hirdetés
hirdetés

Ahol a Dunakanyar szíve dobog

Kopogó utcakövek közt kézen fog valami néma varázs, a faluba rejtett pazar ékszerdobozban – élve a költő, Lukáts János szavaival és átélve azt az élményt, amely a váci „pazar ékszerdobozban” barangolva, néhány óra alatt is magával ejtő, varázslatos. 

hirdetés

S ez nem költői túlzás! Vác minden évszakban mutat valami érdekeset, kedveset, gyönyörűt. Most, a téli időszakban is, hiszen például a Fő téren felállított műjégpálya igazi kuriózum, látványosság, az esti kivilágításban talán még hangulatosabb, mint nappal. Ez az adventi időszakban és utána is vonzóvá tehet egy várost, miután sorra meglátogattuk a nevezetességeket, különleges múzeumokat, műemlék épületeket, és hallgatjuk a barokk város szívdobbanásait, ha már úgy hirdetik, mint ahol a Dunakanyar szíve dobog…

Valóban, fekvése rendkívüli, innen minden közel, mindössze harminc kilométernyire van: Szlovákia, Nógrád megye, a Szentendrei-sziget és a főváros. Jó kiindulási pont, bármerre is visz az utunk. Vác ezer éves múlttal büszkélkedhet, elhelyezkedése, gazdag kulturális, történelmi múltja a térség központjává teszi. A 2016-os év a kulturális turizmus fejlesztésének jegyében zajlott. Ehhez a város számos rendezvénye, fesztiválja, kiállítóhelye vagy színházi előadásai, műemlékei kiváló alapot szolgáltattak. A Váci Dunakanyar Színház négy éve nyitotta meg kapuit, nyáron pedig a V4 Fesztivál és Színházi találkozó házigazdája volt, amely a térség legnagyobb kulturális rendezvényévé vált.

A város és a nyár legnagyobb eseménye immár huszonöt éve a Váci Világi Vigalom, mely három napon keresztül, több száz programmal reggeltől késő estig tart, határon innen és túlról vonzza a közönséget. A rendkívül gazdag kiállítás-kínálat közül novemberben újult meg az egyik leglátványosabb tárlat a Pannónia Házban, amely jelenleg két nagyszabású öntöttvasgyűjteménynek ad otthont – az európai öntöttvasművesség remekeit tárja elénk. Az eddig közel félezres, sokszínű gyűjteményben megtalálhatók szakrális tárgyak és sírkeresztek, valamint világi dísztárgyak és a polgári élet eszközei. Az intézmény legújabb és egyben legnagyobb kiállítása a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény MMKM tulajdonában lévő 19. századi öntöttvasgyűjtemény. A főként nagyméretű, díszes öntöttvas kályhákat bemutató kiállítás anyaga túlnyomó részt a történelmi Magyarország területén működő öntödék terméke, melyekkel teljesebb képet alkothatunk a 19. századi öntöttvasművességről.

Az idei év másik nagy újdonsága a nyáron felújított Memento Mori kiállítás. A tárlat az élet és a halál kettősségét mutatja be a váci domonkos kriptából származó, valamint a 110 éves múzeum korábbi gyűjteményéből válogatott műtárgyak segítségével. A Memento Mori kiállításhoz kapcsolódó, részben a domonkos kripta anyagára alapozott új állandó kiállításuk, az Ars Memorandi döntően a török hódoltságot követően újratelepülő, multikulturális város életét mutatja be. A kriptaleletekből rendezett tárlatot is befogadó 18. századi főtéri polgárházban kialakított térben létrejött egy korszerű várostörténeti bemutató.

– A 2017-es évre az aktív turizmus fejlesztését tervezzük, melynek alapjait már a korábbi években lefektettük – hallottuk Papp Ildikótól, a helyi Tourinform Iroda vezetőjétől. – Városunk a vízi turizmus és a kerékpáros turizmus ideális helyszíne, a város felett húzódó Naszály hegy és a Börzsöny, az országos Kéktúra útvonala számos lehetőséget kínál. Jelenleg az egy-két napos tartózkodási idő jellemzi városunkat, azonban célunk ennek bővítése, törekszünk rá, hogy csillagtúraközpontként is megjelenjünk a turisztikai piacon, mivel fél óra alatt elérhető Budapest, Gödöllő, a Börzsöny, Szentendre, Visegrád és Szlovákia.

A szállodai férőhelyek számának bővítése is a jövő feladata, ugyanis jelenleg csupán 300-350 főt tudnak egyszerre elszállásolni városszerte, ami a jövőben kevésnek bizonyul. Cél, hogy Vác a Duna bal partjának turisztikai központja legyen – ehhez pedig még több szálláshelyre van szükség.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai