Áprilisban ismét világsztárok a Budapest Ritmón

A világzenei színtér számos világsztárja, köztük a Tamikrest, Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra vagy a Mazaher is koncertet ad az idei Budapest Ritmón április 12-től 15-ig.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló fesztiválon az élő zenei fellépések mellett lesznek filmvetítések és kétnapos szakmai konferenciát is rendeznek - köuölték a szervezők hétfőn az MTI-vel. A Budapest Ritmo nulladik napi, április 12-i nyitókoncertje különleges zenei és spirituális élményt ígér: a Magyar Zene Házában szerdán a Tariqa felvezetése után az Egyiptom eltűnőben lévő örökségét, a zart ápoló Mazaher lép fel.

A fesztivál április 13-án, csütörtökön showcase-nappal folytatódik. Idén az erdélyi Koszika játékos dalai, a makedón vokális hagyományt feldolgozó Zarina Prvasevda, a bolgár etnodzsesszt játszó Jazzanitza és három magyarországi csapat: balkáni kávézókat megidéző BudaPesme, a sanzonokat átformáló Ephemere és az oláh cigány hagyományt ápoló Amaro Duha kapott lehetőséget a bemutatkozásra. Nemzetközi zsűri választotta ki azokat a kelet-közép-európai produkciókat, amelyek ezzel a fellépéssel tehetik meg az első lépést a külföldi karrier útján. A Budapest Ritmo showcase-programját az első magyar vezetésű, európai világzenei showcase platform, a Kreatív Európa platform projekt, vagyis az Upbeat támogatja, a koncertek pedig ingyenesen látogathatók a Szimpla Kertben április 13-án.

A koncertek helyszíne április 14-15-én az Akvárium Klub és az Erzsébet tér. Pénteken Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra tagjai legújabb albumukkal, a Racing the Stormmal vezetnek el különleges világukba, amelynek fontos eleme a filmes hangzás, a szerelmi varázslat és jó adag pop. A tuareg Tamikrest pszichedelikus zenéjével és bátor politikai kiállásával várja a közönséget, egy koncertteremmel arrébb egy ukrán és egy lengyel előadónő, Daga és Dana, azaz a DAGADANA lép színpadra világzenei mixszel, amelyben dzsessz, funk, népdalok, elektronika egyaránt megtalálható. Levezetésnek Dj Koulla P. Katsikoronou & Dj Kraaaouuu ad ízelítőt a ciprusi partivilágból.

Április 15-én szombaton a ciprusi Monsieur Doumani & Óperentzia és az olasz Fanfara Station egyaránt a táncos ritmusokat hozza. A Fanfara Stationben például egy rezesbanda találkozik a ritmushangszerekkel és az elektróval. Az 1920-30-as évek Bukarestjének fülledt éjszakai életét idézi meg Corina Sîrghi és bandája, a Vocal Sampling kubai klasszikusokat és rockslágereket hoz, Magalí Sare és Manel Fortiá pedig a modern katalán dzsesszt mutatja be bőgő és ének, valamint spanyol és latin-amerikai dallamok összesimulásával. Folytatódik a tavaly debütált zenei filmes szekció, amelynek keretében számos különleges dokumentumfilm lesz látható.

Levetítik a Taarkát, a világ első szetu nyelvű filmjét, a The Female Voices of Iran az elnyomás ellenében hangjukat hallató női énekesek életébe ad betekintést. A Klapa Osjak együttes nemcsak fellép a fesztiválon, a dalmát polifonikus énekhagyomány mesterei a főszereplői a Dallamok, akik vagyunk című dokumentumsorozat klapával foglalkozó epizódjának. A magyar szekcióban debütál Regős Ábel Veniről, azaz Szász Veronikáról készült alkotása, újra látható lesz az Uljana Quartet Budapest Ritmo filmpályázatra készült filmje Korom Anna és Fecske Flóra rendezésében, emellett megtekinthető a tavalyi pályázat másik nyertese, a Deva zenéjére készült alkotás. A Budapest Ritmo kétnapos szakmai konferenciája olyan témákat feszeget, mint az elnyomás, a háború, a szolidaritás és ehhez kapcsolódóan a zene ereje.

Forrás: MTI


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?