Exit Strategy: így indítja újra a turizmust az EU

Az EU tagországai szálloda és vendéglátó szövetségeinek ernyőszervezete, a HOTREC nyilvánosságra hozta az unió részletes tervét az Európán belüli utazások újraindításáról. Ez az Exit Strategy.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A HOTREC március 2-i tájékoztatása szerint az Európai Bizottság elnöke Ursula von der Leyen és Thierry  Breton,  az  Európai  Bizottság  belső piacért felelős biztosa az EU turizmusért felelős minisztereinek múlt heti ülésén jelentette be, hogy  az  EU  tagországai  közötti  utazások megkönnyítésére olyan  digitális  útlevelet vezetnek be, mely igazolja, hogy annak tulajdonosa  koronavírus elleni védőoltásban részesült. Aki ilyennel nem rendelkezik, negatív teszttel  tudja  igazolni  vírusmentességét. Mindkét megoldást azért vezetik be, hogy megkönnyítsék, felgyorsítsák a koronavírus járvány által különösen sújtott turizmus újraindítását, az ágazatban működő vállalkozások talpra állását. Az utazások, a turizmus újraindulására több mint 60 európai, az ágazatban működő szervezet és vállalkozás elkészítette az ún. „EXIT  STRATEGY – PREPARING  TO  RESTART  TRAVEL  AND  TOURISM” kiadványt, melynek lényege a következőkben kerül bemutatásra, illetve ITT érhető el.

1. Utazási korlátozások koordinálása

• Az  EU  GDP-jéhez 9,5%-kal hozzájáruló turizmus újraindításához az utazási szabályozások, korlátozások hatékony koordinációjára van szükség, ami az üzleti és a szabadidős utazók számára is kiszámítható feltételeket jelent.

• Amint javul a járványhelyzet – még a 2021 nyári turisztikai idény előtt – koordinált formában fel kell számolni az utazási korlátozásokat az EU tagországok között. Az ehhez szükséges előkészületeket azonnal meg kell kezdeni, mert a kiszámíthatóság és stabilitás kulcsfontosságú a fogyasztók és az ágazatban működő vállalkozások számára egyaránt

.• Kerülni kell az általános utazási korlátozásokat. Az Európai Unión belül a tagországoknak azonos formában – az  ECDC (Európai Betegségmegelőzési  és  Járványvédelmi Központ)  színskálája  szerint – kell az értékelést  elvégezni, a fertőzöttségi állapotot  bemutatni.  Egyes  országok esetében ezt régiónként, vagy szigetenként is  szükséges  követni,  bemutatni.  Pl. Görögország, Spanyolország, Portugália stb. (Madeira,  Baleár-,  Kanári-, Azori szigetek stb.)

• Az átoltottság alakulása szerint folyamatosan felül kell vizsgálni az egyes országok fertőzöttségi állapotát, ezek szerint kell módosítani az utazási szabályozásokat, s bizonyos átoltottság elérése esetén a korlátozásokat meg kell szüntetni.

• A nemzetközi utazások helyreállítása – Európán kívülről, a Schengeni övezetbe és vissza – prioritást kell, hogy élvezzen, azaz itt is koordináltan kell felszámolni az utazási korlátozásokat. Ebben kulcsszerepe lehet az Európai Bizottságnak az ún. „EU White List” (utazás szempontjából az EU által biztonságosnak tartott országok listája) összeállításával, karbantartásával.

• Az  is  nagyon fontos lenne, hogy a tagországok – amennyiben új utazási korlátozásokat terveznek bevezetni, vagy módosítani akarják a meglevőket – előzetesen (lehetőleg 5 nappal előre) tájékoztassák az Európai Bizottságot, illetve a tagállamokat. Ez fontos az emberek és áruk szabad mozgásának biztosítása érdekében, de ezen túlmenően elengedhetetlen az utazók, illetve az ágazatban működő vállalkozások számára is.

• A fogyasztók és a turizmusban működő vállalkozások megfelelő tájékoztatása érdekében az Európai Bizottságnak az utazási szabályozások változásairól folyamatosan frissíteni kell az erre a célra létrehozott www.reopen.europa.eu/en portál adatait

2. Tesztelés

• A  COVID-19 elleni globális küzdelem hatékony eszközei az egészségügyi protokollok, az utasokkal, utazókkal való időbeni kommunikáció, a járvánnyal kapcsolatos adatok gyűjtésére alkalmas platformok, valamint  a  tesztelés  eredményeinek, védőoltások  igazolásának, megbízható tesztelési programoknak és hatékony kontaktkövetésnek a kombinációja.

•Szükséges, hogy a nemzeti hatóságok hatékony kommunikációval ösztönözzék az utazókat, hogy alkalmazkodjanak a céldesztináció előírásaihoz. Ennek érdekében az EU tagországoknak olyan kampányokra van szükségük, melyek egységes üzeneteket közvetítenek.

•Fontos, hogy:

-a  tagországok  biztosítsanak megfizethető teszteket és elegendő tesztelési kapacitást.

- kölcsönösen elismerjék a tagországok egymás COVID-19 tesztjeit.

- használjanak antigén  és  más  gyorsteszteket utazási és turisztikai célokraés az rendszeresen értékeljék az elfogadott teszteket, ahogy javul a tesztek hatékonysága.

- standardizálják  a  tesztelési  igazolásokat az ellenőrzési  folyamatok  digitalizálásának  megkönnyítése  és  a  csalások  megelőzése érdekében.  A  tesztelési  igazolások  ellenőrzése  továbbra  is  a  nemzeti  hatóságok felelőssége.

- tisztázzák a rövid – 72 óránál rövidebb – utazásokra vonatkozó szabályozásokat.

- tisztázzák  a  negatív  teszteredmények  következményeit (karanténmentesség, vagy rövidebb ideig tartó karantén).

• Az Európai Tanács 2020. december 11-i ülésén elhangzottak szerint megbízták az EU vezetőit és az Európai Bizottságot, hogy készítsenek javaslatot az antigén tesztek használatára és a teszteredmények kölcsönös elfogadására. A tervezetben felszólítják az érintetteket, hogy  az antigén tesztek használatát terjesszék ki az utazásokra is, mivel az nem szerepelt az Európai Tanács 2021. január 20-i ajánlásai között.

3. Elektonikus egészségügyi tanúsítvány


• A nemzeti kezdeményezések sürgős EU-s szintű koordinációjára van szükség, mert el kell kerülni, hogy 27 különböző igazolás legyen érvényben a tesztelésre, a védőoltásra és az immunitás  igazolására. Ezért a javaslat felhíva  az  EU  Egészségügyi  Főigazgatóságát, hogy a Közlekedéspolitikai és Kutatási Főigazgatósággal együttműködve dolgozzanak  ki  egy  olyan európai rendszert, ami lehetővé teszi az utazók oltottságának, teszteredményének gyors, digitális módon történő ellenőrzését. Néhány tagországban már történtek erre vonatkozó kezdeményezések. Ezeket figyelembe kell venni, hogy elkerüljék az ismétléseket.

• A European Tourism Manifesto tagjai kérik, hogy készüljön el az EU digitális rendszere a védőoltások és tesztek igazolásának ellenőrzésére. Ez összhangban kell, hogy legyen a nemzetközi standardokkal. Pl. WHO, a World Economic (Forum Common Pass), IATA (Travel Pass).

- A közös nemzetközi standardok segíteni fogják a kormányokat annak ellenőrzésében, hogy egy adott személy védőoltásról, negatív teszteredményről szóló igazolása megfelel-e  a belépési feltételeknek.

- Fontos, hogy olyan rendszert hozzanak létre, amely lehetővé teszi a távellenőrzést, így az  utazó  még  elindulása  előtt  meg  tud  arról  bizonyosodni,  hogy  megfelel-e   az elvárásoknak, ezzel határátlépésnél csökkentve a várakozási időt, sorban állást.

- Fentiek  eléréséhez  az  első  lépés,  hogy javaslat  készüljön  a  tesztek igazolásának szabványára, beleértve a konkrét minimum adatokat és az adatok megjelenítésének szabványosított formáját.

- Mindezekhez  az  Európai  Bizottságnak  figyelembe  kell  venni  azokat  a  javaslatokat, megoldásokat, melyeket ebben a témában a IATA, az ICAO, az OECD és más szervezetek és országok már kidolgoztak.

- A fentiek szerint kidolgozott rendszernek felhasználóbarátnak és GDPR kompatibilisnek kell lennie, hogy megkönnyítse az utazást.

• Nem javasoljuk, hogy utazásnál a védőoltás, vagy az arról szóló igazolás kötelező legyen (amikor az átoltottság már széles körben megtörtént). Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy a védőoltással  rendelkező  utazókra,  valamint  a  COVID-19-cel   szemben   immunisakra   ne vonatkozzanak az utazási korlátozások, a tesztelési és karantén előírások - írja a javaslat.

4. Turisztikai vállalkozások koordinált újranyitása

Amint  az  egészségügyi  helyzet  azt  lehetővé teszi, kulcsfontosságú, hogy a turizmus és a szabadidős  tevékenységek  újrainduljanak  a szabad  mozgás  helyreállítására  mellett. A kormányoknak  be  kell  vezetniük  azokat  az egészségügyi   és   védelmet   szolgáló protokollokat, melyek biztosítják a turisták és munkavállalók védelmét, s lehetővé teszik  a turizmussal  együtt  járó  tevékenységek kockázatmentes gyakorlását.


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.