hirdetés
hirdetés

"A Jóisten malmai lassan őrölnek..."

Másfél évig tartó, kőkemény időszakot lezáró feladatsor végére tesz pontot az idei évbúcsúztató, hiszen 2023. január 1-től a korábban már szintén e pozíciót betöltő Flesch Tamás veszi át a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöki tisztjét a jelenlegi elnöktől, Baldauf Csabától. Most a leköszönő elnököt kérdezzük. 

hirdetés

Hogy érzed magad most, a vállalásod végéhez közeledve? Hiszen az MSZÉSZ Tisztújító Közgyűlésének utolsó programpontjaként, a kétnapos rendezvényt lezáró gálavacsora alkalmával átadtad az elnöki láncot Flesch Tamásnak, a tagság által nagy többséggel megválasztott utódodnak.

Pontosítsunk, koránt sincs vége a vállalt feladataimnak, hiszen ez év végéig még én látom ezt a feladatkört.

De azért már nyilván látod az alagút végét...

Akkor látnám igazán és nyugodt szívvel, ha azok a kezdeményezések, tárgyalási pontok, amelyek mind a szakma érdekében történnek, azoknak nagy részét a kormány támogatná. Akkor azt mondom, ha ezt még az én ciklusom alatt siker koronázza, érdemes volt másfél évnyi kőkemény munkát beletenni ebbe a pozícióba, a vezetőség többi tagjával és a választmánnyal együtt. Szóval igazából akkor lenne tökéletes ez az elnöki személycsere, ha nyugodtan kijelenthetném, amit elkezdtünk, azt be is fejeztük - sikerrel.

Baldauf Csaba / Fotó: MSZÉSZ/Tamás Pál
Baldauf Csaba / Fotó: MSZÉSZ/Tamás Pál

Miről is van szó pontosan?

A Jóisten malmai lassan őrölnek - a politika területére ez különösen igaz. De azért nagyon bízom abban, hogy jó pár, nekünk nagyon fontos témában, amiért lobbizunk, felszáll végre a füst, és a szakma számára kedvező bejelentést teszünk - reményeim szerint még ebben az évben.

Miszerint?

Az első nagyon fontos téma e körön belül a turisztikai hozzájárulás kérdése. Reális felvetéseket tettünk le az állami irányítók asztalára a szakma érdekében, a labda most náluk pattog. Mivel folyamatos a párbeszéd a szakma és az állami irányítók között - és azt mindig is hangoztattam: nem kell, hogy mindenben egyet értsünk -, de ha meggyőzhető a másik fél a szállodások érdekében- ez jelenti számunkra sikert. Ahhoz, hogy Magyarország letörölhetetlen és megkerülhetetlen legyen turisztikai szempontból itt, Európa közepén, ahol élünk, ehhez együtt kell működnünk az állami szervekkel, épp úgy, ahogy nekik is együtt kell a közös cél érdekében működni velünk, a szakma legnagyobb érdekképviseleti szövetségével.

Nyilvánvalóan mindenki számára nehéz lesz ebben az ágazatban a következő időszak. Mit féltesz jobban, a fővárost vagy vidéket?

Egyértelműen vidéket. Bár tény, Budapesten sokkal nehezebben megoldható pl. a megújuló energiára való átállás, ha nem azzal történik jelen esetben az energiafelhasználásra - erre a gyors átállásra vidéken valóban több lehetőség van. Ugyanakkor nagyon biztató, hogy van vendégforgalom, sőt, az előrejelzések szerint ez a beutazó forgalom egyenletesen növekszik, ár-érték arányban Budapest nagyon jó desztináció, nagyon jó helyen van Közép-Európa többi fővárosaihoz mérten.

Több időd lesz másra 2023. január 1-től kezdve?

Tamás is elmondta az átadás-átvétel alkalmával: ez nem egy one-man show, hanem igazi csapatmunka, továbbra is együtt dolgozom a vezetőség tagjaként a többiekkel, és mindent megteszek annak érdekében, hogy a hazai szállodás és éttermes szakma a legjobb pozíciót harcolja ki, és a legtöbb segítséget kapja mind állami, mind más, szükséges szinten, hogy az előttünk lévő, nagyon nehéz időszakot a lehető legkedvezőbb megoldásokkal túléljük.

 

 

 

 

 

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk