hirdetés
hirdetés

Levél Írországból

Ebben a hónapban 4 írországi várost szeretnénk megismertetni Önnel. Északon Belfast, délen Cork, nyugaton Galway, keleten pedig Dublin tartogat számos felfedeznivalót.
hirdetés

Az ír városok lakosságuk átlagéletkorát tekintve Európa legfiatalabb városai. A pezsgő, energikus hangulatú településeken soha nem unatkozik az ember.

Dublin

Az Ír Köztársaság fővárosa, Dublin Európa legnépszerűbb városlátogató úti céljai közé nőtte ki magát. Az Ír-tenger partján elterülő város nemzetközi repülőtérrel is rendelkezik, amely a központból 10 perc alatt elérhető. Dublin olyan vonzerőkkel büszkélkedhet, mint a világhírű sörgyár történetét bemutató Guinness Storehouse, az ország legrégibb, nemzetközi hírű egyeteme, a Trinity Főiskola, amely otthont ad a miniatúrákkal díszített 1200 éves Kells-i Könyvnek és a középkori Dublint bemutató multimédiás kiállításnak, a Dubliniának. Megér egy látogatást a ma már múzeumként működő kilmainhami börtön (Kilmainham Gaol), az 1220-beli Dublin Castle és a kocsmáknak otthont adó szórakoztató- és kulturális negyed, a Temple Bar.

További információk: www.visitdublin.com.

Belfast

Az észak-ír főváros, Belfast mára már egyike a turisták által leggyakrabban látogatott írországi településeknek. A folyton változó kikötőváros múltja a hajógyártásban gyökerezik, itt székelt a Titanicot megalkotó társaság is. Belfast nevét öregbíti a Queen’s Egyetem, továbbá a Viktória-korabeli impozáns építészeti örökség és a divatos vendéglátóés szórakozóhelyek. A város látványosságai közé tartozik a városháza, a katedrális, az Észak-ír Nemzeti Múzeum és Képtár, az Ulster Múzeum, a Linen Hall Könyvtár, a díszes viktoriánus Crown Liquor Saloon. A városhoz közeli Antrim tengerpartján található az Óriások ösvénye és a Carrick-na-Rede kötélhíd. Antrim Írország legszebb tengerpartja.

További információkat talál a www.gotobelfast.coms honlapon

Cork: Európa Kulturális Fővárosa 2005-ben

Cork Írország harmadik legjelentősebb és legnagyobb városa Dublin és Belfast után. Cork az ország dél-keleti részében, az azonos nevű megyében helyezkedik el. Cork város nemcsak nagyszerű hétvégi úti cél, hanem ideális kiindulási pont ahhoz, hogy a turista felfedezze a megye csodás parasztgazdaságokkal tűzdelt tájait, folyóvölgyeit, és az Atlanti- óceán fenséges sziklákkal és homokos strandokkal szabdalt partját. Idén Cork viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ebből az alkalomból számos program és esemény várja az odalátogatókat. A kulturális kínálatban nagy hangsúlyt kap a tradicionális ír zene, tánc és színház. A látogatók ne mulasszák el megnézni a Szent Anna- (Shandon) templomot, a börtönmúzeumot, az operaházat, a viktoriánus színházat (Everyman Palace Theatre), a Nemzeti Szoborkészítők Gyárát (National Sculpture Factory). Megéri kimenni a közeli Midletonba, amely az Ír Whisky Múzeumának (Jameson Heritage Centre) ad otthont, illetve felkeresni a Blarney kastélyt, ahol a legenda szerint a Blarney kő ékesszólással ajándékozza meg azt, aki megcsókolja. Egy kirándulást megér a Fota Vadaspark és a festői halászfalu, Kinsale.

További tájékoztatás: www.corkkerry.ie. Információk a Cork, Európa Kulturális Fővárosa programról: www.cork2005.ie.

Galway

A „Törzsek Városának” is nevezett középkori település, Galway Írország nyugati részén fekszik. A turisták a szép tájairól nevezetes Connemara régió kapujaként is emlegetik. Az egyetemi központ Galway egyike Európa legdinamikusabban fejlődő városainak. A Corrib folyó tölcsértorkolatánál fekvő egykori halászfalu számos szállal kapcsolódik Spanyolországhoz. A mediterrán hatást és hagyományokat a város lakossága az évszázadok során is megőrizte. A mai Galway virágzó szellemi központ is, élénk zenei élettel. Itt járva kihagyhatatlan a világhírű Kenny’s Bookshop, a Szent Patrik katedrális és a város egyetlen épen maradt középkori épülete, a díszes kereskedőház, a Lynch’s Castle. A Taffe’s Bar örömzenei produkciói és a szombati piac is „megér egy misét”. Érdemes felkeresni a vadregényes Connemara vidéket és a világhírű Kylemore apátságot.

Bővebb információt a www.irelandwest.ie honlapon olvashatnak.

Most elköszönök Öntől: Slán libh! (Viszontlátásra írül), mivel a következő hírlevelet már nem én írom, de remélem, hogy hamarosan találkozunk Írországban Önnel, vagy utasával!

Aoife Kernan

 A Tourism Ireland angol és német nyelven elérhető a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen, vagy a +496992318588-as faxon, amelyre, kérjük, írják rá, hogy „Hungary”.
Írországról információt a www.tourismireland.com-on kaphatnak.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk