hirdetés
hirdetés

Szenegálból szakácsot, Tunéziából szobaasszonyt?

Az Európai Bizottság pénteken új tehetséggondozó partnerségprogramot indított el, amely hozzájárul az Európai Unióban tapasztalható szakképzett munkaerőhiány kezeléséhez, és a harmadik országokkal a migráció terén kialakított, kölcsönösen előnyös együttműködés megerősítéséhez.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A program az uniós új menekült és bevándorlásügyi csomagjának egyik kulcsfontosságú eleme. Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos azt nyilatkozta, hogy a munkaerő továbbképzése alapvető fontosságú, de a migráció fontos szerepet játszhat a szakképzettségi hiányosságok csökkentésében, és az EU innovációs potenciáljának fellendítésében is. "A tehetségügyi partnerségek minden érintett fél - a tagállamok, a partnerországok és maguk a migránsok - számára is hatalmas előnyökkel járhat" - hangsúlyozta.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos szerint, szükség van a legális migrációra, mivel Európa munkaképes korú népessége csökken, és számos kulcsfontosságú ágazatban, például az egészségügyben és a mezőgazdaságban hiány van szakképzett munkaerőből. A tehetséggondozó partnerségprogram olyan szakképzett munkaerő migrációt mozdít elő, amely megfelel az európai munkaerőpiaci igényeknek. A tehetséggondozó partnerségek uniós szakpolitikai és finanszírozási keretet biztosítanak a harmadik országokkal való stratégiai együttműködéshez, valamint a munkaerő- és készségigények jobb összehangolásához.

A program nyitva áll a diákok, a diplomások és a szakképzett munkavállalók előtt, továbbá lehetőséget biztosít a hazatérő migránsok integrációjának javítására is. Az elmúlt években a bizottság kísérleti projekteket indított el és támogatott pénzügyileg azzal a céllal, hogy megerősítse a legális migrációs csatornákat olyan országokból, mint Egyiptom, Moldova, Marokkó, Nigéria, Szenegál és Tunézia, továbbá megnyitotta az Erasmus+ programot és a szakképzést a nem uniós állampolgárok előtt is.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai