hirdetés
hirdetés

Nem látogathatók Kína fontos nevezetességei

Annak ellenére, hogy a WHO mindeddig nem hirdetett globális vészhelyzetet a kínai koronavírus fertőzés miatt, a kínai hatóságok újabb városokat vontak közlekedési karantén alá, és töröltek el országszerte nagyszabású ünnep eseményeket.

hirdetés

A teljes karantén így immáron kiterjed Hubei tartomány több nagyvárosára is. Mivel a vírust először a tartomány fővárosában, Wuhanban mutatták ki, éppen ezért szokás Wuhan vírusként is említeni.  A koronavírusnak nevezett új vírus 80%-os egyezést mutat a néhány évvel ezelőtt több száz ember halálát okozó SARS vírussal. A párizsi székhelyű Institut Pasteur intézet rámutatott, hogy a mostani új vírus a hetedik ismert olyan koronavírus-törzs, amely képes az embert is megbetegíteni. A WHO szerint bár a vírust eleinte csak állatok hordozták, de ma már képes emberről emberre is terjedni. Szintén nagy a valószínűsége annak, hogy a közeli jövőben a vírus mutálódni fog, és akár így még veszélyesebbé fog válni. Aggodalomra adhat okot továbbá az is, hogy a vírust már Japánban, Thaiföldön, sőt már Dél-Koreában is diagnosztizálták.

A legfrissebb hírek szerint az akut légzőszervi szindrómával járó koronavírus eddig 800 embert fertőzött meg, és 26 ember halálát okozta. Jelenleg a vírus még csak cseppfertőzéssel terjed, és képes több napig és életben maradni. Jellegzetes tünete a tüsszentés, köhögés és a fokozott nyálképződés. Még inkább súlyosbítja a helyzetet az is, hogy a fertőzés kitörése éppen egybe esik a Föld legnagyobb emberi népvándorlási eseményével, a Kínai Holdújév Ünnepével, amikor is csak Kínában több tíz millió ember kel útra, hogy az ünnepet együtt töltse családjával, szeretteivel. Bár a kínai hatóságok hermetikusan igyekeztek elszigetelni a fertőzés első helyszínének számító, 11 milliós Wuhan városát, azonban olybá tűnik, hogy mindez nem lett gátja a fertőzés terjedésének, mivel gyanús esetekről Pekingben, Sanghajban, Guangdongban, Hongkongban és Makaóban is beszámoltak. Óvatos optimizmusra ad okot, hogy a WHO tegnapi genfi tanácskozásán a wuhani koronavírust egyelőre nem sorolta be a „nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzet” kategóriába.

Mint az ismert, hasonló minősítést kapott 2008-ban H1N1 néven elhíresült madárinfluenza, valamint a tavaly Kelet-Kongóban kitört ebola-járvány is. Mindazonáltal nem kizárható, hogy a koronavírus Európában is felbukkan, ugyanis brit médiaértesülések szerint a tegnapi napon már Belfastban és Glasgowban is elkülöníteni kényszerültek lehetségesen fertőzött betegeket, akik súlyos köhögési rohamokkal – vagyis a koronavírus okozta fertőzés fő tünetével - kerültek kórházba. Az érintett személyek mindegyike nemrég érkezett vissza Wuhang városából. A fertőzött betegek száma a következő napokban azonban minden bizonnyal nőni fog az Egyesült Királyság azon városaiban, ahol nagyszámú kínai diák tanul. Potenciális hordozóként vagy fertőzöttként azok jöhetnek szóba mindazok, akik az elmúlt 14 napban megfordultak Wuhanban.

Időközben már 13 kínai várost vontak teljes közlekedési karantén alá, korlátozva ezzel 41 millió ember mozgását. A karanténnal érintett városokban leállították a tömegközlekedést, és bezárták a szórakozóhelyeket. Ezzel párhuzamosan számos olyan nagy látogatottságú kínai idegenforgalmi látványosságot is lezártak, mint a Kínai Nagy Fal keleti része, a Ming Sírok, vagy a Yingshan Pagoda. A hatóságok megtiltották a Pekingi Nemzeti Stadion, a Madárfészek (Bird’s Nest) kinyitását is mivel attól tartanak, hogy a tömegrendezvények további lehetőséget jelentenének a vírus terjedésének.

Felhősi László
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk