hirdetés
hirdetés

Fergeteges karneváli hangulat Kölnben is

A farsangi szezon január 11-én, pontban délelőtt 11:11 órakor kezdődött Kölnben, de az igazi, „őrületes kavalkád” csak februárban hódítja meg Európa egyik leghíresebb karneváljának színhelyét.

hirdetés

A Kölni Karnevál 2013. február 7-től 12-ig tart, és pazar programokkal csábítja a vendégeket az ünnepség egész ideje alatt. Minden évben több százezer látogató lepi el a legősibb német város utcáit, hogy részt vegyenek a legendás eseményen. A tavaly több, mint egy millió turistát vonzó, több napos parádéra évről-évre többen érkeznek Kölnbe Németország és Európa számtalan pontjáról.

A Karnevál szó a „carne vale” kifejezésből ered, amely nagyvonalú fordításban annyit tesz: Búcsút inteni a húsnak! A tradíció egészen a 19. századig nyúlik vissza, de a ma is ikonikus Herceg, Paraszt és Szűz figurák csak később jelentek meg. A Szűz a korábbi szabad császári várost (Kölnt) szimbolizálja, és a hagyományokhoz híven a jelmezt máig férfi viseli.

A Karnevál ideje alatt a várost ellepik a jelmezbe öltözött látogatók és lakosok, minden a szórakozásról, a vidámságról és a közösségi élményről szól, így senki ne illetődjön meg, ha például arcon csókolják. A „bützen” csók, mindössze annyit jelent, hogy elismerik az embert, mint résztvevőt és a közösség tagjává választják – az összetartozás jele. A közösségi szórakozás égisze alatt a bárok és a pubok is kiveszik részüket az ünneplésből, ugyanis e néhány nap során egyáltalán nem zárnak be. A magyar utasok például a Germanwings napi közvetlen járataival juthatnak el a városba, ha meg szeretnék tapasztalni a különleges hangulatot.

Az első napon, csütörtökön, a Karnevál hagyományos formájához híven a hölgyek valódi jelmez-költeményekbe öltözve indulnak munkahelyükre, majd délelőtt tíz órakor összegyűlnek az Alter Marktnál, ahol pontban 11.11-kor hivatalosan is megnyílik a több napos fesztivál.

A péntek egyértelműen a városnézésről és a bálokról szól. A látogatók elmerülnek a színes tömegben és magukba szívják a hangulatot, a látványt, mielőtt szombat reggel megkóstolnák a tradicionális „Frühschoppen”-t (kora reggeli ital). Az ünnepség csúcspontja február 11., a Rózsák Hétfője. A felvonulás több mint hat kilométer hosszan kígyózik és 160 karneváli közösséget vonultat fel, akik színpompás jelmezeikkel ejtik ámulatba a nagyérdeműt. A látvány mellett valódi gasztronómiai csemegékkel is emelik a hangulatot, ugyanis több mint 140 tonna cukrot, 700 000 tábla csokoládét szórnak el. A program teljes költségvetése közel 2,3 millió Euro, így az élmény garantáltan egy életre szól.

Kedden a városon kívül is számos felvonulás indul a környéki településeken és falvakban. Hamvazószerdán pedig, a Karnevál zárónapján, ínycsiklandozó hagyományos halvacsorával szolgálják ki a helyi éttermek a vendégeket.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint a hazai nyilvános vécék állapota pozitívan hat a turizmusra?

Kiadónk társoldalai