Kékfrankosföld megmutatta

Burgenlandot varázsolták egy estére a Gozsdu DiVinoba a Katona József Színház színészei és Miss KK street art művész. A helyi termelők, a régióból érkező borász és a burgenlandi sztárséf a tartomány gasztronómiai különlegességeit mutatták be a kulináris kalandozás során, hogy bebizonyítsák: Burgenland az élvezetek régiója. 

Mario Baier, a Burgenland Tourismus igazgatója elmondta, hogy Ausztria legkeletibb területe, a Kékfrankos országa, az év háromszáz napján verőfényes gasztrotartomány, mely a különleges mikroklímának és az egyedülálló természeti adottságoknak köszönhetően számos kulináris érdekességgel rendelkezik.

Minősített élvezetek

A tartományban immáron hat éve ítélik oda az „Élvezetek régiója” címet, melynek célja, hogy kiemelje azokat a gasztronómiai érdekességeket, melyek Burgenlandot különlegessé, egyedivé teszik. Eddig tizenhárom régió kapta meg a megtisztelő címet, úgy mint a dél-burgenlandi liba ínyencrégiója , vagy a híres seewinkleri zöldségek/közép-burgenlandi gesztenye és mogyoró régiója.

Paradicsomi állapotok

A rengeteg napsütésnek és a szeles időnek köszönhetően a paradicsomtermesztés fellegvárává vált Burgenland. A térség legsikeresebb termelője 3200 különböző típusú és ízű, egzotikus nevekkel ellátott paradicsomot termel. A libanoni rózsa mellett megtalálható itt a „fekete szilva” is, amelynek íze valóban hasonlít a szilvára, akár csak az „orosz utazóparadicsom”, ami nevét cáfolva Guatemalából származik. Találunk még itt zöld és sárga színű paradicsomokat, valamint az egyedi keresztezésnek köszönhetően banán, sárgadinnye és cukorrépa ízűeket is.

Őszi gasztrocsemegék

Szeptember beköszöntével Burgenlandban kezdetét veszi a november végéig tartó gasztrofesztiválok sorozata, amikor minden kisebb régió kulináris különlegességeivel, ínyenc fogásaival képviselteti magát az eseményeken. A fesztiválszezon tetőpontja november 11-e, Szent Márton napja, amikor nem csak a hagyományos liba kerül az asztalra, hanem ez az újbor felszentelésének időpontja is. Ilyenkor a borászatok, pincészetek is fogadják az érdeklődőket, hiszen a nyár napsugara a hordókban él tovább.

Természetesen és hagyományosan

Burgenland éttermeiben, borászataiban, termőföldjein, szőlőültetvényein természetes, különös gonddal termelt zöldségek, gyümölcsök, odafigyeléssel nevelt libák, marhák szolgálnak a tradicionális ételek alapjául. A régió gasztronómiai sajátosságait leginkább az évszádos tapasztalat alapozta meg, melyet a fiatal borászok és séfek előszeretettel újítanak meg, értelmeznek újra.

Édes csábítások

Burgenland közelségének köszönhetően a múltunk, történelmük sok állomása közös. Egyik legkiemelkedőbb példája ennek a több száz éves süteményreceptek, amelyeket a nők a magyarországi, bécsi nemes hölgyeket szolgálva tanultak el. Ezen finomságok ma már feledésbe merültek a gazdag nemesi palotákban, viszont a burgenlandi Badersdorfban még fellelhetők, a városka így az édesszájúak Mekkájává vált, ahol kóstolhatunk huszárfánkot, diós stanglit vagy épp vaníliás kiflit is.

Közel három évezrede Burgenland az osztrák borok bölcsője, a világ egyik legősibb borrégiója, amit a már 2700 évvel ezelőttről fennmaradt borivó edények vagy épp 1200 éves borászati oklevelek is bizonyítanak, mely az idő múlásával, a tradíciókat mindig felülmúló és megújító eljárásokkal a minőségi osztrák borászat mércéjévé vált.

Fehérben erős

A burgenlandi bortermelés alapvetően kézműves jellegű, hiszen termelőnként relatíve kicsi, átlagosan 22,3 hektár terület áll rendelkezésre a műveléshez. A tartomány szőlődűnéinek csaknem a felén fehér szőlőt termesztenek, amiből pedig harmincnál is több fajta fehérbort készítenek. A változatos kínálat alapjául a fehér és szürke burgundi vagy a chardonnay szőlőfajták, valamint az egyedi vízrajz – a Fertő tó és a nagyszámú sóstavak közelsége – szolgálnak.

A Kékfrankos országa

A „Kékfrankos-ország”-ként is titulált közép-burgenlandi borvidék az osztrák vörösbortermelés egyik fellegvárának számít, a térség agyagos talaja ideális a szőlőfajta termesztéséhez. A kékfrankos a legjelentősebb burgenlandi vörösborfajta, melynek készítéséről már egy 1200 évvel ezelőtti oklevélben is említést tesznek.

A bor, ami bagollyá változtat

Számos specialitás közül is kiemelkedő az ősi uhudler bor. Négy amerikai direkttermő a Ripatella, a Delaware, a Concord és az Elvira egyedülálló természetes ötvözete, mely hasonló különlegességnek számít, mint az olasz fragola. A borfajtának még saját fesztivált is szentelnek. Nevét a bort övező legendából kapta, miszerint egy bizonyos mennyiség elfogyasztása után az ember tekintete egy bagolyéhoz kezd hasonlítani.

Útnak indulnak a bloggerek

A Burgenland Tourismus szeptember és október hónapban három bloggert vár a régióba, hogy felfedezzék a tartomány őszi kulináris, aktív és családoknak szóló programkínálatát. A 3 napra Burgenlandba utazó bloggert (Kisgyörgy Éva – travellina, Kárai Dávid – nosalty.hu és Szabó Patrícia – Nesze!szer) a rendezvényen hivatalosan is elbúcsúztatták, a Burgenland Tourismus igazgatója, Herr Mario Baier személyesen adta át a szimbolikus burgenlandi hátizsákokat.


Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.
Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál

Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál 

A Mövenpick bejelentette a Mövenpick Hotel Budapest Centre megnyitását.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke

A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke  

Május 7-én a nemrég újranyitott hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) keleti régióülését.  
Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén

Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén 

Az ötcsillagos budapesti belvárosi ház vezetése 2025 március elsejétől változott.
Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen

Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen 

Az ötcsillagos szállodában a vendégeket nem csak a luxus legmagasabb foka, hanem valódi testi-lelki feltöltődés várja.
Boeingből luxushotel

Boeingből luxushotel 

Felix Demin 2023 végén nyitotta meg a világ egyik legkülönlegesebb szálláshelyét: a Private Jet Villát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.