Nem engednek az osztrák vendéglátósok a teraszfűtésből

Mission 11 címmel energiaspórolási kampányba kezd az osztrák kormány, tiltakozik a vendéglátó szakma- írja a GD Consulting.

Bár Ausztriában az uniós átlaghoz képest magasabb a megújuló energiaforrások aránya, főleg a téli hónapokban nagyobb energiaimportra szorul az osztrák gazdaság is. Az energiával való hatékony bánásmód és a pazarlás elkerülésnek tudatosítása érdekében „Mission 11” szlogennel felvilágosító kampányt indít az osztrák kormány, jelentették be szeptember 12-én sajtótájékoztatón Leonore Gewessler szövetségi klímaügyi- és Martin Kocher szövetségi gazdasági miniszterek. A kampány célja a lakosságban is tudatosítani, hogy apró és nem megterhelő lépésekkel azonnal sok energiát lehet megspórolni.

A stand by üzemmódba helyezett készülékek kikapcsolása, 2 fokkal alacsonyabb szobahőmérséklet beállítása, rövidebb zuhanyozások, már jelentős mértékben hozzájárulnak az energiafogyasztás csökkentéséhez – hangzanak a kampány egyes üzenetei. A bejelentés szerint a „színes és nem konvencionális eszközökkel” operáló felvilágosító kampány mellett rendeleti úton is tervezik szabályozni az energiafogyasztást Ausztriában. A tervezett intézkedések szerint a közintézményekben 19 fokra csökkentenék a szobahőmérsékletet, este 10 után megtiltanák a biztonságos közlekedést közvetlenül nem szolgáló fényforrások, - pl.: reklámfelületek – működtetését.

A vendéglátás területén dolgozó vállalkozások körében felháborodást váltott ki az a tervezet, amely megtiltaná a vendégteraszokon és szabadtéri helyiségekben a hősugárzó használatát. Az osztrák gazdasági kamara (WKO) vendéglátás tagozatának elnöke, Mario Pulker egyenesen no-go-nak nevezte a miniszteri rendelet tervezetét, amely szerintük a vendégforgalom jelentős visszaesésével járna.


Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere

Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere 

Pihenésképpen aztán jóétvággyal nekilátott egy pacalpörköltnek is, majd visszatért a rántott húshoz.
A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket

A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket 

Megfejelik az óránként 5100 forintos minimálbért németországi üzleteikben.
Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.