hirdetés
hirdetés

Jó hír az orosz és a kínai vakcinával oltott utasoknak!

A tengeri hajóutakra készülő magyar utasok terveit nem húzza keresztül a tény, hogy az EU-ban nem engedélyezett vakcinával oltották őket koronavírus ellen. Számos fontos, a tengeri hajóutak utasaira vonatkozó szabályok, és az idei szezon újdonságai mellett ezt is megtudtuk a Tengerjáró Kft. munkatársától.

hirdetés

A Royal Caribbean Internationalt, a Celebrity Cruisest és az Azamara hajótársaságot Magyarországon képviselő cég munkatársa, Romhányi Péter lapunknak elmondta, hogy az összes hajótársaság a No Vaccination = No Cruise elv mentén oltott hajószemélyzettel és oltott utasokkal vág majd neki az utaknak,  amelyek során mindig figyelembe kell venniük az indulási és megállási helyszínek országainak járványügyi előírásait is. Az adott országok szabályváltozásainak lekövetése azért is fontos, mert módosulhatnak a hajóhoz jutás körülményei.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Jó hír a magyaroknak: a vakcina típusa mindegy

A szakember kiemelte, hogy a nemzetközi hajótársaságok az orosz és kínai vakcinával való oltottságot is elfogadják azon országok állampolgárai esetében, ahol ezek a vakcinák hivatalosan engedélyezettek. Fontos kitétel, hogy csak a második oltás felvételétől számított két hét elteltével kezdheti meg a hajóútját az utas. A hajóutakon való résztvétel feltétele a 18 év alattiaknak a 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt.

Emellett a kikötőkben, beszálláskor is tesztelnek antigén gyorsteszttel a hajótársaságok költségén, illetve az utasoknak bármikor és bárhol alá kell vetniük magukat az utak során esetleg szükségessé váló további teszteléseknek. A Tengerjáró ügyvezetője, Nemes Horacsek Márta egy korábbi, a Pont Itt magazinunkban olvasható cikkünkben elmondta, hogy úgy véli, a korai utakon biztosan fognak tesztelni minden megállót követő beszálláskor, hogy garantálják a maximális biztonságot a helyiekkel történt esetleges találkozásokat követően. A hajókon is változtatásokat eszközölnek a járványhelyzet miatt, például megnagyobbítják az orvosi helyiségeket és elkülönítőket alakítanak ki.

Trükkös megoldások, amíg ki nem nyit az USA

A hajóutak indulásának globális felfüggesztése július 31-ig tart a Royal Caribbean-nél, de akad néhány rendkívüli indulás: a Bahamákon található Nassauból indult karibi útjára az Adventure of the Seas június 12-én biztonsági okokból csökkentett kapacitással, a Jewel of the Seas pedig július elején kezdi meg a „munkát” a Földközi-tengeren. Augusztus 15-én a Harmony of the Seas Rómából és Barcelonából kezdei meg útját, és augusztus folyamán fokozatosan kapcsolódnak be a társaság többi hajói. A Celebrity Cruises szintén július 31-ig hirdetett leállást, de a Celebrity Millennium június 5-én már útnak indult St. Maartinból mint az első tengerjáró hajó, amely több mint egy éves leállás után közlekedik Észak-Amerika partjainál. Nassau és St. Maartin segítségével némileg korábban kezdődhet a szezont, mert míg az Egyesült Államok indulási pontjai egyelőre nincsenek nyitva a külföldi utasok előtt, addig az említett két, európai fennhatóság alá tartozó kikötőbe nem jelent gondot beutazni Európából vagy egy harmadik államból. Az USA megnyitásáig a hajóutak megállóit is európai felségterületen biztosítják a hajótársaságok.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Újdonságok idén és jövőre

Áprilisban új hajót dobott a piacra a Celebrity: Athénból indította útjára 3000 fős Celebrity Apex nevű tengerjáróját, amely kezdetben csak a görög szigeteket és Ciprust érinti, majd augusztustól terveznek izraeli kikötéseket is. 2022 áprilisában is érkezik egy újdonság a Royal flottájában, a Wonder of the Seas a világ egyik legnagyobb hajójaként, amely Ázsiában közlekedik majd, Sanghajból indul Japán felé. A Celebrity új hajója, a Celebrity Beyond pedig ugyanekkor debütál a Földközi-tengeren, télre pedig áthajózik a karib térségbe.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk