A big data és a kötelező szállásminősítés is fehéríti a turizmust

Az adatverzérelt működés és az egységes minőség alapvető törekvések a turizmusban. Ezt szolgálta a Nemzeti Adatszolgáltó Központ bevezetése és fejlesztése, továbbá a szálláshelyek kötelező minősítése. Mindkettő biztos alapot jelent az európai mércével mérve is példaértékű, hosszú távú építkezéshez a magyar turizmusban.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) a turisztikai ágazat eddigi legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseként kezdte meg a működését 2019-ben. A Magyar Turisztikai Ügynökség felügyelete alatt működő digitális platformmal lehetővé vált, hogy valós időben látható legyen kategóriától függetlenül az ország összes, azaz több mint 42 ezer szálláshelyének anonim, forgalmi statisztikai adata. Látni lehet például, hogy a vendégek honnan érkeznek, mikor jelentkeznek be és mikor ki, mennyivel utazás előtt foglalnak. Az információkból hasznos elemzések készülnek a turisztikai szakma adatvezérelt döntéshozatalának támogatására. Az előfoglalások alapján pedig rendkívül pontos becslések tehetők a várható forgalomra, nemcsak hónapokra előre, de akár a teljes évre vonatkozóan.



Az NTAK-nak köszönhetően nem intuíciók és megszokások alapján, hanem minden esetben az adatok elemzésével születnek a döntések. Soha jobbkor nem jöhetett volna az NTAK bevezetése, hiszen az első teljes, valamennyi szálláshelytípust felölelő éve egybeesett a koronavírus-járvány tombolásával. Ezekben a nehéz hónapokban az NTAK hatalmas segítséget jelentette a válságkezelésben.

Adatokra épülő marketing

Az NTAK bevezetésének következő lépéseként, 2021 őszén megkezdődött a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók csatlakozása is a rendszerhez, melynek köszönhetően várhatóan már 2022 nyarától teljes kép áll majd rendelékezésre a szektor teljesítményéről.

A vendéglátóhelyeknél látható lesz, mikor mennyit fogyasztanak a fő fogyasztási kategóriákból (ételek, alkoholos és nem alkoholos italok), a turisztikai attrakcióknál pedig tudják majd, mikor, milyen típusú jegyet vásárolnak, mivel fizetnek, és a jegyet mikor használják fel a látogatók. Attrakciónak számítanak a várak, kastélyok, múzeumok, állatkertek, strandok, fürdők, hajójáratok, kalandparkok, fesztiválok stb., vagyis minden olyan turisztikai élménypont, ahol jegyértékesítés zajlik. Az adatok érdekes összefüggésekre világíthatnak rá, segítik a turisták szokásainak megismerését, célzott marketingkampányok indítását teszik lehetővé és az ágazat további fehérítését is szolgálják.

A fogyasztók érdekeit szolgálja a szállásminősítés

Szintén az átláthatóbb, tisztább működést célozza, hogy 2022 januárjától szálláshelytípusonként fokozatosan életbe lép a szálláshelyek kötelező minősítése. A Nemzeti Szálláshelyminősítési Rendszer célja, hogy egységes szempontok mentén történjen a szálláshelyek minősítése. Ennek köszönhetően a vendég számára egyértelművé válik, milyen szolgáltatásokat, milyen tartalommal és színvonalon várhat el az adott szálláshelytől. A minőséget egységesen csillagok jelölik majd 1-től 5-ig, ezzel párhuzamosan megszűnnek a különbőző szálláshelytípusok eddig használt egyéb szimbólumai. Az új rendszer megalkotását fogyasztóvédelmi szempontok motiválták azzal a fő céllal, hogy a vendégek mindenhol megbízható minőséget kapjanak, legyen az szálloda vagy éppen magánszálláshely.



A szálláshelyek számára az első minősítés ingyenes, a kisebb szálláshelyek hosszabb felkészülési időt kapnak. A szállodák és panziók minősítése már megkezdődött, őket több ütemben követik majd a kempingek, üdülőházak és közösségi szálláshelyek, valamint a magán- és egyéb szálláshelyeknek. A teljes folyamat 2024 végére tervezett lezárultakor mind a 42 ezer hazai szálláshely minőségét csillagok jelölik majd a vendégek számára.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?