, hogy senki ne induljon útnak. 
    • Ausztria egész területén hétfőtől (03.17.) kijárási korlátozás van életben. Bankok, patikák, benzinkutak és élelmiszerboltok kivételével valamennyi kiskereskedelmi egység zárva tart. A lakosság csak rendkívüli munkavégzés, bevásárlás, idős hozzátartozó ellátása okán hagyhatja el otthonát. Az előírás megszegőinek akár 3600 eurós közigazgatási bírságot kell fizetni.
    • Tirolban gyakorlatilag kijárási tilalom van életben. Voralberg tartományban Arlberg régiót (Lech, Klösterle, Warth és Schröcken települések) tegnap dél óta (03.17) karantén alá helyezték, a külvilágtól elzárták.
    • Magyar-osztrák határátkelőkön  a személyforgalomban korlátozás lépett életbe, Magyarország területére csak magyar állampolgárok léphetnek be. Az áruforgalom a korlátozás alól kivételt képez. A kishatárforgalom a magyar állampolgárok előtt is lezárásra került. A Nickelsdorf/Hegyeshalom átkelőt a Magyarország területére bebocsájtás nem kapó, így folyamatosan feltorlódó utazók miatt továbbra is nehéz megközelíteni. Az osztrák államvasút  (ÖBB) a napokban várhatóan leállítja magyarországi járatait. Határhelyzetről az osztrák autóklub (ÖAMTC) honlapján ITT tájékozódhat.

    Március 17. (kedd)

    • A határátkelők többsége a szomszédos országok felé nagyrészt lezárva, az átjutás a legtöbb helyen nem lehetséges, vagy külön engedélyhez kötött. Általános tanács: senki ne induljon útnak, mert a célbaérés nem garantált. A magyar határzár miatt az osztrál oldalon feltórlódott, elsősorban román és bolgár állampolgárok miatt 30 km-es dugó alakult ki késő délutánra. A két kormány egyeztetése alapján ma este 21 óra óra után nyolc ra időtartamra egy humanitáris korridor keretében engedik ét a tranzitutasokat Magyarországon keresztül.
    • Keddtől az éttermek, vendéglátóhelyek is zárva tartanak Ausztriában. Kivitelt képeznek a szálláshelyeken üzemelő egységek. A fürdők nagy része is bezárt, illetve részleges nyitva tartással üzemel. Az ausztriai fürdők nyitva tartásáról folyamatosan aktualizált helyzetkép a Thermenchek.com honlapján ITT.
    • Ausztriában hétfőtől kijárási korlátozás van életben. Bankok, patikák, benzinkutak és élelmiszerboltok kivételével valamennyi kiskereskedelmi egység zárva tart. A lakosság csak rendkívüli munkavégzés, bevásárlás, idős hozzátartozó ellátása okán hagyhatja el otthonát. Tirolban gyakorlatilag kijárási tilalom van életben. Az előírás megszegőinek akár 3600 eurós közigazgatási bírságot kell fizetni.
    • Ausztrál mintára az osztrák élelmiszerkereskedelmi láncok bevezetnek egy olyan intézkedést, amellyel a veszélyeztetett korosztály védelmét kívánják biztosítani. Ennek értelmében arra kérik az üzletek munkatásait, hogy reggel 8 és 9 között a veszélyeztetett idősebb korosztály számára tegyék lehetővé a bevásárlást, és a fiatalabbak csak az időseknek fenntartott időszak után intézzék a vásárlásaikat.
    • Az osztrák nagyvárosok többségében ingyenessé tették a parkolást, hogy a közösségi közlekedés helyett saját autójukat használják a halaszhatatlan ügyintézésekhez. Az ÖBB hálózatán hétfőn (03.16) egy nap alatt 70 százalékkal csökkent az utasforgalom.
    • Azonnali hatállyal vesztegzár alá helyezték kedden az ausztriai Vorarlberg tartomány Arlberg régióját az új típusú koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatása érdekében. A döntés értelmében az intézkedés négy települést érint: Lech, Klösterle, Warth és Schröcken kerül karantén alá.
    • Az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) szerint az elmúlt hétfőn, egyetlen nap alatt 16.000 kérelem érkezett munkanélküli segély igénybevétele érdekében. E szám az elkövetkezedő időszakban meredeken növekdeni fog - nyilatkozta a hivatal vezetője.

      Március 16. (hétfő)

    Magyar-osztrák határátkelők - helyzetkép: a határellenőrzés visszaállítása miatt megnövekedett menetidővel kell számolni. Nemzetközi forgalomban következő átkelők használhatóak: Hegyeshalom/Nickelsdorf, Sopron/Klingenbach, Rábafüzes/Heiligenkreuz. A következő határátkelőket csak osztrák, vagy magyar állampolgárok használhatják: Fertöd/Pamhagen, Kópháza/Deutschkreuz, Köszeg/Rattersdorf, Bucsu/Schachendorf, Szentpéterfa/Moschendorf. A nemzetközi vonatközlekedésről további infók az ÖBB honlapján ITT. További utazási információk és COVID19 határhelyzet körkép az osztrák autóklub (ÖAMTC) honlapján ITT. Elutazás előtt érdemes még a police.hu honlapon is tájékozódni a határhelyzetről ITT.
  • További ausztriai határhelyzet: Németország ma reggel 8 órától lezárta Ausztriával közös határát, közvetlen busz és vonatközlekedés nem lehetséges. Liechtensteinbe való be- és kiutazás alkalmával ellenőrzésre és torlódásra kell számolni. Olaszországból Ausztriába csak egészségügyi igazolással lehet belépni külföldi állampolgároknak. Osztrák állampolgár beléphet, de két önkéntes karantént kell vállalnia. Belépés és az országon megállás nélküli átutazás lehetséges. Svájc: Ausztriával közös 14 határátkelő többségét szerdától (03.18.) lezárja, ellenőrzés mellett átlépés csak a következő határátkelőn lehetséges. közlekedni: Höchst-St. Margrethen, Lustenau-Au, Hohenems-Diepoldsau és Mäder-Krießern. Szlovákia: teljes határzár, be és kilépés nem lehetséges. Az ÖAMTC információja alapján az A6/B9 autópályán lévő átkelőn ellenőrzés mellett a belépés még lehetséges. Szlovénia: egészségügyi ellenőrzés. Csehország: osztrák-cseh viszonylatban busz és vonatközlekedés leállításra került, szgk-val még lehetséges a határátlépés. További utazási információk és COVID19 határhelyzet körkép az osztrák autóklub (ÖAMTC) honlapján ITT.
  • Az osztrák külügyminisztérium országokra lebontott utazási információi egy helyen összegyűjtve ITT találhatóak.
  • Ausztriában mától "kijárási korlátozás" van életben. Bankok, patikák, benzinkutak és élelmiszerboltok kivételével valamennyi kiskereskedelmi egység hétfőtől zárva lesz. Március 17. keddtől az éttermeknek is zárva kell tartaniuk. A lakosság csak rendkívüli munkavégzés, bevásárlás, idős hozzátartozó ellátása okán hagyhatja el otthonát. Tirolban gyakorlatilag kijárási tilalom van életben, határon átlépő vonat- és buszközlekédés nem lehetséges.

 

Március 15. (vasárnap)

  • Az osztrák államvasutak (ÖBB) a csökkenő utasforgalom miatt holnaptól ritkítja belföldi járatait egész Ausztria területén: többnyire hétvégi menetrend szerint közlekedtetik a vonatokat. A bécsi közösségi közlekedést üzemeltető Wiener Linen is rugalamasan igazítja az utasok folyamatosan csökkenő számához a menetrendjét.- 17:00 óra
  • Az osztrák nemzetgyűlés rendkívüli ülésén egyhangúan elfogadta a gazdasági mentőcsomagot és a védelmi intézkedéseket egyaránt tartalmazó "koronavírus törvényt". - 13 óra, 2020. március 15.
  • Ausztriában március 16. hétfőtől az éttermeknek is zárva kell tartaniuk. A bankok, patikák, benzinkutak és élelmiszerboltok kivételével valamennyi kiskereskedelmi egység zárva lesz. A lakosság csak rendkívüli munkavégzés, bevásárlás, idős hozzátartozó ellátása okán hagyhatja el otthonát. - 12 óra, 2020. március 15.
  • A köztereken hétfőtől (03.16) gyülekezési tilalom van, csak egy háztartásban élő személyek mozoghatnak együtt az utcán. A szabályok megszegése akár 3600 eurós közigazgatási bírsággal sújtható. A beutazási tilalmat kiterjesztették az Egyesült Királyságra, Ukrajnára, Hollandiára és Oroszországra. (Korábban elrendelt beutazási tilalom van érvényben Olaszországból, Dél-Koreából, Kínából, Franciaországból és Svájcból érkező utazókra.) - 11:00 óra 2020. március 15.
  • Tirol tartományban vasárnaptól (03.15) gyakorlatilag kijárási tilalommal felérő "közlekedési korlátozás" lépett életbe, se ki-se be. - 10:30 óra 2020. március 15.

Március 14. (szombat)

  • Az osztrák kancellár nyilatkozata szerint "remélhetőleg Húsvét utánra támadhat fel újra a normális élet az országban" és álhat vissza fokozatosan a mindennapi élet és munkarend. - 15:35. 2020.03.14.
  • Az alább vázolt gazdaságmentő csomag részleteit és a járványügyi helyzet március 16-tól,  hétfőtől életbe lépő szabályait salátatörvény keretébe március 15-én vasárnap tárgyalja az osztrák nemzetgyűlés, s még aznap kihirdetik, hogy azonnal hatályba léphessen. A nemzetgyűlés épületében a képviselők egymstól távol ülve kapnak majd elhelyezést, így csökkentve a fertőzésveszélyt. - 15:30 óra 2020.03.14.
  • Az osztrák kormány bejelentette a 4 milliárd eurós gazdaságmentő csomag részleteit. Ennek értelmében áthidaló-hitel konstrukciókat dolgoznak ki állami garanciavállalással a vállalkozások likviditásának megőrzése érdekében. Továbbá egyszerűsítik a részmunkaidős foglalkoztatás szabályrendszerét. Az adók és közterhek átütemezésére is lehetőség lesz. A válság áltál leginkább érintett szektorokban, - úgymint vendéglátás, turizmus, kulturális szolgáltatások - közvetlen támogatásra is nyílik majd lehetőség az új konjunktúra-csomag értelmében. A jövőre tervezett költségvetési többletet újratervezik, és ezúttal hiánnyal tervezik az új büdzsét. - update 13:30 óra 2020.03.14.
  • A karintiai Heiligenblut is vesztegzár alá került. - 11:00 óra 2020.03.14
  • Az osztrák kormány 4 milliárd eurós gazdaságélénkítő gyorscsomag kidolgozását ígérte. Részletek hamarosan - 10:30 óra 2020.03.14

Március 13 (péntek)

  • Az ausztriai fürdők különböző gyakorlatot követnek a nyitva tartás kapcsán. Szövetségi szintű hatósági üzemszünet még nem került elrendelésre. Vannak akik elővigyázatosságból bezártak, illetve vannak akik csökkentett üzemmenttel dolgoznak. tovább. Sok fürdő még nyitvatart. A Thermencheck.com csoport egy helyen áttekinthetővé teszi az osztrák fürdők nyitvatartását ITT. - Beszámoló ITT. - 16:00 óra 2020.03.13.
  • Az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) részletes információt követel az elrendelt szállodai üzemszünettel kapcsolatban. -update 15:30 óra 2020.03.13.
  • Tirol és Salzburg tartomány vasárnaptól (03.15) valamennyi sípályáját lezáratja, hétfőtól (03.16.) pedig valamennyi tiroli szállodában üzemszünetet rendeltek el - update 15:00 óra 2020.03.13.
  • Két tiroli települést (Paznauntal, St. Anton am Arlberg) előreláthatólag két hétig karantén alá helyzetek március 13-án.
  • Az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) az ágazatban dolgozók közterheinek teljes elengedést kéri. - update  2020.03.13.
  • Az osztrák utazási irodák szövetsége (ÖRV) szót emelt a külföldre történő szervezett utakkal kapcsolatos nem egyértelmű szabályozás miatt, további részletszabályokat várnak. -  update 14:30 óra 2020.03.13.
  • Március 16. hétfőtől a bankok, patikák, benzinkutak és élelmiszerboltok kivételével valamennyi kiskereskedelmi egység zárva lesz Ausztriában. Az éttermek, kávéházak, egyéb vendéglátóhelyek naponta 15 óriág tarthatnak nyitva. - update 14 óra 2020.03.13.

Március 12. (csütörtök)

  • Március 12. (csütörtök) este az osztrák szövetségi külügyminiszter bejelentette, hogy a világ összes országát utazásra nem javasolt célországnak minősíti a kormány. Minden utazástól eltanácsolják a lakosságot, s a külföldön tartózkodó osztrákokat hazahívják, amíg "szabad mozgásuk biztosított." Az ausztriai külügyminisztérium honlapja ITT érhető el. Bejegyzés update: 20 óra 2020.03.12
  • Március 16-án ülésezik a gazdasági kamara (WKO) és az osztrák utazási irodák szövetségének (ÖRV) kerekasztala, hogy további ajánlásokat tegyenek a szükséges intézkedésekre, amelyek hozzájárulnak a károk minimalizáláshoz és a turizmusgazdság erősítéséhez.
  • Az osztrák gazdasági kamara (WKO) a koronavírus hotline-t üzemeltet, hogy a vállalkozások számára információt és eligazítást nyújtson a támogatási lehetőségekről. További infó ITT. A turizmusért felelős szövetségi minisztérium egy helyen gyűjti a koronvírussal kapcsolatos valamennyi információt az utazási tudnivalókról, korlátozásokról, a jogi helyzetről, az osztrák vállalkozások számára a támogatási lehetősgekről. A weboldalhoz a link ITT található.
  • Az ÖHT kezességvállalási hitelprogramja az osztrák KKV támogatási törvényen alapul.

Március 17. (kedd)

Forrás: Turizmus Online


Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.