hirdetés
hirdetés

Ez kéne az újrainduláshoz

Egységes nemzetközi szabályokra és legalább az uniós szintű feltételek mielőbbi kidolgozására van szükség a turizmusban a szakértők szerint annak érdekében, hogy a vállalkozások felkészülhessenek az újraindulásra - írja a Világgazdaság.

hirdetés

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás szerint a vakcinaútlevél nem turizmusszakmai, hanem olyan egészségügyi és nemzetközi kérdés, amely most az idegenforgalmat érinti a legérzékenyebben. A szakma éppen ezért vár egységes szabályalkotást, a turizmus motorjának számító nemzetközi utazások felpörgéséhez pedig mielőbbi nemzetközi döntéseket.

"Öt hónap múlva kezdődik például a labdarúgó-Európa-bajnokság, amelyet a kon­tinens tizenkét városában rendeznek meg, valószínűleg beoltott sportolókkal. Ám nem tudni, hogy a nézőknek mit írnak elő, márpedig ez a szállásfoglalások miatt is fontos" – véli a Szállodaszövetség elnöke. Ráadásul olyan régen állt le az ágazat – Budapesten még nyárra sem tért magához –, hogy azt sem tudni, mely vállalkozások vannak életben, hányan nem tudnak majd kinyitni. Az elszivárgott és elbocsátott dolgozók miatt az állami támogatással megtartott szűk kezdőcsapat mellé mindenképpen toborozni kell, és betanítani az újonnan felvetteket, mivel minimálisra apadt stábbal nem lehet repülőrajtot venni. Flesch Tamás becslése szerint a magyarországi szállodaipar a korábbi 60-70 ezer alkalmazottnak most nagyjából a felét foglalkoztatja.Schumicky Balázs, a Magyar ApartmanKiadók Egyesületének (Make) elnöke elmondta, a nemzetközi turizmus tartós leállása miatt egyre több rövid távú lakáskiadással foglalkozó cég megy csődbe, és azoknak sem lesz könnyű újraépíteniük a csapatukat, akik még kitartanak. Nagy dilemma, hogy egyáltalán mikor és hogyan kezdődhet a toborzás, a takarítók, karbantartók és a többiek felvétele.

A szálláshelyszektorban úgy vélik, hogy ezt az évet is a belföldi turizmus határozhatja meg, de a nyár előtt még vidéken sem valószínű, hogy beindul a vendégforgalom. Mindez nagyban függ a beoltottság arányától, a védőoltások elérhetőségétől.

(forrás: Világgazdaság Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk